Izrada teraco podova u enterijeru i eksterijeru

Sa dugogodišnjim iskustvom u industriji, Vujnović enterijeri koriste najnoviju tehnologiju i materijale kako bi postigli izvanredne rezultate u izvođenju podnih obloga. Teraco podovi su prepoznatljivi po svojoj sofisticiranosti, estetici i dugotrajnosti. Kroz profesionalan pristup i pažljiv rad, ostvarujemo visok nivo zadovoljstva klijenata.

Granulat je pretežno mermerni, međutim koriste se i materijali kao što su staklo, plastika, kamen, porcelan, oniks, metalni komadići, sedef itd. Vezivo koje spaja komadiće ili opiljke je uglavnom cementno, međutim može biti i cementno modifikovano poliakrilatom ili lateksom, kao i polimerno (epoksidno, poliestersko).

Svaka vrsta veziva daje određene fizičke kvalitete podu, i u odnosu od toga kakve osobine i performanse završnog proizvoda su nam potrebne, biraćemo vezivo. U vezivo se može dodati izvesna količina pigmenta, i dobija se teraco u određenoj boji. Kombinacija različitih boja veziva i agregata daje veoma efektne vizuelne rezultate.

Teraco podovi u enterijeru
Teraco podovi u enterijeru / foto: Vujnović enterijeri d.o.o.

Tehnike izrade teraco podova su različite. Uglavnom se priprema smesa agregata i veziva koja se zatim izliva na podlogu. Pomoću metalnih razdelnica majstori mogu da kreiraju različite šare na podu ispunjavajući obrazovane površine teracom različitih boja.

Po izlivanju i izravnavanju teraca sledi nega. Kada podloga očvrsne, teraco se specijanim mašinama polira do određenog stepena glatkoće. Međutim, umesto ugradnje teraca na licu mesta, mogu se nabaviti i prethodno pripremljene teraco ploče, spremne za oblaganje podloge na određeni način. Teraco ploče mogu se ugraditi na zid, a čak se mogu napraviti i neki elementi od teraca.

West epoksidni teraco
West epoksidni teraco / foto: Vujnović enterijeri d.o.o.

U poslednje dve godine, znatno se povećala potražnja za prirodnijim materijalima, ljudi mnogo više obraćaju pažnju na to da svoj prostor obogate materijalima prirodnog svojstva ne bi li sačuvali okolinu, napravili sebi neku oazu mira i sa druge strane ispratili trend.

Cementni teraco je idealno rešenje u tom slučaju. S tim što moramo biti spremni na to da će materijal kao takav, vremenom pokazati neke pukotine bile manje ili veće, upravo zbog toga što materijal sam po sebi radi (prilagođava se prostoru i podlozi).

Sa druge strane ukoliko težimo nečemu još dugoročnijem, a ne toliko prirodnom, epoksidni teraco je nešto mnogo izdržljivije od samog cementa. Takođe, nakon dužeg vremena šanse su minimalne da će se pojaviti pukotine. Dakle, dosta je izdržljiviji, a vizuelno je potpuno isti kao i cementni tj. razlika se ne može primetiti. Pokazalo se da većina klijenata voli i želi da se pukotine pojave, kako bi se i dobio taj efekat prirodnog materijala.

West epoksidni teraco
West epoksidni teraco / foto: Vujnović enterijeri d.o.o.

Dakle, ukoliko želite da se pozabavite izradom teraco poda u vašem domu, morate biti spremni na sve što sledi, od jednog prirodnog materijala ukoliko odaberete cement, što se tiče epoksida nema malih pukotina i u tom smislu možete biti mirni, ali definitivno dobijate jedan unikatan pod, po vašoj meri i mašti, koji će potrajati godinama unapred i koji će očarati svakoga.

Vujnović enterijeri logo

VUJNOVIĆ ENTERIJERI d.o.o.
Đorđa Stojanovića 35, Novi Beograd
RODA MEGA, I sp. kanc. D.K. 2.09
M. +381 69 4445 100
nebojsa@vujnovicenterijeri.rs
www.vujnovicenterijeri.rs

Prethodni tekstSportski podovi za eksterijer
Sledeći tekstAlati za lako krečenje i renoviranje