Pod dugog veka – sve više u primeni

Najrasprostranjeniji materijal napravljen ljudskom rukom, beton, potiče još od antičkih vremena i ne prestaje da se usavršava. Iako većina vezuje beton za grube radove, njegova estetika često tvrdi suprotno. U enterijer se neprestano vraća na mala vrata i osvaja velike površine.

Beton se kao osnovna podloga nalazi u maltene svim stambenim, komercijalnim i poslovnim objektima. Njegovo prisustvo je skoro obavezno u slojevima poda, ali se ređe nalazi kao završni, reprezentativni sloj. Ipak, zbog performansi koje su ovaj materijal i načinile među najrasprostranjenijim na planeti, kao i zbog njegovog stalnog razvoja, obreo se i kao završna podloga poda – ne gruba, kakvom se to obično beton smatra, već kao finalni sloj koji odiše stilom i elegancijom.

Beton je čvrst i izdržljiv materijal, što čovečanstvo zna još od 7000 godina pre nove ere. Svoj ponovni procvat doživljava nakon 17. veka, a ekspanziju sa dvadesetim vekom i modernim građevinama, sistemima proizvodnje i razvojem tehnologije. Danas se sve više pažnje polaže na specijalne betone, sa posebnim sistemima ugradnje i receptima sa dodatkom aditiva koji mu obezbeđuju najoptimalnije osobine za različite, specifične potrebe.

Polirani beton po svom sastavu ne spada u specijalne betone, ali se od standardnog betona izdvaja svojim naočitim izgledom. Pored toga, kao veoma izdržljiv materijal koji se lako održava, izrazito je funkcionalan. Takođe je i raznovrstan i pristupačan, i otuda njegova sve veća popularnost i široka primena.

Beton je čvrst i izdržljiv materijal

Izrada poliranog betona vrši se tako što se već postavljeni betonski pod, uz pomoć određenih alata, brusi i time dobija glatkoću i sjaj. Blaga refleksija i finoća ovako završno obrađenog betona, u kombinaciji sa karakteristikama koje materijal poseduje, načinile su ga izuzetno popularnim u stambenim objektima u kojima se polaže na stil i dobro uređen enterijer, kao i u svim objektima reprezentativnih namena.

Prilikom samog procesa brušenja betona primenjuju se razne boje i ukrasi i time se ovi podovi dalje ukrašavaju i ulepšavaju. To im obezbeđuje široku paletu izbora finalne obrade i izgleda.

Brušenje betona može biti suvo ili mokro, odnosno uz ili bez primenu vode. Kod suvog brušenja, usled odsustva vode, stvara se sitna prašina i plinovi za koje je utvrđeno da su opasni po zdravlje, pa se sve više primenjuje mokri sistem brušenja.
U finalnoj obradi, odnosno kod brušenja poliranog betona, koriste se alati sa dijamantskim vrhovima. Zavisno od želja korisnika, alatima se mogu izbrusiti podovi i u različitim nijasama odsjaja.

Polirani betonski podovi

Polirani betonski podovi, osim svog specifičnog izgleda, imaju i određene prednosti u odnosu na nepolirani beton. Ovako fino obrađen materijal uzrokuje slabiju pojavu prašine i plesni u daljem korišćenju prostorija, stoga se smatraju više anti-alergenskim od nepoliranih. Otporniji su na udarce i ogrebotine i njihova uglačana površina teško gubi svoj reprezentativni izgled i sjaj. Iako tako deluje zbog sjaja i refleksije, ovakav vid betona nije ništa klizaviji od običnog.

Njegova refleksija ima još jednu prednost u vizuelnom smislu. Kao materijal koji prekriva veći deo prostorije, njegova uloga u podizanju nivoa osvetljenja zahvaljujući refleksiji, nije zanemarljiva. Takođe, treba imati na umu i da upravo zbog refleksije, u prostorima čiji je pod izrađen od poliranog betona, je potrebna manja količina veštačkog osvetljenja.

Budući da su izrađeni od betona, a i usled njihove završne obrade, ovakvi podovi su dugotrajniji od većine podnih obloga izrađenih od drugih materijala. Mogu trajati i preko čitavog veka, bez ikakvih oštećenja ili potrebnih popravki.

Ipak, kao i svaki materijal, i polirani beton ima mane. Čvrst materijal, on nije udoban za dugo stajanje. Takođe, zbog svog reprezentativnog izgleda retko kada se oprema sa dodatnim prostirkama, tepisima ili slično, a treba imati u vidu da ukoliko nema ugrađenog podnog grejanja, ovaj materijal ipak može biti dosta hladan – što je još jedan od razloga zašto nije pogodan za dugo stajanje.

Njegova hladnoća ga čini materijalom koji nikako nije pogodan za dečije sobe. U domovima najviše se primenjuje u dnevnim sobama, salonima i kuhinjama. Lako se održava, dovoljno je prebrisati ga mokrom krpom, i nema spojnica u kojima se zavlači prašina i prljavština. Kao takav, odlična je podna obloga u kuhinjama i prostorijama pozamašnih dimenzija.

Garantuje najveću klasu sigurnosti od požara

Zbog lakog održavanja, odličnih performansi i reprezentativnog izgleda, a pristupačne cene, veoma je česta obloga u komercijalnim objektima. Prednost je i što smanjuje potrebu za osvetljenjem, a najčešće se dekorativno obrađuje i moguće je i ispisivanje pravaca i putokaza primenom različitih boja.

Takođe je zahvalan za primenu u industrijskim postrojenjima pošto može biti neklizajući, čak i kada je pod mokar. Takođe, može garantovati najveću klasu sigurnosti od požara i, u zavisnosti od obrade, može se tako izraditi da bude otporan čak i na tragove od guma ili drugih kretanja i pritisaka.