Zašto izabrati podno grejanje?

Zbog svojih izuzetnih osobina, danas se podno grejanje sve više koristi u građevinskoj praksi. Njegova najveća prednost je idealan temperaturni profil: prijatna temperatura od poda do plafona. Zato se podno grejanje smatra posebno prijatnim i zdravim. Ne treba zanemariti ni troškove grejanja, jer se kod podnog grejanja postiže isti osećaj toplote kada je prosečna sobna temperatura niža za 1-2C nego kod radijatorskog ili konvektorskog grejanja, pa je stoga i ušteda na energiji oko 6-12%.

Osim toga, gubici toplote prilikom provetravanja su manji nego kod prostorija kod kojih su grejači tela smešteni ispod prozora. Kod podnog grejanja celu podnu površinu treba smatrati jednim jedinstvenim grejnim telom. Već kod relativno niske temperature podne površine od oko 23oC zagreje se ukupni prostor koji se greje, zavisno od spoljne temperature, na željenih 20oC. To je zbog toga, jer velike površine 50 – 80% toplote daju zračenjem, dok je to kod radijatorskog grejanja samo 25%, a kod konvektorskog je to praktično zanemarljivo.

Podizanje prašine je vrlo malo, što je pak kod radijatorskih tela neizbežno, a nema ni isušivanja vazduha

Stirotracker
Stirotracker / foto: FRAGMAT S d.o.o.

Velike su prednosti podnog grejanja:

  • ravnomerna raspodela temperature u prostoriji
  • mala brzina kretanja vazduha u prostoriji
  • nema podizanja prašine
  • viša relativna vlaga u vazduhu
  • ušteda na energiji
  • više slobodnog prostora u prostoriji jer nema vidljivih grejnih tela

Odluka o izboru sistema grejanja

Danas se u praksi najčešće upotrebljava radijatorsko centralno grejanje. To je, kod nekoga stvar navike, kod nekoga nedovoljno poznavanje drugih sistema grejanja, a kod nekoga je prisutna sumnjičavost prema sistemima koji još uvek nisu u najširoj opštoj upotrebi. Kada se u prošlosti počelo primjenjivati podno grejanje onda se, zbog nedovoljnog iskustva i nepoštovanja nekih temeljnih principa pri projektovanju i izvođenju, nekritički odlučivalo na podno grejanje.

Stirotermal adapt
Stirotermal adapt / foto: FRAGMAT S d.o.o.

Posledice takvog rada su neka loša iskustva . Danas kod jednog broja ljudi vlada mišljenje da je podno grejanje skupo, da je nezdravo jer neprijatno deluje na organizam zbog preintenzivnog prelaza toplote sa površine poda na noge (problem kod osoba s bolesnim venama). Prejako strujanje vazduha i podizanje kućne prašine što je neprijatno za disajne organe. Međutim, kod pravilnog projektovanja i izvođenja podnog grejanja u skladu s tehničkim normama i standardima podno grejanje će nam omogućiti uživanje u visokom komforu uz umerene investicijske troškove i sa uštedom energije u vreme eksploatacije za najmanje 12%.

Stirotermal trio
Stirotermal trio / foto: FRAGMAT S d.o.o.

I u zemljama Zapadne Evrope se podno grejanje sve više koristi, a  izvršena su i opsežna istraživanja koja su dala vrlo povoljne rezultate i saznanja. Podno grejanje daje veći komfor, zdravije je, a Udruženje nemačkih proizvođača podnog grejanja izradilo je analize kojima je dokazano da je podno grejanje i u pogledu cene potpuno konkurentno toplovodnom radijatorskom grejanju.

Tim Izolirka u svom proizvodnom asortimanu, pored hidroizolacionih bitumenskih traka i termoizolacije ima i najkvalitetnije ploče za podno grejanje, različitih vrsta i namena.

Stirotermal trio
Stirotermal trio / foto: FRAGMAT S d.o.o.

Fragmat S logo

FRAGMAT S d.o.o.
Branka Erića 7, 22240 Šid
T/F. +381 22 710 633, +381 22 710 666
Distributivni centar Beograd
Surčinska 11f, 11077 Ledine
T/F. +381 11 2260 129, +381 11 2260 382
E: office@fragmat.rs
W: www.fragmat.eu