Kako urediti toalet u lokalu za izdavanje?

Poštovani, kupili smo lokal u sivoj fazi koji bi želeli da izdajemo. Pošto ne znamo buduću namenu lokala ne bi ga komplet sređivali već bi to ostavili budućim zakupcima ali bi želeli da sredimo toalete. Da li biste mogli da nam pomognete oko ove teme.

Srđan, Novi Sad

Poštovani Srđane, slažem se sa Vašom idejom da lokal ostavite u sivoj fazi pošto će ga svaki zakupac priliskom ulaska prilagoditi svojim željama i potrebama.

Trenutno stanje - siva faza
Trenutno stanje – siva faza

Ono što bih vam predložila u vezi toaleta jeste da obavezno imate muški, ženski i toalet za osoblje. Pošto je lokal veliki to će posebno pogodovati ukoliko mu buduća namena bude ugostiteljstvo. Prema zakonu lokali moraju da imaju predprostor i odvojene toalete, kod kojih vrata trebaju da se otvaraju ka spolja.

Toalete treba raditi jednostavno i svedeno. Svima prija kada uđu u toalet koji odiše svežinom i jednostavnošću. Ne treba ga zatvarati tamnim bojama, niti previše ukrašavati tako da nivo investicije ne mora biti visok. Danas se mogu naći pločice koje izgledaju sasvim korektno za relativno malo novca. Bitno je naći dobrog keramičara koji će uredno postaviti keramiku.

Kombinacije boja koje su najbolje za lokale su siva ( beton siva ) i bela ili braon i krem. Ove boje lepo idu uklapaju uz različite enterijere. Mogu da se koriste ukrasi od mozaika za dekor a prostor je lepo otvoriti sa detaljima poput velikih ogledala pošto na taj način vizuelno širimo prostor koji je inače mali. Na zidove se mogu postaviti i mat i sjajne pločice. Visoki sjaj otvara dok mat finitura malo sužava prostor. Za pod izbegavajte visoki sjaj pošto postoji veća verovatnoća od klizanja prilikom prosipanja tečnosti što može biti opasno za korisnike lokala.

Ako niste ljubitelj keramike, pod se može rešiti epoksidnim masama. štampanim betonom ili drvetom, a zidovi nekom vodootpornom dekorativnom tehnikom.

 

Pri izboru sanitarija najbolje i najpraktičnije rešenje je postaviti ugradni vodokotlić sa konzolnom wc šoljom i nadgradni umivaonik, što nije prevelika investicija a deluje elegantno i luksuzno. Nadgradni umivaonik je posebno efektan ako se postavi na drvenu ploču. To su detalji koji ne koštaju mnogo a deluju prelepo u prostoru. Jedini problem kod nadgradnih umavaonika je što je održavanje malo teže. Ugradni umivaonici su takođe lepi ali ipak ne daju isti efekat.

Što se tiče rasvete, u predprostor i u samu kabinu možete staviti centralnu rasvetu, a u samu kabinu i neku dodatnu dekorativnu, indiretknu rasvetu. Ovako se dobija topliji i intimniji prostor. Za sam prostor je važno da se se pitanje rasvete ne zanemari pošto ona dosta utiče na krajnji izgled i utisak.

Ovo su neke smernice koje će vam pomoći u rešavanju vašeg problema. Ako se pridržavate ovih pravila nećete napraviti grešku.

Autor teksta: Vanja Lebović – dizajner enterijera