Keramičke pločice – najzahvalnija podna obloga za održavanje

Jedne od najjednostavnijih podnih obloga, koje se veoma lako održavaju jesu keramičke pločice. One imaju dug staž kada je upotreba u pitanju, a danas, ne samo da se upotrebljavaju, nego se stalno usavršavaju i zauzimaju sve više podnih površina u jednom prostoru. Njihov značaj posebno je došao do izražaja nakon uvođenja podnog grejanja. Time njihova osobina hladnih podnih obloga potpuno gubi svoj smisao i one ulaze u sve prostore. Od kupatila i kuhinje prelaze u dnevnu i spavaću sobu.

Keramičke pločice su veoma zahvalna podna obloga koja se lako održava, koja je prirodna, ekološka, antibakterijska i antistatična podna obloga. A kada svemu tome dodamo i njihov dizajn, jasno je što su sve omiljenije među korisnicima. Iako su veoma lake i jednostavne za održavanje, bitno je znati i da se one među sobom razlikuju po otpornosti. Dok su jedne glazirane, druge su reljefne i sl.

Pravilna nega pločica podrazumeva usisavanje peska i drugih krupnih nečistoća koje mogu izgrebati i oštetiti pločice. Nakon temeljnog usisavanja, pločice se čiste pomoću sredstava na vodenoj bazi. Iako su otporne na vodu, pločice se ne smeju tretirati jakim abrazivnim i hemijskim sredstvima (kiselinama i izbeljivačima) koji bi ih oštetili i vremenom bi izgubile ne samo svoju estetiku nego i funkcionalnost.

Keramičke pločice je najbolje tretirati kvalitetnim, bezbojnim sredstvima neutralne ph vrednosti. Iako se među sobom razlikuju po kliznosti svoje površine, keramičke pločice se ne smeju tretirati sredstvima koji u sebi sadrže vosak, ulje ili druge sastojke koji bi pločice učinili nesigurnim i opasnim podom.