Kako pravilno održavati i čistiti različite vrste podova

Pravilna i redovna nega podova ključna je za očuvanje njihove lepote i trajnost. Različite vrste podova zahtevaju različite pristupe čišćenju i održavanju kako bi se sprečila oštećenja i produžio njihov vek trajanja. U ovom blogu, istražićemo nekoliko najpopularnijih vrsta podova i pružiti vam korisne savete o pravilnoj nezi i čišćenju.

Drveni podovi

Drveni podovi su atraktivni i elegantni, ali zahtevaju pažljivo održavanje. Redovno usisavanje ili brisanje mekom krpom uklanja prašinu i pesak koji mogu ogrebati površinu. Koristite preporučene proizvode za čišćenje drvenih podova, izbegavajući prekomernu količinu vode koja može izazvati bubrenje drveta. Redovna povremena aplikacija zaštite i poliranja održava sjaj i štiti od habanja.

Majka i ćerka i čiste drveni pod u kuhinji
Majka i ćerka i čiste drveni pod u kuhinji

Pločice i keramičke podne obloge

Pločice i keramičke podne obloge su izdržljive, ali zahtevaju pravilno čišćenje kako bi se sprečilo zadržavanje prljavštine i mrlja. Redovno usisavanje ili brisanje prašine pomaže da se uklone čestice koje mogu izgrebati površinu. Za čišćenje, koristite blagi deterdžent i toplu vodu, izbegavajući abrazivne sredstva koja mogu oštetiti glazuru. Redovno čišćenje fuga je takođe važno kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i buđi.

Pločice za vaš dom
Pločice za vaš dom / foto: OSCAR WONG

Laminatni podovi

Laminatni podovi su popularni zbog svoje jednostavnosti održavanja. Redovno usisavanje ili brisanje mekom krpom uklanja prašinu i mrlje. Koristite blagi deterdžent i vlažnu krpu za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Izbegavajte prekomernu vlagu, jer voda može prodreti između spojeva i oštetiti laminat.

Vodootporni laminantni pod

Tečni podovi

Tečni podovi, kao što su epoksidni ili poliuretanski podovi, zahtevaju posebnu negu. Redovno čišćenje prašine i mrlja je neophodno. Koristite blagi deterdžent i meku četku za čišćenje. Treba izbegavati upotrebu abrazivnih sredstava koja mogu ogrebati površinu.

AURELIA LOGOTIP

AURELIA d.o.o.
Izložbeni salon: Mičurinova 68b,
21000 Novi Sad
M. +381 64 306 7476
nebojsa.aurelia@gmail.com
www.aurelia-podovi.rs