Podno grejanje – vrste i korisne informacije

Podno grejanje je, kao što samo ime i kaže, grejanje smešteno u podu, čime čitava podna površina postaje grejno telo. Polazeći od toga šta se koristi kao energent koji pokreće podno grejanje, isto može biti: električno i vodeno podno grejanje.

Električno i vodeno podno grejanje

Električno podno grejanje je veoma jednostavno i povoljno kada je montaža u pitanju. U pod se postavljaju električni paneli (to je tzv. suvo grejanje) koji emituju toplotnu energiju, a koji su pod kontrolom tajmera i termostata.
Međutim, kako je podno grejanje najaktivnije u toku dana kada je najskuplja struja, njegova ekonomičnost se dovodi u pitanje. Da li će ovakvo grejanje biti rentabilno, zavisi od situacije na tržištu i cene električne energije. Drugi vid podnog grejanja je vodeno grejanje. Kao što samo ime kaže, grejanje se vrši pomoću tople vode, koja se kreće sistemom cevi postavljenih u pod.

Prednost ove vrste podnog grejanja jeste spajanje sa sistemom centralnog grejanja, gde se mogu koristiti različiti energenti: drvo, gas, pelet, a u toplijem delu godine i solarna energija. Međutim, ovde se može koristiti i električna energija preko grejača (što je skuplja varijanta) i preko toplotne pumpe što je daleko energetski povoljnija opcija. Pored grejanja, ovaj tzv. vodeni sistem se tokom leta može koristiti kao svojevrsni vid klimatizacije, odnosno sistem za hlađenje prostora, čime su jednim sistemom rešena dva velika energetska problema. I to na efikasan način.

Podno grejanje
Podno grejanje / foto: freepik.com

Od Rimljana do danas

Iako podno grejanje vodi poreklo još iz doba Rimljana, kada je sistemom cevi, postavljenim ispod kamenih podova, strujao topao vazduh i zagrevao velike površine i kada je predstavljao luksuz i privilegiju imućnih građana, u današnje vreme, podno grejanje predstavlja ekonomični i poželjni način grejanja. Nižim temperaturama vode u odnosu na radijatorsko grejanje, postiže se veći komfor uz manje troškove. Primera radi, radijatorsko grejanje sa temperaturom višom za 1⁰C do 2⁰C povećava troškove od 6% do 12%, što, složićete se, nije mala stavka posebno u aktuelnim uslovima.

Polazeći od trenutne situacije koja je neizvesna, posebno kada je gas u pitanju, zbog čega su i cene drugih energenata otišle u visine, postavlja se pitanje da li će podno grejanje i dalje biti stvar prestiža i privilegija imućnih. Odgovor je neće, jer su svi vidovi grejanja daleko skuplji i nema jeftinog grejanja.

Podno grejanje za vašu kuću ili stan
Podno grejanje/ Foto: KAN-therm

Treba znati

Da bi podno grejanje ostvarilo uštedu troškova, ali i obezbedilo dovoljno komfora, neophodno je da prostor ima odgovarajuću izolaciju. Tu se pre svega misli na izolaciju zidova, izbor adekvatne fasade i stolarije. Poređenja radi, današnji prostori koji vode računa o izolaciji, imaju 50 – 80% manje troškove u odnosu na 70-te, 80-te godine prošlog veka. Drugim rečima, prvo se pozabavite izolacijom kako biste ostvarili uštedu podnim grejanjem.
Pored energetske efikasnosti podnog grejanja koja je uvek prisutna u poređenju sa drugim vidovima grejanja, pa čak i u trenutnim uslovima energetske krize, podno grejanje ima i svojih drugih prednosti.

podno grejanje
Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Podno grejanje je zdravo, ekološko grejanje koje ne sagoreva i ne podiže prašinu u prostoru, što je slučaj sa radijatorskim grejanje. Takođe, podno grejanje koristi prirodne podne obloge koje imaju dobru toplotnu provodljivost i pružaju zdravo i komforno grejanje.

Budući da je pod celovito grejno telo, nema drugih uređaja za zagrevanje, čime se ostvaruje komfor u vidu slobodnog prostora. Police i drugi vidovi nameštaja mogu se postaviti ispod prozora, gde se obično nalaze radijatori, dajući prostoru drugačiji i moderniji izgled. Isto tako, prostorije sa podnim grejanjem nemaju tepihe i druge prostirke koje smanjuju grejanje, te je održavanje podova znatno jednostavnije, a prostor zdraviji.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstVrste podova za prostorije sa velikom cirkulacijom ljudi
Sledeći tekstNovo u ponudi Tis-a: ROCKA TILES zidne obloge