Uronite u istoriju japanske keramike i doživite je iz prve ruke

Uvod u japansku keramiku

Složićete se da su keramika i tehnika njene proizvodnje jedno od najstarijih zanata u svetu. Danas je keramika, između ostalog, drugo ime za japansku kulturu. U gotovo svim važnim i značajnim događajima u Japanu, keramika zauzima centralno mesto na ceremonijama čaja i kaiseki obrocima. Na ceremoniji čaja od gostiju se očekuje da pokupe i cene svoj čavan (činiju za čaj) nakon što popiju čaj. Na kaiseki obrocima poznato je da su kuvari pedantni u izboru oplata, često birajući onu koja odgovara sezoni ili prilici za večeru.

Pored ovih formalnih prilika, svaka prosečna japanska porodica ima nekoliko različitih stilova keramičkog posuđa koji odgovaraju različitim vrstama jela. Za zapadno oko, japanska keramika mogla bi se smatrati grubom, asimetričnom i nesavršenom, ali ovi koncepti su oličenje japanskog koncepta vabi-sabi – pogleda na svet usredsređenog na prihvatanje prolaznosti i nesavršenosti.

Godine 1948., poznati naučnik keramike po imenu Fujio Koiama skovao je izraz „Šest drevnih peći“ da opiše šest grnčarskih gradova Shigaraki, Bizen, Tanba, Echizen, Seto i Tokoname. Ovi gradovi proizvodili su grnčariju od srednjeg veka do danas i zajednički su proglašeni lokalitetima japanske baštine 2017. godine, koja je deo razvoja keramike kroz vekove.

Od XII i XIII veka ovi gradovi bili su centar tradicionalne japanske keramike i u stalnom su rastu i razvoju kada je proizvodnja različitog keramičkog posuđa u pitanju. Iako svako područje ima svoje jedinstvene karakteristike, jedna stvar koja im je zajednička je bogato zemljište potrebno za proizvodnju keramike, što je svakako uticalo na razvoj keramike u ovim područjima.

Grnčarski turizam i japanska keramika: šta videti i gde kupiti

Koliko je keramika važan segment japanskog društva, govori i činjenica da je razvijen tzv. grnčarski turizam. Danas su centri proizvodnje keramike ujedno i turistička mesta gde su festivali keramike, značajne manifestacije. Na manifestacijama možete saznati sve pojedinosti i istorijske činjenice o tradicionalnoj keramici, ali možete i naučiti neke zanimljive kreativne procese, kada je proizvodnja keramika u pitanju, i iste primeniti u sopstvenom domu. Posetioci ovde mogu videti i nekadašnje elemente manufakturne proizvodnje. Posebno se misli na drevne peći za pečenje keramike, od koji su neke i danas u upotrebi. A sam turizam uticao je, pored razvoja festivala, na postojanje mnogih specijalnih prodavnica keramike širom Japana.

posuđe od keramike
Japanska keramika / Foto: pexels.com

Jedan od veoma poznatih manifestacija je Setomono Festival. Dva dana, preko 200 trgovaca postavlja svoje proizvode ulicama duž reke Setogava i nudi posetiocima širok izbor lokalne keramike za kupovinu. Pored festivala grnčarije, iznenađujuće je lako kupiti japansku keramiku širom zemlje. Keramika ili porcelan za svakodnevnu upotrebu mogu se kupiti u gotovo svakoj robnoj kući ili velikom supermarketu po pristupačnoj ceni.

Okušajte se u pravljenju grnčarije i unesite nove detalje u svoj dom

Pored Japana, ljubitelji i proizvođači keramike se nalaze u čitavom svetu. Pa tako ne čudi činjenica da su kursevi keramike, veoma česti u ponudi, ali i u interesovanju od strane korisnika.

 oslikavanje na keramici
Kurs grnčarstva / Foto: pexels.com

Između ostalog, jedan od poznatijih je Porcelain Park Arita – mali tematski park grnčarije – gde su stvoreni svi uslovi za edukaciju i pravljenje grnčarije. Glavna zgrada je deo palate Cvinger u Nemačkoj i dom je izložbe evropskog porcelana i posuđa Arita. Ovde posetioci mogu iskusiti pravljenje keramike koristeći grnčarski točak ili ručno. I ne samo to. Mogu čak i iskazati svoju umetničku i kreativnu dušu, dizajnirati i slikati sopstvene porcelanske kreacije.

A, kod nas?

Ukoliko ste i sami ljubitelji japanske keramike i keramike generalno i rado biste istu iskoristili za uredjenja vašeg doma i ulepšavanje svakodnevice, imamo lepe vesti za vas. Pored specijalizovanih prodavnica gde možete kupiti raznovrsnu keramiku, postoje i radionice, čijim se pohađanjem možete i oprobati u proizvodnji iste.

Zamislite, napravite sami keramičke posude. Zanimljivo, zar ne? E, pa, ne morate više da zamišljate. U gotovo svakom gradu možete posetiti neku keramičarsku radionicu i pohađati kurs, uživati u tehnikama izrade različitih dekorativnih i drugih upotrebnih predmeta od keramike i opustiti se u najrelaksiranijem hobiju današnjice. A, složićete se, tehnike opuštanja su nam potrebnije više nego ikada. 

Za kraj, ostaje nam samo da vam poručimo da budete u toku sa svojim željama i da nikada ne prestanete da želite, jer vidite, želje se ostvaruju. Pa čak i kada je upoznavanje i savladavanje jednog od najstarijih zanata na svetu u pitanju – grnčarstvu.