Tepisi novog doba

Razvoj društva, potreba i načina života ljudi pratili su i tepisi. Pored veštačkih materijala koji imaju sve veći udeo u proizvodnji tepiha, tepisi postaju i sve manji. Naime, tepisi su odlično, atraktivno i toplo rešenje za podove. Međutim, oni zahtevaju konstantnu negu i održavanje.

Drugim rečima čišćenje i pranje. Ok, pomislićete, brišemo i parket, laminat i ostale podne obloge. Šta je problem? To što tepih upija veliku količinu prašine koju i pored konstantnog čišćenja, taloži u sebe. Tako kontaminiran, tepih čini potencijalno leglo zaraze. Istraživanja, ali nažalost i iskustvo su pokazali da je upravo ta nečistoća u tepisima, uzročnik astme, ekcema, alergija i brojnih drugih oboljenja. Nimalo korisno, zar ne?

Kako bi izbegli loša iskustva, proizvođači tepiha počeli su da proizvode modele što manjih dimenzija. Tako smo se našli u situaciji da nekadašnje tepihe od zida do zida svedemo na mini varijantu koja obično zahvata centralni deo prostorije. Moramo priznati da su tepisi i odraz trenda, stila i načina život i upravo iz tog razloga su konstantno meta promena.

vuneni tepih
Foto: Modularni podovi / Vuneni tepisi Tisca

Današnji tepisi ne samo da su sve manji nego su sve lepši i avangardniji. Drugim rečima, zahvaljujući mašinskoj proizvodnji, ali i digitalnom dobu, gotovo svaka šara, slika, dezen ili želja mogu se naći na vašoj podnoj oblozi. Samo, znate, pored svih inovacija i osavremenjavanja, tepisi od prirodnog materijala, ručno rađeni i dalje su svetski broj jedan u svetu tepiha. Ostaje nam samo da zaključimo, koliko god se razvijali, napredovali, težili ka višem, zaboravljamo da su lepota i vrednost u jednostavnosti i prirodi. Ne smemo to zaboraviti.

Prethodni tekst„The Art of Floor Systems“: Uzin Utz punih 111 godina definiše tržište
Sledeći tekstAnti-Slip ulje za drvene terase