SAVET UREDNIKA: Kako izabrati parket po meri?

Pitanje svih pitanja prilikom renoviranja ili izgradnje novog stambeno/poslovnog objekta je kako izabrati parket? Upravo iz razloga što je pod prvo na šta stanete kada uđete u objekat ili površina koja bi trebala biti postojana i funkcionalna. Danas je možda mnogo teže odabrati vrstu parketa nego pre 30-ak godina jer je ponuda na tržištu zaista raznolika, a proizvođači su unapredili performanse podnih obloga. Za kupce možda deluje i zbunjujuće činjenica da danas možete ugraditi bilo koji pod u bilo koju prostoriju.

Dodatno zbunjuju društvene mreže na kojima se reklamira sve i svašta, kao i forumi jer na njima po običaju svi znaju sve. Napredak tehnolgije gde imamo sve na klik, ali baš sve, od informacija do poluinformacija, ili web prezentacije gde sve izgleda nerealno savršeno je potencijalne kupce dovelo u još veću nedoumicu.

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Parafraziraću rezultate ankete iz ovog broja “Podova”. Naime, naši čitaoci su odgovorali na pitanje: Kako su pronašli parket za svoj dom? Ispitanici se najviše oslanjaju na preporuku prijatelja ili rođaka, znači ljudi kojima veruju, i to čak 42%. Verujem da ste očekivali društvene mreže na vrhu? Zar nisu svi na telefonima ili zar se ne oglašavaju svi na društvenim mrežama? Da, ali to očigledno ne daje očekivane rezultate. Samo 8% naših čitaoca ili svaki 12-ti je parket našao preko društvenih mreža. Po meni očekivan rezultat.

Kupci ove tradicionalne podne obloge ipak žele u svom domu provereni kvalitet i ne žele puno eksperimentisati i upuštati se u nepoznato. Samo 17% njih je konsultovalo arhitektu i preko njega odabralo idealni komad drveta za svoj pod. Ovaj rezultat je mene iznenadio jer sam ipak, očekivao veći procenat ispitanika koji konsultuju projektne biroe i arhitekte. Čak 33% ili svaki treći čitalac je konsultovao stručne časopise i portale prilikom odabira parketa za svoj dom. Moram priznati da zaista često imamo upite putem telefona, mejla ili društvenih mreža.

ČITAOCI SE UGLAVNOM KONSULTUJU oko nekih nedoumica u koje ih dovode trgovci koji nude i reklamiraju proizvode sumnjivog kvaliteta po pristupačnim cenama, pa od nas traže preporuku i predlog.

U prošlom broju sam pisao o činjenici da ne postoji dobar i jeftin pod. Nagledao sam se i naslušao svega za ovih 12 godina koliko uređujem “Podove”, ali nikada nisam video vrhunski kvalitet po ceni loše imitacije. Možda neki od mojih saveta iz prošlih brojeva deluju konzervativno, ali opet ću ponoviti, keramika je za kupatilo, kuhinju i terasu, u hodnik može, a ne mora. Parket ili drvo je namenjan za sve ostale prostorije u stanu ili kući. Prosto, njegovu toplinu ne može ništa odmeniti i tu se po meni priča završava.

Laminati ili laminatni podovi
Laminati ili laminatni podovi

Na tržištu postoji zaista veliki izbor kvalitetnih parketa. Birajte proverene proizvođače ili distributere sa reputacijom. Preskočite društvene mreže jer je tamo sve “ulepšano” i nerealno, osim ako prodavac ima salon gde se možete uveriti u kvalitet proizvoda. Zaobiđite pijace, osim ako niste krenuli po voće ili povrće, a isto tako i web male oglase polupismenih i sumnjivih likova. Ozbiljan proizvođač i distributer godinama ulaže u kvalitet, PR, proizvodnju, salon, edukaciju i u zaposlene i to negde i košta. Tražite garanciju na parket ili ugradnju istog? Verovatno je potvrdan odgovor, ali tako nešto vam ne može dati neko ko je na tržištu 10 minuta.

Veoma važna činjenica u celoj priči jeste ugradnja ili podopolagač. Birajte proverene iako su skuplji, ali imajte na umu da parket koji ugrađujete treba da stoji barem 30 godina. Nemojte “ucenjivati” podopolagača da vam spušta cenu za par evra, jer ne želite da i vama neko spušta cenu u poslu. Mada, kakva je danas situacija sa podopolagačima, sve i da hoćete ne možete korigovati cenu postavke parketa, jer ih nema.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”