Kako se postavljaju pločice u kući?

Ako ste jedni od onih koji vole da većinu poslova obavljaju samostalno, stalno učeći i neprestano istražujući svoje mogućnosti, onda je i posao lepljenja i zamene pločica u stanu ili kući pravi posao za vas.

Kada je odluka o renoviranju doneta, stavljeno na papir šta je sve potrebno uraditi sledeći korak je podeliti poslove koje možete uraditi sami, a koje ne. Nakon te podele sledi faza učenja odnosno informisanja i edukovanja šta će vam biti potrebno od alata za rad. Nakon čega sledi praktični rad. Tako je i sa ovim poslom. Od dobre pripreme zavisi ceo proces, zato u nastavku teksta pročitajte šta je sve potrebno da biste bili uspešni i postigli dobar rezultat.

DG Diseno keramičke crno-bele pločice
DG Diseno / Keramičke pločice za kupatilo

Planiranje radova i odabir materijala

Kao što je već rečeno u celoj priči veoma važnu ulogu ima planiranje. Pod time se podrazumeva da se isplanira potrebno vreme za obavljanje ovog posla, da se pripremi i obezbedi alat koji je neophodan za rad, kao i da se kupi potreban materijal.

Kada se odlučite kakav oblik pločica želite, koju boju i koje veličine to može znatno suziti izbor. Na izbor može uticati i namena, posebno podatak da li se radi o renoviranju untrašnjeg ili spoljašnjeg prostora. U ovom slučaju posebno treba voditi računa, pa su konsultacija sa prodavcem uvek dobrodođe. Osim toga kupovinu pločica treba uskladiti i sa adekvatnim izborom lepka za kermiku. Treba se naoružati i strpljenjem i voljom, ali i upornošću.

Šta je potrebno od alata?

Naravno, bez potrebnog alata i edukacije o njegovoj upotrebi nema ništa. Zato je važno da u okviru svoje pripreme obezbedite i neophodna sredstva za rad. Najopštine rečeno biće vam potrebna nazubljena gleterica, libela, ravnjačak, brusilica ili neka mašina za sečenje, gumeni čekić, špahla, olovka, metar, klešta, možda bušilica, guma za nanošenje fuga, lepak za keramiku, fug masa, klipsevi, sunđer i četka.

Idealna kombinacija hidroizolacije, postavljanja i fugovanja pločica
Idealna kombinacija hidroizolacije, postavljanja i fugovanja pločica / foto: Isomat d.o.o.

Postavljanje pločica

Dolazimo do ključnog dela realizacije čitave pripreme. Pre nego zalepite prvu pločicu pomoću lepka za keramiku potrebno je da napravite i plan kako ćete ih postavljati. Ovo je ključni momenat od kojeg će zavisiti i konačni vizuelni efekat prostora.

Najčešće se radi o postavljanju pločica sa sistemom fuga, odnosno razmaku između pločica. Širina fuge u ovom slučaju zavisiće od krstića koji između njih postavljate. A u prodaji se mogu naći krstići za fuge različite širine i dužine. Umesto njih može se koristiti i sistem za nivelaciju sa klipsevima i kajlama.

Savet stručnjaka je da se prilikom postavljanja koristi kombinacija komada iz nekoliko kutija s obzirom da se može desiti da dođe do blagih odsutpanja u tonu, odnosno nijansi boje ili u njenoj strukturi. Na ovaj način se postiže efekat približne jednakost čak i ako postoje blaga odstupanja.

Keramičke pločice za kupatilo
foto: Zorka-Keramika doo / Verona serija keramičkih pločica

Važan je izbor lepka za keramiku

Ceo ovaj posao biće uzaludan ako niste odabrali adekvatan lepak za kermiku. Zato na ovaj segment posebno obratite pažnju. Danas skoro svako pakovanje lepka za pločice ima posebno istaknutu svoju namenu. Veoma je važno odabrati odgovarajući lepak za keramiku u odnosu na tip pločice koje postavljate i mesto na koje ih postavljate. Razlikuju se oni koji su namenjeni za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, oni namenjeni za zid ili pod i tome slično.

Lepak za keramiku kupuje se u velikim džakovima, najčešće od po 25kg. Rastvaraju se uglavnom sa vodom. Savet je da se lepak sipa u vodu kako bi se izbegao efekat stvaranja grudvica, a da se smesa dobro izmeša kako bi se stvorila idealna homogena masa. Svaki vid edukacije putem internet formu, časopisa, YouTube videa i ostalih izvora informacija je dobrodošao ako planirate da ovaj posao obavite sami.