Krug – kao simbol zatvorenog toka proizvodnje i obnavljanja energije

Godine 2012. slovačka firma Biotec d.o.o. koja se bavi projektovanjem i izgradnjom biogasnih stanica i uspešno posluje kako u Slovačkoj, tako i u Mađarskoj i Rumuniji, proširuje svoje poslovanje i na srpsko tržiste. Stiže u Srbiju sa svežim idejama i željom da traži nova rešenja za budućnost, pogotovo mogućnost korišćenja obnovnljivih izvora energije. Rešena da stvori prostor za rad koji će konceptualno i funkcionalnobiti koherentan sa filozofijom firme, ostvaruje saradnju sa arhitektonskim studijom Synthesis Quatro (SQ), u čijim projektima je prepoznatljiva ekološka svest, uticaj održivih ideja i težnja ka inovacijama.

Krug, kao simbol zatvorenog toka proizvodnje i obnavljanja energije, predstavlja polaznu tačku za razvoj naprednog dizajna koji poštuje osnovne vrednosti na kojima počiva poslovnje Bioteca-a. Koristeći lajt motiv kruga u arhitektonskom i dizajnerskom smislu, SQ tim osmišljava poslovni prostor koji govori jezikom firme i pruža svojevrsnu potporu samoj delatnosti kojom se kompanija bavi. Upotrebom kružnice u enterijeru, korporativni identitet, čiji je redizajn takođe poveren članovima tima, prenet je i u radni prostor, čime je stvorena vizuelna i idejna jednoznačnost i prepoznatljivost.

Možda najefektnija, a sigurno najefektivnija upotreba kružnog motiva, postignuta je u organizaciji prostora, odnosno prilikom definisanja funkcionalne šeme. Specifičnost ovog poslovnog objekta jeste „kružni tok“ oko zajedničkih prostorija, koji simbolično, ali i praktično, omogućava bolji protok informacija, jasno usmerenu putanju koja povezuje zaposlene kao predstavnike svih aspekata i faza poslovanja. Kružnim kretanjem osiguran je pravilan i dosledan poslovni proces.

Komunikaciju i interakciju među zaposlenima poboljšava i tzv. „open space office“ koncept koji podrazumeva otvoren prostor i vizuelnu povezanost svih kancelarija. Ovako organizovan prostor omogućava i efikasno korišćenje prirodnih resursa – dnevne svetlosti i sunčeve energije, jer je omogućen protok svetlosti i u delove prostora koji nemaju direktan izvor. Postavljajući staklene panele između prostorija, SQ tim je, sa ciljem da izbalansira pozitivne i negativne aspekte „open space office“ koncepta, izveo varijaciju koja se naziva „semi-open space“. Na taj način, zahvaljujući saradnji SQ-a i kompanije Oz Glass, postignuto je kompromisno rešenje koje istovremeno doprinosi energetskoj efikasnosti, ali i omogućava postizanje optimalnih radnih uslova.

Svečana sala
Svečana sala / foto: Studio Synthesis Quatro

Poslovni prostor firme Biotec odlikuje multifunkcionalnost. Prostor koji u isto vreme ima informativni i edukativni karakter, ali i ugostiteljski, kao i galerijski aspekt, predstavlja neku vrstu idealnog poslovnog prostora. SQ tim kreirao ga je sa idejom malog doma, vešto izbegavajući hladnu kancelarijsku i hotelsku estetiku, a stvarajući stimulativno radno okruženje koje ujedno i oplemenjuje.

Kružni „život“ odvija se oko centralnog kubusa koji obuhvata zajedničke prostorije, ali je ujedno i specifični galerijski prostor gde je izložen rad našeg akademskog grafičara slovenačkog porekla, Pavela Popa. Svojim virtuoznim rukopisom Pop je iscrtao zidove koji su vidljivi iz svake tačke u prostoru, te predstavljaju još jedan vid vizuelne konekcije.

Grafika prikazuje dve tvrđave na Dunavu, petrovaradinsku i bratislavsku, koje se, suprotno realnosti,prelivaju jedna u drugu, ukazujući na sponu između Srbije i Slovačke kako u životu umetnika, tako i u poslovanju kompanije Biotec. Osim grafike, Pop je svoju umetnost uneo i u prostor direktorske kancelarije iz koje se pruža panoramski pogled na grad i Petrovaradinsku tvrđavu. Prenoseći eksterijer u enterijer Pavel je načinio impozantnu sliku koja prekriva čitav zid i apsorbuje energiju grada u radni ambijent.

U središte ulaznog hola postavljen je pult koji predstavlja mesto za dobrodošlicu i kao centrala čitavog prostora odmah uspostavlja vezu između klijenata i predstavnika kompanije. Iako je sastavljen od nekoliko delova, pult deluje monolitno zahvaljujući pažljivom projektovanju članova tima. Egzotične biljne vrste koje simbolišu kruženje procesa u prirodi i konstantni rast, integrisane su u dizajnerski komad – ulazni impozantni pult. Biljke predstavljaju metaforu za prirodu i sastavni su deo enterijera. Sala za sastanke „zatvorena“ je staklenim panelima koji proces saradnje i donošenja odluka čine transparentnim.

Kancelarija
Kancelarija / foto: Studio Synthesis Quatro

Iskorak u dizajnu predstavlja zidna tehnika koja simboliše reciklažnu preradu – otpadne sirovine prerađene i koncentrisane u novu energiju. U apartmanima koji su sastavni deo poslovnog prostora firme Biotecnalazi se zid koji je umetničko delo za sebe i reprezentuje istu ideju, transformaciju otpadnog materijala u nešto novo.

Zasluge za jedinstveni ambijent pripadaju partnerskoj firmi Fatto A Mano d.o.o, specijalizovanoj za obradu, dekoraciju zidova i razičite dekorativne tenike. I ostali elementi enterijera apartmana pružaju luksuz unikatnosti i inovativnosti, jer je svaki komad pravljen po naružbini, specijalno za ovaj prostor. Izdvaja se paravan od furniranog medijapana kojim je zona za spavanje na zanimljiv način, kroz igru svetlosti i senki, odvojena od ostatka.

Izabrana vrsta furnira je proizvod kompanije Tabu, svetskog lidera u preradi drveta, koja koristisofisticirane i napredne tehnologije, a čiji je SQ ekskluzivni zastupnik. Tabu poseduje FSC sertifikat kojim garantuje da je upotrebljeno drvo poreklom iz šuma eksploatisanih po održivim principima, dok za bojenje koristi isključivo kolorante od najpouzdanijih proizvođača koji poštuju životnu sredinu i zakone o regulaciji nivoa toksičnosti. Takođe je stvorio i posebnu Ecozero liniju koja garantuje odsustvo formaldehida u svojim proizvodima.

Radna soba
Radna soba / foto: Studio Synthesis Quatro

SQ tim je za ovaj poslovni prostor odabrao furnire koji na najbolji način demonstriraju bezgranični potencijal bojenja drveta i omogućavaju ingenioznu i neograničenu kreativnu igru. U kancelarijama i apartmanima korišćene su tapete kompanija Omexco i Elitis, vodećih svetskih proizvođača, čiji je ekskluzivni uvoznik i distributer Poly Dec Beograd.

Omexco, kao i Tabu, poseduje FCS sertifikat i poznat je po ekološkoj proizvodnji, što podrazumeva da se prilikom štampanja koriste samo proizvodi na bazi vode, odnosno bez rastvarača koji su štetni za okolonu. Tapete pravi isključivo od prirodnih materijala, a za objekat su izabrane one koje su nastale od bambusovih vlakana. Grnčarske umetničke predmete je izradio umetnički studio Blatobran, posebno za ovaj prostor, koristeći tradicionalnu tehniku pečenja gline.

Kompanija Raca Komerc d.o.o, zvanični zastupnik jednog od najvećih svetskih brendova Porcelanosa grupe, zaslužna je za kompletno opremanje kupatila i toaleta kao i sve ostale keramičarske radove u prostoru. Značajni partneri u realizaciji projekta, pored pomenutih, bili su i Steelcase, svetski proizvođač kancelarijskog nameštaja, Kinetic Lighting d. o. o, JKP Gradsko zelenilo Novi Sad i mnogi drugi.

Autor teksta: Andrea Soleša, dizajner enterijera, Synthesis Quatro d.o.o.