Cersaie 2023: Izazov inovacija i novi početak za Made in Italy

40. Cersaie će se održati u Bolonji od 25. do 29. septembra 2023: izazov inovacija i novi početak za Made in Italy.

Cersaie 2023, sajam keramičkih pločica i kupatila koja će se održati u Bolonji od 25. do 29. septembra, predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u utorak 23. maja u Unipol kuli u Bolonji. Na događaju su učestvovali predsednik Confindustria Ceramica Giovanni Savorani, predsednik BolognaFiere Gianpiero Calzolari, potpredsednik Confindustria Ceramica Emilio Mussini, arhitekta Massimo Iosa Gini i gradonačelnik Bolonje Matteo Lepore, a moderirao ga je novinar TG1 Cardinalet Giorgia.

Nakon izjave saučešća zbog žrtava nedavnih poplava u regionu Emilia Romagna, konferencija je otvorena video snimkom koji dokumentuje hitnu situaciju, koja je takođe pogodila nekoliko kompanija u keramičkom sektoru.

„Prošlog vikenda bili smo svedoci ogromnog prikaza solidarnosti, sa volonterima koji su pristizali iz celog regiona i šire“, rekao je emotivni Đovani Savorani.

Cersaie 2022 sajam keramike i sanitarija
Cersaie 2022 sajam keramike i sanitarija

„U Romagna regiji već vidimo znake oporavka, iako je situacija i dalje kritična. U  Faenzi je svaki peti stanovnik morao da napusti svoje dom i potraži pomoć od prijatelja i rođaka. Kako nema tekuće vode, mnogi ljudi čak moraju da idu u svoje kancelarije da se istuširaju. To je takođe izazovna situacija za kompanije, jer radnici ne mogu da dođu do svojih radnih mesta zbog oštećenja infrastrukture i brojnih klizišta koja su pogodila sela na obroncima. Kupcima koji su pitali šta mogu da urade da pomognu, odgovorio sam: naručite.”

Nakon snažnog rasta italijanske keramičke industrije u 2022. kako bi dostigla prihod od više od 8 milijardi evra, u prvih nekoliko meseci tekuće godine zabeležen je pad prodaje od oko 10%, nastavio je predsednik Confindustria Ceramica.

„Cersaie je međunarodna izložba i globalni izlog za Made in Italy“, konstatovao je Savorani. „Na ovom 40. izdanju, ministar za preduzeća i proizvedeno u Italiji Adolfo Urso biće jedan od govornika na inauguracionoj konferenciji koja će se održati u ponedeljak 25. septembra u 11.00 časova u Palazzo dei Congressi.

„U teškim vremenima, sajmovi su prilika da se cela lokalna ekonomija ponovo pokrene, a Cersaie je najvažniji sajam za keramičku industriju i naš lokalni region“, dodao je Gianpiero Calzolari.

„Izložbeni centar nastavlja svoj investicioni program i za samo nekoliko godina napraviće veliki korak napred da postane još internacionalniji u svom obimu. Klimatske promene nas teraju da donosimo važne odluke u pogledu infrastrukture i novih proizvodnih tehnologija, a to je nešto što utiče na sve nas, od kompanija do institucija. Bolonja Fiere će nastaviti da pokazuje solidarnost sa porodicama i preduzećima pogođenim poplavama“.

Cersaie 2022 sajam keramike i sanitarne opreme
Cersaie 2022 sajam keramike i sanitarne opreme

„Četiri meseca pre nego što bi Cersaie trebalo da se otvori, već možemo da potvrdimo da će izložba biti u potpunosti rasprodata“, rekao je Emilio Musini.

„Ove godine dostupnih 15 hala imaće potpuno zauzetu ukupnu površinu od 145.000 kvadratnih metara, što je nekoliko hiljada kvadratnih metara više nego 2022. Broj izlagača je takođe za nekoliko procentnih poena veći u odnosu na prošlogodišnjih 624. Proizvođači keramičkih pločica će čini skoro 57% ukupnog, dok će sektor kupatila činiti 15%. Prekomorski izlagači će činiti oko 40% ukupnog broja, što još jednom potvrđuje izuzetan međunarodni obim Cersaie-a“.

U vezi sa inicijativama organizovanim za proslavu 40. godišnjice Cersaie, Emilio Musini je objasnio da će se itinerar izložbe sastojati od pet različitih oblasti. Prvi od njih, u Uslužnom centru, služiće kao tizer za preostala četiri – jedan u Galeriji 21/22, dva u Galeriji 25/25 i poslednji u TC hale 37.

U svakoj od oblasti će se nalaziti grafika koja prikazuje ključne proizvode i ličnosti iz decenije, zajedno sa jednim ili više video snimaka koji prikazuju aplikacije proizvoda, istorijski kontekst i događaje organizovane u Cersaie-u, praćene muzikom iz tog perioda. Cersaie je u aprilu pokrenula kampanju na svojim LinkedIn, Instagram i Facebook nalozima na deset najvažnijih tržišta za keramičke pločice i kupatila: Italija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Holandija, Belgija, Velika Britanija, SAD i Kanada. Ova komunikaciona kampanja uključuje sve izlagače i prikazuje proizvode, projekte i događaje koji su obeležili značajan napredak tokom četiri decenije. Takođe će gledati u budućnost sa novim razvojem i primenom keramičkih proizvoda.

Sajam u Bolonji Cersaie
Sajam u Bolonji, Cersaie

„Kulturni program Building Dwelling Thinking  vratiće se sa vodećim imenima u svetu savremene arhitekture“, nastavio je Emilio Musini. 18 Press kafea biće održano u Media Village-u u tržnom centru 29/30, a nedelju dana pre izložbe će im prethoditi digitalni roadshow organizovan u saradnji sa 5 stranih izdavača.  Cersaie Designs Your Home će se takođe vratiti ove godine. Još jedna nova karakteristika ovog 40. izdanja Cersaie-a tiče se sveta postavljanja pločica. U okviru fokusa na buduće generacije i stručnog usavršavanja, šest mladih nosilaca pločica starosti između 17 i 23 godine učestvovaće u izazovu da kreiraju artefakt koristeći pločice različitih veličina.

Preispitivanje arhitektonskog prostora bilo je u fokusu govora koji je održao arhitekta Massimo Iosa Ghini.

„Pravi izazov je napredovati u harmonizaciji, uspešno nastaviti razvoj uz zadržavanje sposobnosti očuvanja životne sredine. Keramika je lokalni proizvod ne samo geografski već pre svega konceptualno, i prošla je izvanrednu evoluciju, uglavnom kao rezultat tehnoloških inovacija. Keramičke pločice i nameštaj za kupatila više ne postoje u autonomnom prostoru, ali su nakon istraživačkih napora i inovacija sada zauzeli svoje zasluženo mesto među novim upotrebama zgrada, preuzimajući nove izazove u pogledu prostora, kvaliteta života i održivosti. Keramičke pločice su najistaknutiji materijal za pokrivanje površina jer ispunjava različite estetske i funkcionalne zahteve dok istovremeno štiti životnu sredinu.

 

Zatim je gradonačelnik Bolonje Matteo Lepore primetio da je vanredna situacija u metropolitanskoj oblasti Bolonje trenutno koncentrisana uglavnom u oblasti Imole zbog klizišta i zatvorenih puteva.

„Oštećenje infrastrukture ovolikih razmera nije viđeno od posleratnog perioda, a za rekonstrukciju će biti potrebno nekoliko milijardi evra. Više od 10.000 porodica se naselilo u Bolonji poslednjih godina, napomenuo je Lepore, a investicije predviđene fondovima NRRP (National Recovery and Resilience Plan) premašiće milijardu evra bez povećanja korišćenja zemljišta.

„Rekonstrukcija je operativna reč: trenutno se naši glavni projekti nalaze u napuštenim železničkim zonama i koncentrisani su oko brze železničke stanice, kao i izgradnja šest novih urbanih parkova i smanjenje emisija u cilju postizanja neutralnosti ugljenika. do 2030. Cersaie je ključni događaj za razvoj našeg regiona i u potpunosti odražava našu sposobnost da se takmičimo na međunarodnim tržištima.”

cersaie logo

www.cersaie.it