Ulje za parket

Ulje za parket i suština njegove upotrebe pri završnoj obradi jeste što duža zaštita poda. Za razliku od laka koji stvara površinski sloj odlične zaštite, ulje za parket prodire, utapa se u drvo i na taj način stvara i dubinsku zaštitu drveta. Naime, prednost ovakve zaštite jeste što nema bojazni da će voda ili neka druga tečnost prodreti u dublje delove drveta i uništiti ga. Nasuprot tome, takve stvari se mogu desiti kod lakiranog poda, naročito pojavom zareza ili oštećenja, duž kojih voda može ući u dublje delove drveta i dobro ga oštetiti.

Sa druge strane, uljani premazi se stvaraju na bazi voska, koji na površini drvenog poda stvara tanak sloj zaštite, štiti ga od habanja i pritisaka, ali podu daje i prirodan izgled.

Ovakav ekološki drveni pod kada se dodatno podvrgne različitim površinskim vidovima obrade, kao što su četkanje, ručno hoblovanje, „krpljenje“ drveta, dimljenje i termičko tretiranje, postaje estetski neodoljiva prirodna podloga.

Bjelinov drveni pod ima sve, i izgled i kvalitet po povoljnoj ceni
Za moderan i skladan dizajn enterijera, drveni pod od Bjelina je idealan izbor / foto: Bjelin d.o.o.

Budući da se radi o specifičnim i pažljivo odabranim vidovima obrade, koji stvaraju prirodnu teksturu drveta i daju jedan, po više kriterijuma, veoma vredan drveni pod, koji se savršeno uklapa sa drugim tradicionalnim materijalima (kamen), ali i modernim, sjajnim staklom, inoksom i sl.

Uljani drveni pod pruža vašem prostoru neodoljivu kombinaciju prošlih i sadašnjih vremena, spoj tradicije i modernog, ali i zahteva od vas pažnju. Naime, za razliku od lakiranog poda, koji sem redovnog održavanja i brisanja, može da sija dugi niz godina, uljani pod se mora stalno održavati. Šta to znači? Da bi pružio svoj maksimum u svakom pogledu, uljani drveni pod se na svakih šest meseci do godinu ili dve dana, u zavisnosti od vrste ulja koje se koristi, mora iznova premazivati uljem.

Naravno ništa specijalno i ništa previše, ali za dobrobit i korisnika i poda, obaveza postoji. Sa druge strane, ukoliko u toku korišćenja, dođe do nekog neplanskog oštećenja, drveni uljani pod se ne mora kompletno brusiti i pripremati za ponovno uljenje, kao što je to slučaj kod lakiranja poda. Dovoljno je na oštećeni deo naneti novi sloj ulja i rešiti problem.

Drugim rečima, umesto kompletne, problem se može rešiti parcijalnom popravkom, što je, složićete se, i finansijski i vremenski bolja varijanta.

Uljani drveni podovi imaju mogućnost izbora ulja različitih nijansi i pigmenta, čime se lako uklapaju u sve prostore, zadovoljavaju različite želje i vidove uređenja.

Prethodni tekstKućna automatizacija: izložba u Cersaie
Sledeći tekstProstor oko bazena – kamen, granit, mermer…