LiTraCon – Nova verzija svetlećih betonskih ploča

2001. godine, student Aron Losonczi je imao upečatljivu ideju da napravi betonske blokove koji će izgledati prijatnije i vizuelno privlačnije mešanjem betona sa optičkim staklenim vlakanima. Rezultat je bio propuštanje svetlosti kroz beton. U naredne dve godine je razvio tehnologiju za proizvodnju koja je podržana od strane inženjera sa Tehnološkog univerziteta u Budimpešti i transformisao je svoj prototip u prodajni proizvod koji može da se proizvodi u serijskim količinama. Godine 2003. njegov izum – LiTraCon predstavljen je na nekoliko izložbi čime je stekao ogroman javni interes. Vođeni odličnim utiscima od industrijskih stručnjaka koji su patentirali proizvod, 2004. godine osnovana je kompanija u Čongradu, čime je Mađarska zvanično postala zemlja proizvodnje  LiTraCon rešenja, a ujedno i glavno tržište koje ovaj proizvod izvozi širom sveta.

LiTraCon  – betonski blokovi

Napravljen od armirano – betonskih ploča specijalno formiranih i patentiranih u plastičnu jedinicu, LiTraCon se sastoji od 96 odsto betona i 4 odsto optičkih staklenih vlakana. Naizgled sa niskim sadržajem staklenih vlakana u završnom prefabrikovanom betonskom bloku, prisutno je svetlo između dve strane datog bloka. Zbog paralelnog položaja staklenih vlakana, svetlo na svetlijoj strani zida se pojavljuje nepromenjeno i na tamnijoj strani. Najinteresantniji oblik ovog fenomena je verovatno vidljiv prikaz senki sa druge strane zida, dok boja svetlosti ostaje ista. Ovi elementi se mogu koristiti u zatvorenim prostorijama i na otvorenom, kao dekorativni elementi poput zidova, pregradnih zidova, trotoara, podova, itd. Mogućnosti su beskrajne.

Prikaz senki na Litraconu

Pikselizirana površina može pokriti čitavu stranu zgrade ili može biti manja i prilagoditi se lakše. Paneli mogu da sadrže 3D slike koje uključuju sve od oborenih i krivih oblika izdubljena tela.
Paneli su 40 mm debljine ili 60 mm debljine.

Vrste proizvoda

Od uvođenja LiTraCon, Aron Losonczi je razvio dva proizvoda koji su komercijalno dostupni: prvi je LiTraCube lampa koja se sastoji od elemenata LiTraCon. Drugi je LiTraCon PKSL, novi koncept koji koristi posebno formiranu i patentiranu plastičnu jedinicu za svetlosne transmisije umesto optičkih staklenih vlakana. Patentirana plastična jedinica omogućuje novom proizvodu da bude pozicioniran među atraktivnim cenama.

Litracon betonski blokovi

Sa svim velikim idejama koje ljudi imaju širom sveta, pronalazači i preduzetnici moraju da budu izuzetno oprezni kako bi zaštitili svoju intelektualnu svojinu zakonom. Aron i njegov tim bili su prvi širom sveta koji su pronašli način da propuštaju svetlost kroz beton u industrijskom okruženju.