Ulje kao zaštita parketa

Uljenje je tradicionalni vid zaštite drvenih podnih obloga, prirodnim ekološkim materijalom, odnosno nanošenjem ulja biljnog porekla. Završni zaštitni sloj nije u vidu filma, već drvo upija ulje, pri čemu ostaju pore koje omogućavaju da drvo diše. Ukoliko je veća zasićenost u prostoriji, drvo upija vlažnost, dok je pri suvom vazduhu drvo oslobađa i doprinosi stvaranju prirodne mikroklime.

OSMO Ulja ispunjavaju pore drveta i štite ga od prodora vode
OSMO Ulja ispunjavaju pore drveta i štite ga od prodora vode

Zahvaljujući ulju, podovi imaju prirodan izgled i bivaju vrlo prijatni na dodir, a pri njegovom nanošenju nema toksičnih isparenja. Kako površinski slojevi u određenoj meri upijaju ulje, vrši se njihova blaga impregnacija.

Nakon sušenja podne obloge, ravnomernim uljenjem uz pomoć mašine za poliranje postavlja se zaštitni sloj, deluje 10 – 15 minuta, po potrebi se postupak ponavlja, a pamučnom krpom vrši se utrljavanje ulja koje se odvija dok ga podna obloga ne upije. Nakon što je drvo upilo neophodnu količinu, ostavlja se da se osuši. Da bi se ulje nanelo u ravnomernoj površini, koristi se raspršivač ulja. Ulje se suši 24 sata, dok je za njegovu kristalizaciju neophodno nedelju dana.

Drvoprodex d.o.o. - Hrastov pod
Drvoprodex d.o.o. – Hrastov pod, 140mm selekt, četkano, uljeno, White (Rubio)

Vrsta ulja bira se spram toga koliko je prostor izložen prometnosti i oštećenju, dok je na tržištu danas sve prisutnija kombinacija prirodnih ulja i voska koji štiti površinski sloj od habanja. Ulje je transparentno, bira se po ton karti, ima antiklizna svojstva i, kao i lak, ima vrlo širok spektar primene. U odnosu na lak, može se naneti u jednom sloju i brže se suši.

Iako uljani podovi zahtevaju znatno intenzivniju negu i održavanje u odnosu na lakirane podove jer se brže habaju, njihova trajnost se može poboljšati redovnim održavanjem – relativno se lako mogu jednostavno premazati.

Štaviše, u slučaju oštećenja, mogu se parcijalno reparirati, tj. moguća je zamena samo oštećenog dela koji se tretira uljem, dok se kompletno brušenje izvodi samo u slučaju velikih oštećenja.

Foto: Magic Floor

Završni sloj podne obloge važan je element budući da služi zaštiti poda i ima ulogu da održi drvenu podlogu u prvobitnom, tj. novom stanju. Njegov izbor je značajan jer utiče na estetiku enterijera i doprinosi očuvanju statusa drvenih podova kao podova večne elegancije i univerzalne primenljivosti. Premazi su najčešće na bazi laka ili ulja, pri čemu i lak i ulje imaju osobine koje prednjače spram drugog izbora – lakovi stvaraju neprobojan zaštitni sloj, podovi bivaju otporniji na mehanička oštećenja, sjajniji, glatkiji i elegantniji u odnosu na one tretirane uljem, dok su uljani podovi prirodniji i prijatniji na dodir, ulje se brže nanosi i suši, a reparaciju je mogućno raditi segmentno.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstFabrički pripremljeni suvi estrih za izvođenje cementne košuljice
Sledeći tekstKärcher – kada je higijena najvažnija