Inovacije u proizvodnji keramike

Pojavom novih sintetičkih materijala visokih performansi (epoksidi), kao i stalnim razvojem postojećih materijala (štampani beton, drvene podne obloge…), proizvođačima keramičkih pločica se postavlja izazov da ukoliko žele da ne zaostanu za konkurencijom moraju konstatno da rade na unapređivanju performansi svojih proizvoda vodeći pritom računa o svetskim trendovima.

Jedna od zanimljivijih novina koja je postala trend u svetu je pojava antibakterijske pločice koja vezuje bakterije za svoju površinu i vrši fotosintezu. Po rečima proizvođača 25 m2 ove pločice imaju uticaj na okolinu kao jedna krošnja drveta a pošto vezuju bakterije za svoju površinu dovoljno ih je obrisati da bi se dobio sterilni prostor. Ne sadrže teške metale i toksine i nemaju štetna isparenja. Mogu se naći u raznim finiturama – imitacije mermera, kamena i drveta. Idealne su za vrtiće, bolnice, restorane i domove a proizvode se u raznim formatima od 30x30cm do 300x150cm. Njihova cena u startu jeste viša od cene nekog sintetičkog poda, ali su dugotrajnije i otpornije na mehanička oštećenja i idealne su za podno grejanje.

Pojavom led tehnologije se došlo do ideje da se napravi pločica sa integrisanom rgb led rasvetom. U samoj pločici se nalazi osvetljenje kao i sve ostale instalacije (žice i transformator) koji su potrebni za montažu. Proizvode se u širokom rasponu formata i finitura a pogodne se za korišćenje i u baze-nima, javnim i ekskluzivnim prostorima.
Još jedna nova tehnika posebno privlači pažnju, a to je suvo postavljanje pločica.

Ova metoda je posebno korisna ljudima koji žive u kućama sa dvorištem i vlasnicima lokala. Naime, napravljena je podkonstrukcija od plastike na koju se polaže keramika na suvo bez lepljenja, a između pločica se ubacuju silikonski štapići koji imitiraju fug masu. Polaganjem pločica na ovaj način čuva se travnjak, ne hoda se po blatu posle kiše, nema zadržavanja vlage pošto se silikonske fuge ponašaju kao drenažni sistem, a ako vam posle izvesnog vremena dosade, lako ih je demontirati i postaviti nove. Ova platforma je svega 10cm izdignuta od poda.

Pošto su zahtevi tržišta takvi da se prave pločice sve većeg i većeg formata, proizvođači su paralelno morali da smanjuju njihovu debljinu radi lakšeg transporta i ugradnje. Tako na tržištu trenutno po-stoje podne pločice debljine svega 4,5mm.

Logično pitanje je da li su one dovoljno snažne za po-stavku na pod? U sam materijal pre pečenja se stavljaju elastifikatori koji pločicu čine savitljivom i koja ne puca. Na prezentacionom testu otpornosti se pločica dimenzija 90x15cm postavlja na postolje a čovek srednje težine skače po njoj. Pločica se pod težinom uvija ali ne puca. Jedina njihova mana je da zahtevaju savršeno ravnu podloga za postavku.

Aktuelni trendovi u uređenju enterijera su usmereni ka ekologiji i očuvanju prirodne okoline, što se može delimično videti i iz prethodnih primera. Inspirisani okruženjem i zelenilom, proizvođači su do-šli i na ideju da se po prvi put u enterijerima pojavi vertikalna bašta. Tako su dizajneri u saradnji sa biolozima napravili pločicu na kojoj se uzgaja određeni tip mahovine koja je veoma otporna i trpi ekstremne uslove. Nije joj potrebno nikakvo posebno održavanje, jedini uslov je da vlaga u prosto-rija u kojoj se nalazi bude nešto veća tako da je idealna za postavljanje u kupatilima. Upotrebom ovih pločica se dobija zaista jedinstven izgled kupatila ili neke druge prostorije.

Dekorativni kamen je veoma aktuelan i u poslednje vreme se široko koristio kako u javnim objekti-ma poput restorana i kafića tako i u privatnim, ali polako izlazi iz mode a glavni razlog je da je prilično nezgodan za održavanje. Lepo izgleda ali problem se javlja kada ga treba oprati. Da bi i dalje držali pažnju kupaca proizvođači su napravili dekorativni kamen koji svetli u mraku. Kamen u toku dana prikuplja prirodnu ili veštačku svetlost a noću je emituje blagim isijavanjem. Jačina ove svetlosti nije jednaka konvencionalnom osvetljenju ali se dobija ambijentalna svetlost koja upotpunjuje prostor I čini ga interesantnijim.

Keramičke pločice su i dalje u prednosti u odnosu na druge prvenstveno sintetičke materijale zbog svojih mehaničkih svojstava, zbog čega su lake i za održavanje, i izgleda. Otporne su na mraz, kišu, temperaturne razlike, UV zračenje, kiseline i mehaničke uticaje a proizvode se u širokom spektru boja, veličina i finitura. Proizvođači drugih materijala za pod još uvek dizajnom ne mogu da stanu rame uz rame sa proizvođačima pločica takođe i cena, iako varira u odnosu na tip pločice, kvalitet i proizvođača, je još uvek povoljnija u odnosu na ostale materijale.

Autor teksta: Vanja Lebović, dizajner enterijera

www.urban-white.com

Prethodni tekstWPC – Materijal koji osvaja eksterijer
Sledeći tekstProizvodi po standardu EU – Mondocolori