Sportski podovi za eksterijer

Sasvim je jasno koliko je važna sportska aktivnost, kako za telo, tako i za um, i to za sve generacije. Međutim, ne treba zaboraviti da je gotovo jednako bitno na kakvom će se prostoru ona odvijati. Naime, teretane na otvorenom, tereni i igrališta treba da imaju odgovarajuću podnu oblogu kako bi kretanje bilo olakšano, a treniranje i vežbanje bezbednije.

Izbor podova

Kada uređujemo enterijer prostora u kojem živimo ili radimo naročitu pažnju posvećujemo odabiru parketa, laminata ili pločica, odnosno podnih obloga. Naime, svesni smo njihovog uticaja na svakodnevno obitavanje jer doprinose udobnosti. Takođe znamo da je njihov izbor uslovljen namenom prostorije, stilom života, prometnošću, odnosno izloženošću habanjima ili hemikalijama, kao i da je način održavanja takođe važan.

Pritom, parametri kao što su kvalitet, trenutni trend i estetski dometi uglavnom nisu upitni. Ista je situacija i kada su u pitanju podne obloge za eksterijere, pri čemu je najpre bitno kakav je prostor u pitanju. Kada govorimo o privatnoj sferi, pretežno mislimo na oblaganje terasa, popločavanje bašta ili prostora oko bazena. Sa druge strane, javni prostori podrazumevaju ulice, trgove i šetališta, sportske ili koncertne prostore. Generalno, oni imaju više zahteve u pogledu izdržljivosti i otpornosti, a treba da odole različitim atmosferskim uticajima, katkad i mehaničkim pritiscima, odnosno kretanju velikog broja korisnika.

Košarkaški teren
Košarkaški teren

Tu se nalaze i sportski tereni, pri čemu oni mogu biti u službi profesionalnog bavljenja sportom, ali i rekreacije, s posebnim osvrtom na teretane na otvorenom ili pak dečja igrališta. Prostori za rekreaciju nalaze se i u hotelima, klubovima, pa čak i okviru nekih velikih kompanija, kraj šetališta, u parkovima ili stambenim blokovima.

Specifične performanse

U zavisnosti od polja upotrebe, razlikuju se i svojstva podnih obloga u eksterijeru. Ono što odlikuje podove namenjene prostorima za sport jeste to što se po njima trči, šeta, skače, te, pre svega, treba da imaju svojevrsnu dozu prilagodljivosti pokretima, odnosno mekoće, da ih odlikuje i protivkliznost, ali ujedno i mogućnost nesmetanog kretanja kako ne bi lako dolazilo do povreda i kako bi se padovi ublažili.

Teretana na otvorenom
Teretana na otvorenom

Sa druge strane, važno je da li su oni univerzalnog karaktera, tačnije koriste li se za više sportova i generalno fizičkih aktivnosti, ili su osmišljeni i projektovani za neki određeni sport – jer svaki iziskuje drugačije uslove. Zavisi, naravno, i da li dati prostor koriste i najmlađi, kao što je to slučaj sa dečjim igralištima. Kako su sportski tereni i igrališta deo eksterijera, nije zanemarljiva ni njihova estetska strana – oni treba da budu dizajnirani tako da doprinose lepoti određenog okruženja, čineći ga i na taj način omiljenim mestom među svim generacijama. Iako je krucijalno da ovi podovi budu kvalitetni, trajni i otporni, važno da se lako i jednostavno postavljaju, po potrebi repariraju i održavaju.

Različite mogućnosti

Danas postoji više opcija – različitih podnih obloga koje možemo postavljati na prostor namenjen rekreaciji koji će doprineti da treniranje i igranje budu bezbedniji i zabavniji. Uglavnom su to vrlo jednostavna i praktična, a istovremeno izuzetno efikasna rešenja, koja će pružiti maksimalan komoditet pri kretanju.

Jedna od dobrih opcija jesu bergo flooring podovi, sačinjeni od polipropilenskih pločica koje se jednostavno postavljaju – međusobnim uklapanjem klik sistemom, dok se na obodima nalaze završne lajsne. Dakle, predstavljaju modularne podove koji se mogu instalirati na pređašnju (najčešće tvrdu) podlogu bez problema.

Trkačka staza
Trkačka staza

Pogodno je i što se mogu demontirati i postaviti na bilo koju drugu lokaciju. Ova podna obloga predodređena je da podnese visok nivo opterećenja, kao i različite atmosferske uticaje kada se nalazi u vanjskom prostoru. Održavaju se na jednostavan način, spiranjem vodom ili prebrisavanjem. Kod ovih podloga treba takođe istaći i njihov dizajn jer se njima, posebno zbog kompozitnog karaktera, mogu stvarati podloge vrhunske estetike, koje unose pravo osveženje u prostor.

Podesan izbor je i tartan, koji generalno predstavlja monolitnu podlogu. Javlja se u širokom spektru boja, te s njim sjajno može osmisliti prostor. Tartan je, zapravo, višeslojna struktura koja se postavlja na tvrdu osnovu, na primer na beton, a čini je poliuretanska površina na koju se dodaju granulati gume. Koristi za atletske staze, igrališta različitih namena, ali i prostore oko bazena. Ova je podloga veoma primenljiva i vrlo otporna na različite spoljašnje uticaje. Takođe je odlikuje mekoća i prilagodljivost pokretima.

Podovi od reciklirane gume takođe se mogu okarakterisati visokim stepenom izdržljivosti i trajnošću. Oni su elastični, te amortizuje kretanje, pri čemu se smanjuje pritisak na zglobove. Posebno su podesni za dečja igrališta jer igra i trčkaranje bivaju bezbedniji i lakši. Pritom valja napomenuti da je guma i dobar zvučni izolator, što je čini zahvalnim izborom u stambenim naseljima gde komšiluk želi da odmara u popodnevnim časovima, a da ga ne ometa graja dece. Upotrebljavanjem materijala koji se dobijaju reciklažom brinemo i o sredini, te činimo višestruko dobro.

U zavisnosti od prostora namenjenih rekreativnim aktivnostima, može se postaviti i trava, prirodna ili veštačka, kao i pesak. Međutim, savremeni tereni moraju da poštuju standarde o bezbednosti i taj aspekt se ne može zaobići.

Košarkaški teren
Košarkaški teren

Odluka je bitna

Podovi koji su dizajnirani za sportske terene poseduju čitav niz specifičnih odlika, koje ih razlikuju od onih upotrebljenih na trgovima, ulicama ili kraj bazena. Načelno ih odlikuje to što olakšavaju pokrete i stvaraju bezbedniju atmosferu svima koji vežbaju, ili pak najmlađima koji se igraju. Specifikuje ih i to što su otporni na najrazličitije vremenske uslove i odolevaju uticaju kretanja po njima. Trebalo bi reći da su savremena dizajnerska rešenja takva da ovi podovi naprosto oduševljavaju, kroz igranje boja i sa nesvakidašnjim šarama.

Njihov mudar izbor je bitan kako iz sigurnosnih razloga, tako i zbog posvećenosti estetici eksterijera, ali ne možemo zanemariti ni njihov pozitivan uticaj na bavljenje sportom i njegovu afirmaciju.

Prethodni tekstprojekat: Unknown Studio – Dizajn enterijera stomatološke ordinacije
Sledeći tekstIzrada teraco podova u enterijeru i eksterijeru