Vosak ipak nije bauk – Kako očistiti fleke od voska

Diskretna svetlost sveća i njeni aromatični mirisi doprinose toploj i prijatnoj atmosferi i nezaobilazni su element tokom praznika, romantičnih večeri ili relaksirajućih seansi. Raznobojne sveće čine poseban dekorativni momenat svojim izgledom i opojnim mirisom ali, nažalost, sva ova uživanja mogu da nestanu samo jednom kapi prosutog voska na nov parket, skup tepih ili omiljeni komad odeće. Ne brinite, vosak se može veoma lako ukloniti u zavisnosti od površine i mesta pada, sredstvima koja su uglavnom uvek dostupna u svakom domu.

Drveni nameštaj i podovi

Čest slučaj je da vosak završi na stolu, polici, podu ili nekom drugom drvenom komadu vašeg doma. Prvo prislonite kockicu leda na vosak da bi se u potpunosti stvrdnuo. Potom nežno sastružite što više voska plastičnom kreditnom karticom ili nekim drugim neabrazivnim predmetom, kao što je nož za puter ili plastični lenjir. Ukoliko ste bili isuviše pažljivi pri skidanju, moguće je da je nešto voska ipak ostalo na nameštaju. Tada jednostavno uzmite čistu, mekanu krpu na koju ste kanuli malo voska za održavanje drveta i polako pređite preko ostatka dok ga u potpunosti ne otklonite. Drugi način uklanjanja je pomoću fena za kosu. Podesite ga na srednju jačinu i uperite na zaprljano mesto. Kada vosak počne da se topi, pokupite ga mekanom krpom i pređite očišćeno mesto razblaženim sirćetom i ispolirajte kao i obično.

Tapacirani nameštaj i tepisi

Tragovi od voska mogu se pronaći na tepisima, otiračima ili nameštaju. Ovo se obično dešava kada želimo da premestimo sveću koja još uvek gori sa jednog na drugo mesto. Ako se to desilo i vama, jednostavno, kao i u prethodnom slučaju, prislonite kockicu leda ili upotrebite namensko sredstvo za smrzavanje voska na ovim područjima. Kada se u potpunosti stegne, koristite čist i tup predmet da bi ga razdrobili i odmah pokupite delove, jer u protivnom, ako dugo čekate, komadići voska će vam se još više zalepiti nameštaj (tepih) i moraćete ponoviti postupak, ali ovaj put će biti teže.

Kuhinjske krpe, stoljnjaci i podmetači

Kada se jednom vosak stegne potrebno je preduzeti odgovarajuće mere za njegovo potuno i pravilno skidanje. Ponovite postupak sa kockicom leda, plastičnom karticom ili nožem (ne sme da bude oštar da ne bi oštetio platno). Kada ste odstranili veći deo voska, uzmite nekoliko čistih papirnih vrećica i peglu. Podesite peglu na srednju jačinu, u zavisnosti od vrste materijala. Postavite jednu vrećicu ispod krpe a drugu preko voska. Nežno prelazite peglom preko gornje vrećice dok se vosak ne prilepi za nju. Ponovite proces ukoliko je potrebno. Česta je upotreba obojenih sveća, što ne doprinosi jednostavnosti postupka uklanjanja voska sa tkanina, nego, povrh svega, ostaju i ružne mrlje na tkaninama. Prvo, tretirajte materijal isto kao da je u pitanju bezbojni vosak, a zatim ga što pre operite po uputstvima za pranje od strane proizvođača.

Zidovi

Koristite fen za kosu da bi se vosak otopio, a potom ukoliko ostane mrlja, tretirajte je slabim sirćetnim rastvorom.

Držači za sveće

Da bi ste izvadili očvrsnut vosak iz ovih područja, jednostavno ih stavite u zamrzivač na sat-dva. Kada ih budete vadili vosak bi trebalo sam da ispadne. Ako ovo ne pomogne, uronite držač u činiju veoma tople vode kako bi se vosak otopio.

Autor teksta: Jelena Jovanović