Prostor oko bazena – kamen, granit, mermer…

Prostor oko bazena može da sadrži mnogobrojni propratni sadržaji, poput stolova i stolica, ležaljki, suncobrana, tobogana. Stoga treba odabrati podnu oblogu koja je udobna, prijatna, neklizajuća, otporna na vlagu, temperaturne razlike i druge vremenske uticaje, pa i mehanička oštećenja, odnosno trajnu i izdržljivu, kao i lako održivu, ali koja se i u estetskom smislu stapa sa prirodom i odgovara ostatku eksterijera.

Usled odličnih performansi, najpre čvrstoće i lakoće održavanja, kamen je takođe pogodan za prostor oko bazena. Iako je prva asocijacija na kamen hladnoća, on može imitirati i druge strukture, na primer drvo – posebno ako je posredi granit, čime se dati enterijer još lepše uklapa u prirodno okruženje. Osim tvrdoće, odlikuju ga trajnost, protivkliznost i otpornost na habanje, ali istovremeno i lakoća održavanja.

Pored granita, vrlo često su u upotrebi mermer, peščar, krečnjak. Izvesno je da kameni podovi pružaju neprikosnovenu notu elegancije i sofisticiranosti, no i da su skupa opcija.
Pogodan za prostor oko bazena može biti i terazzo pod. Naime, budući da u svom sastavu sadrži granulate različitih materijala, koji su čak i vizuelno uočljivi, krajnja struktura biva dinamična i reljefna, odnosno hrapava, te predstavlja pod koji se ne kliže. Budući da se pravi od ekoloških materijala i da ga specifikuje interesantna mestimičava struktura, danas je (ponovo) vrlo zanimljiv i atraktivan.

Vrlo frekventan u ovom polju upotrebe jeste beton, zbog svoje trajnosti i izdržljivosti, pružajući eksterijeru sive tonove, no nad njim ipak prednjači behaton. U formi ploča ili kocki, sačinjen je od cementa, kamenog agregata, betonskih aditiva i različitih pigmenata. Predstavlja materijal koji je na prirodnoj bazi, te bezbedan i ekološki.

Zanimljiv je jer može biti u različitim formama, u više debljina i nijansi, od sivih do crvenkastih, i njihovih kombinacija, a opet trajan i postojan.

Štaviše, obedovanje, čak i posao mogu se obavljati na svežem vazduhu, napolju možemo i piti kafu, čitati knjigu, novine, pa čak i gledati filmove preko laptopa. Dakle, deo dnevnih aktivnosti može biti premešten u okućnicu, na terase, u vrtove. Otuda je važno i da taj prostor bude uređen i predstavlja naš mali raj, kojem se rado vraćamo i iz kog nerado odlazimo.

Autor: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstUlje za parket
Sledeći tekstUčinite Vaš životni prostor dvorcem, LVT podnim oblogama