Dekorativni kamen za staze i dvorište

Dobijeni dekorativni kamen se spram primene klasifikuje na tehnički i arhitektonski, gde se prvonavedeni uobičajeno koristi kao konstruktivni materijal, često i u neobrađenoj formi ili kao lomljeni, mleveni ili drobljeni, no može biti i oblikovan, recimo polutesani, tesani ili potpuno obrađen, kada ima ulogu i u kreiranju dekorativnih elemenata. Sa druge strane, za oblaganje i zaštitu obično se koristi arhitektonski, kako za spoljašnju, tako i unutrašnju primenu, gde je osim postojanosti važan i vizuelni efekat.

Izbor kamena je i ekonomski isplativ, posebno ukoliko se dugoročno posmatra. Naime, iako su potrebna veća početna ulaganja, s obzirom da su kamene obloge trajne i da će naš pod, zid, fasada ili predmeti služiti decenijama bez potrebe dodatnih troškova, ova se investicija svakako isplati.

Dekorativni kamen za staze
Kamen zavređuje svu pažnju dekoratera i klijenata zbog unikatnosti

Dekorativni kamen za staze je najpre odlikovan otpornošću na mehanička oštećenja, temperaturne razlike i druge atmosferske uticaje. Kao podna obloga je naročito pogodan zbog toplotne povodljivosti, te je odlična njegova kombinacija sa podnim grejanjem.

Kako je odličan provodnik toplote, usled malog toplotnog otpora, poseduje i sposobnost njenog akumuliranja i emitovanja nakon prestanka grejanja. Sa druge strane dekorativni kamen za staze kao prirodno hladan, poželjan je u toplim danima jer čuva svežinu, odnosno sprečava nepotrebno zagrevanje. Između ostalog, kamen je neporozan i poseduje antialergijska svojstva, ne zadržava prašinu i druge nečistoće, odnosno vrlo se lako i temeljno može očistiti.

Namenom kamena uslovljen je i način njegove obrade, odnosno dobijanje željenog oblika. Tako se lomljeni kamen koristi pre svega za zidanje konstrukcija ili kao podloga puteva, te za ivičnjake, pragove ili stubove, dok je pločast pogodan za izradu ograda ili mostova. Ukoliko je obrađen, tesan, polutesan ili potpuno obrađen, svoju primenu nalazi i u kamenorezačkoj proizvodnji i vajarstvu, a ako je drobljen, odličan je za pokrivanje staza i površina u dvorištu.

Autor teksta: Sanja Dakić