Kako je helikopterom pokušana montaža vrha pilona mosta na Adi

Sedam metara visoki vrh pilona nikada neće biti postavljen jer nije obuhvaćen postojećom građevinskom dozvolom.

Most na Adi možda izgleda završeno ali on zapravo nije kompletiran… a verovatno nikada neće ni biti. Naime, pred kraj izgradnje pilona, početkom 2011. godine, jedan od arhitekata idejnog rešenja mosta izrazio je potrebu da se arhitektonski aspekt pilona poboljša izgradnjom produžetka od sedam metara na vrhu.

Na ovu inicijativu reagovali su glavni gradski arhitekta i nadležne gradske komisije koji su tražili da Direkcija, preko inženjera projekta, izda instrukciju izvođaču da izradi dodatni vrh pilona. Međutim, ta izrada nije završena do septembra 2011. godine, kada je izvođač uklonio kransku dizalicu od 215 metara, koja je služila za izgradnju pilona“ – rekli su u Direkciji za građevinsko zemljište Blicu.

fotograf Dušan Atlagić
Nedostajući vrh pilona je kupastog oblika

Za izvođača više nije bilo mogućnosti da postavi rešetkasti vrh, a obrazloženje za definitivno odustajanje od ove operacije su našli i u zakonu. Most na Adi je u fazi dobijanja upotrebne dozvole, a postavljanje elementa koji nije obuhvaćen građevinskom dozvolom bi bilo protivzakonito pa je vrh pilona konzerviran, piše TangoSix.

piloti Vojske Srbije helikopterom Mi-17 podigli takozvani špic
Piloti Vojske Srbije helikopter Mi-17

Zanimljivo da su pre četiri godine piloti Vojske Srbije helikopterom Mi-17 podigli takozvani špic, ali zbog jakog vetra nisu mogli da ga bezbedno postave zajedno sa radnicima koji su se nalazili unutar pilona. Tada je montiranje vrha pilona odloženo na nekoliko dana dok se vremenski uslovi ne poboljšaju. U drugom helikopeteru RViPVO bio je i fotograf Dušan Atlagić čije fotografije ovog nesvakidašnjeg događaja su prvi put viđene na sajtu TangoSix.

Čine ga osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svakom metru
Nedostajući vrh pilona je napravljen od nerđajućeg čelika

Konstrukcija vrha pilona

Nedostajući vrh pilona je kupastog oblika, dužine sedam metara i napravljen je od nerđajućeg čelika. Čine ga osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svakom metru. Element ima zaštićene servisne merdevine, a planirano je da ih koriste majstori prilikom održavanja elektroopreme na vrhu.

Pogledajte i amaterski snimak neuspele montaže:

Tekst: Blic, Tango Six
Foto: Dušan Atlagić