Prirodni materijali – kameni podovi u vašem domu

Prorodni materijali – kameni podovi su se kroz niz pređašnjih vekova dokazali svojom trajnošću i izdržljivošću, jedinstvenom i neponovljivom estetikom. Iako tradicionalno upotrebljavani, njihove se karakteristike sa razvojem tehnologije sve više unapređuju.

Kameni podovi

Jedan od najvažnijih prirodnih građevinskih materijala jeste kamen. Koristi se još od kamenog doba, a njegova popularnost i primenljivost ne jenjavaju ni do naših dana jer on, bilo obrađen ili neobrađen, samostalan ili pomoćni materijal, uvek ima svoju primenu.

Kao jedan od najstarijih, ali i najotpornijih i dugotrajnijih građevinskih materijala, kamen se koristi milenijumima, kako zbog svojih gorepomenutih svojstava, tako i zbog estetskih karakteristika koje može pružiti enterijeru i eksterijeru. Mnoge kamene građevine, preko starog Egipta i antičke Grčke i Rima, odolele su zubu vremena, ratnim razaranjima, meteorološkim prilikama, ostajući svedok epohe u kojoj su nastajale. Zbog estetskih vrednosti, u graditeljstvu je prednjačila upotreba granita i mermera.

Prirodni materijali – kameni podovi neprolazne vrednosti

Mermer i granit se od davnina koriste kao fasadne, zidne i podne obloge, najpre u rezidencijama vladara i bogatih građana, gde su se najlepši elementi nalazili u centralnim dvoranama. Kao čvrsti materijali, služili su i u izgradnji monumentalnih građevina, poput spomenika ili grobnica.

Bez obzira na višemilenijumsko prisustvo kamena u gradnji, njegova popularnost je opala u drugoj polovini XX veka usled razvoja masovne, tj. fabričke proizvodnje i nastanka sintetičkih obloga, znatno jeftinijih. Međutim, početak XXI veka donosi nove tendencije, usmerene ka vraćanju prirodi, njenoj lepoti i neponovljivosti, te na području podnih obloga kamen vraća svoj nekadašnji sjaj, što je prvenstveno oličeno u upotrebi mermera i granita. Kamen je dostupan prirodni materijal, postoji neograničen broj mogućnosti njegove obrade, izuzetno je trajan, čvrst, otporan na vlagu, mehanička oštećenja, temperaturne razlike, dobar je toplotni provodnik, apsorbuje zvuk, a enterijeru pruža notu otmenosti, luksuza i prefinjenosti.

Prirodni materijali – kameni podovi u prošlosti najčešće su ih činili lomljeni, a potom ručno brušeni komadi, dok je pod zadržavao neravnine. Danas su, osim ove starinske varijante, prisutne uglađenije forme, gde su kamene ploče i pločice mašinski sečene i brušene i pravilnog geometrijskog oblika.

Sečenje granita
Sečenje granita

Kao podna obloga, osim u unutrašnjim prostorijama, kamen je neizostavan pri izradi terasa, prostora oko bazena, staza u dvorištu, kao i javnih prostora poput trgova, trotoara ili šetališta. Kamen se, zbog prisustva i mogućnosti različitih nijansi i boja, čineći najčešće svedene površine, izuzetno lako kombinuje sa drugim materijalima – metalom, staklom, drvetom.

Kamene ploče mogu biti sečene, brušene, polirane, paljene, štokovane, bunjane, krajcovane, pravilnih i nepravilnih geometrijskih oblika, u zrnu, različitih nijansi i međusobnih kombinacija, što pruža velike mogućnosti u kreacijama.

Prirodni materijali - kameni podovi
Prirodni materijali – kameni podovi

Izbor podne obloge uslovljavaju kako prometnost unutrašnjeg ili spoljašnjeg prostora, njihova namena ili cena, tako i želja i senzibilitet korisnika. Izbor između granitne i mermerne podne obloge najčešće je uslovljen estetskim efektima, ali i njihovim različitim osobinama koje se manifestuju u pogledu poroznosti, mekoće i trajnosti.

Autor teksta: Sanja Dakić