Priprema podne obloge – izravnavanje

Da bi parket u poslovnom ili stambenom prostoru izgledao savršeno, potrebno je isplanirati svaki detalj pre postavljanja same obloge. Kvalitetna priprema podloge omogućuje maksimalnu trajnost, lep estetski utisak i udobnost u prostoru.

Beton je podloga namenjena za postavku brodskog poda ili parketa, najčešće u novogradnji. Drvene podne obloge zahtevaju izuzetno ravnu površinu, kako bi parketi ili masivni podovi izgledali savršeno. Ovo se postiže masom za nivelaciju koja se koristi kod izrade blažih padova, zapunjavanja oštećenja prilikom sanacija, izravnavanja neravnina u podlozi i postizanja kvalitetnog sloja koji omogućava kvalitetnu podlogu za brodski pod ili parket.

Priprema podloge
Slika 2 – Priprema podloge

Mase za nivelaciju

Idealno ravna površina se postiže masama za nivelaciju. Mase za nivelaciju su namenjene za unutrašnju upotrebu i kod podnog grejanja. Opterećenja u kancelarijskim, javnim i drugim prostorima, kod kojih nema prolaza teških vozila, postavlja se masa za nivelaciju koja može da se izlije u sloju do 10 mm. Ove obloge su fleksibilnije u odnosu na keramimčke, što utiče na način prenošenja opterećenja.

Izravnavanje pred postavljanje parketa
Slika 3 – Izravnavanje pred postavljanje parketa

Betonska podloga koja se poravnava treba da bude dobro pripremljena, bez nečištoća i prašine, odnosno, detaljno očišćena. Na pripremljenu podlogu nanosi se odgovarajući predpremaz koji omogućava bolju adheziju mase za nivelaciju sa podlogom. U zavisnosti od vrste podloge prepuručuju se predpremazi: za upijajuće podloge, za neupijajuće podloge i za anhidritne estrihe.

Mase za nivelaciju se nanose do željene debljine i ravnomerno raspoređuju. Često se nazivaju samonivelacionim masama zbog njihove retke konzistencije. Masa se izliva i raspoređuje nazubljenim gleterom. Nakon izrade jednog sloja, ukoliko je potrebno, radi se sledeći sloj, čim predhodni postane prohodan.

Prethodni tekstNorveški radijatori greju građane Srbije već 15 godina
Sledeći tekstHit u svetu – podovi od prirodno oblikovanog drveta