Kvalitet i elegancija granita i mermera koje treba negovati

Elegancija granita i mermera je zahvaljujući svojim performansama i naročitoj estetskoj vrednosti neizostavan deo graditeljstva već hiljadama godina, pri čemu su oni neretko upotrebljavani i kao podne obloge. I pored svih benefita koje pružaju, mogućnosti različitih boja, oblika i kombinovanja sa drugim materijalima čine ih i danas poželjnim i atraktivnim izborom u enterijeru i eksterijeru.

Mermer i granit koriste se kao fasadne obloge, zidne ili podne; od njih se prave radne ploče u kuhinjama, delovi nameštaja ili pak ukrasne stene. Kamene podne obloge izuzetno su poželjne u prostorijama gde se često boravi, poput dnevnih soba, kuhinja, trpezarija, ali i kupatila i predsoblja, gde kameni pod može predstavljati svojevrsni nastavak dvorišta i spoj unutrašnjosti sa spoljašnjosti.

Elegancija granita i mermera u kupatilu
Elegancija granita i mermera u kupatilu

Izbor podova od granita ili mermera prevashodno je uslovljen namenom objekta, ukusom svakog pojedinca, ali i karakteristikama koje pružaju ove kamene podne obloge. S obzirom na to da su prirodni, ovo su ekološki materijali, pogodni za zdravlje, dugotrajni, čvrsti, otporni na vlagu, toplotu, vremenske prilike, sa izvesnim razlikama u osobinama koje utiču i na polje primene.

Povrh svega, elegancija granita i mermera odiše luksuzom i prefinjenošću, a savremena tehnologija pruža veliki izbor u pogledu formi ploča, obradi, boji, teksturi. Premda su ove podne obloge skupa investicija, njihov izbor je nepogrešiv jer će sigurno odgovoriti svim željenim i potrebnim zahtevima – od tehničkih do estetskih.

Naposletku, da bi ove podne obloge ostale jednako lepe i kvalitetne, važna je i briga o njima. Sjaj mermernih ploča čuva se procesom kristalizacije, odnosno prskanjem poda specijalnom tečnošću i brušenjem brusilicom sa čeličnom vunom. Njegova dugotrajnost postiže se i zaptivanjem, kada se na površini obloge formira zaštitna barijera koja odbija tečnost i onemogućava njenu apsorpciju. Slični postupci primenjuju se i kada je posredi granitna podna obloga.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstIndustrijski podovi Ecotile flooring UK
Sledeći tekstPrirodni materijali – kameni podovi u vašem domu