SAVET UREDNIKA: Da li i zašto treba angažovati arhitektu prilikom izbora podne obloge?

Pre 12 godina kada sam pokrenuo časopis „PODOVI” upravo su arhitekte bile jedan od ključnih razloga za taj projekat. Tada sam radio u firmi koja se bavila ugradnjom industrijskih podova i jedan od zadataka mi je bio upravo obilazak arhitekata i projektnih biroa. Vrlo brzo sam shvatio da su odlično upoznati sa izborom svih podnih obloga, osim industrijskih podova.

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Jedan od razloga zašto su tada najmanje znali upravo o ovoj vrsti podova jeste taj što su se industrijski podovi u tom periodu intezivno razvijali, bukvalno iz godine u godinu. Nove tehnologije su se širile i na naše prostore, i svaka informacija im je tada mnogo značila. Koliko su dobro prihvatili nove sisteme možemo videti po većini restorana i klubova koji danas u dobroj meri krase upravo industrijski podovi u svim svojim varijacijama, od mikro topinga, preko epoksida, pa do ferobetona.

UKOLIKO RENOVIRATE STAN, pravite kuću ili gradite industrijski objekat, restoran ili sređujete poslovni prostor, upravo su arhitekte prava vrata na koja trebate zakucati.
Dobar arhitekta će vas prvo posavetovati šta je sve nophodno od „papirologije” kako bi krenuli u izvođenje radova, a nakon razgovora sa vama i prihvatanja vaših želja adekvatno će osmisliti vaš prostor. Moja preporuka je da im date slobodu i pustite ih da se „poigraju” u granicama vašeg budžeta.

Danas je na sceni novi i mladi talas arhitekata koji su se već dokazali na nizu fenomenalnih projekata kod nas, a neki i u inostranstvu.

Sa jednim delom njih sam u svakodnevnom kontaktu i verujte da znaju šta rade. Njihova lucidnost i kretivnost, čak i mene nekada iznenadi.

Vreme kada smo na parčetu papira skicirali prostor koji sređujemo bi trebalo da je iza nas. Verujte mi na reč da ćete na ovaj način mnogo uštedeti energije, vremena, živaca i na kraju i novca. Od elektro instalacija, vodovodnih i grejnih izvoda, pa do uklapanja boja i stilova.

Priprema podne obloge za postavku parketa
Priprema podne obloge za postavku parketa

PODOVI su zaista posebna kategorija prilikom sređivanja prostora. Sve se nekako može naknadno popravljati i dorađivati, ali ako pogrešite kod poda i kojim slučajem želite novo rešenje, onda prostor mora da se radi ispočetka i sve mora stati dok podopolagač ne ispravi vaše greške. Pod je ipak, po meni, najvažnija „dimenzija” u prostoru.

Njega ćete gledati dugo i najviše ga koristiti, a svakodnevno će biti eksploatisan. Prvo na šta stanete kada uđete u neki prostor je pod, ili prvo šta primetite u nekom prostoru je upravo podna obloga.

Arhitekta će svakako izbeći nepotrebne i amaterske greške prilikom uklapanja raznih vrsta podova u jedan prostor. Pored toga, kod njih ćete naći odličan izbor istih podnih obloga jer sarađuju sa, barem, nekoliko proizvođača ili distributera podova i što je još važnije, dobar arhitekta sarađuje samo sa proverenim podopolagačima. Ovo poslednje je jako važno i za vas jer ćete tako u slučaju nekih nepravilnosti kucati na jedna vrata, kod svog arhitekte.

Izolacija poda - Ugradnja podne obloge u objektu
Izolacija poda – Ugradnja podne obloge u objektu

Verujte mi da iznos koji će vam naplatiti arhitekta po metru kvadratnom projektovanog prostora nije bačen novac, čak naprotiv to je odlična investicija. Koliko puta ste bili kod nekoga i slušali priče kako je zaboravio baš na tom mestu da ostavi rasvetu, ili kako je trebao drugačiji raspored instalacija da uradi u kuhinji, ili je u kupatilu napravio grešku pa razvlači produžni kabel za veš mašinu, ili postoje denivelacije u podu između trpezarije i kuhinje, a kriv je „onaj” majstor. Sigurno ste se naslušali priča da bi uradio podno grejanje ali nije znao da može ispod parketa, da baš ništa nije znao o LVT podovima, a oduševio se kada ih je video, ili nikada nije čuo za podove od plute niti video kako oni danas izgledaju… Čuli ste još million izgovora, a svima je zajedničko da su prostor skicirali, a arhitektu odbacili u startu jer ko zna bolje od njih kako treba da izgleda njihov prostor ili su smtrali da je angažovanje stručnog lica bacanje para. Oni sada pate zbog svojih grešaka.

DA SE VRATIMO na početak priče, arhitekte danas znaju šta vam treba, znaju sve o materijalima, o uklapanju, znaju kako da vam uštede svaki dinar i da za određeni budžet dobijete i više nego što ste mislili. Oni rade samo sa proverenim izvođačima koji su profesionalci u poslu. Preskočite preporuku komšije Đure jer ni on nije zadovoljan svojim prostorom nakon sređivanja. Pokucajte na vrata proverenog arhitekte i prvo mu se poverite, onako iz srca i iskreno, jer oni su psiholozi za vaš prostor, a malo i za vas. Ustvari, na ivici su da postanu psihijatri.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”