Pravilno održavanje laminata

Iako se često vodimo parolom „Ma sve je to isto“, neretko bivamo u situaciji da neadekvatnim održavanjem, pod čim se najviše podrazumeva korišćenje neodgovarajućih sredstava, doprinosimo oštećenju podnih obloga. I eto novih i nepotrebnih izazova.

Da ne bi došli u takvu situaciju, ozbiljno se pozabavite načinom i sredstvima održavanja. Pođite samo od činjenice da nije realno da se dva potpuno različita poda kakvi su npr. parket i keramičke pločice, mogu održavati na isti način i istim sredstvom. Baš kao i ljudi, svaki od tih podova je jedinstven na svoj način i kao takvom mu se treba i posvetiti.

LAMINAT

Poslednjih godina, zahvaljujući svom dizajnu, ali i udobnosti koju pruža, laminat se sve više upotrebljava kao podna obloga. Sa druge strane, pristupačna cena, jednostavna ugradnja i lako održavanje, čine od njega jednu od veoma poželjnih podnih obloga. Međutim, da bi laminat pružio sve pogodnosti koje poseduje, on se mora jednostavno, ali ispravno održavati i negovati.

Ispravno održavanje podrazumeva upotrebu za laminat predviđenih sredstava i alata. Uklanjanje prašine vrši se mikrofiber krpom ili usisivačem. Moguće je i dozvoljeno je brisanje vlažnom krpom, ali sa malom količinom vode, jer pod, da ne bi došlo do oštećenja, mora biti suv već nakon petnaest minuta.

Dva puta mesečno laminat se tretira odgovarajućim sredstvom za čišćenje i održavanje. Nakon toga, pod se briše suvom krpom. Ukoliko postoji veća zaprljanost ili fleka, ista se može otkloniti tako što se tečnost sipa na suvu krpu, a potom dobro istrlja zaprljani deo laminata.