SAVET UREDNIKA: Reparacija starog parketa ili „maskiranje“ laminatom?

SAVET UREDNIKA
#BezDlakeNaJeziku

Često nam na adresu redakcije stižu pitanja. Pišu nam čitaoci kada imaju nedoumice prilikom izbora ili postavke raznih podnih obloga, a mi se trudimo da svima izađemo u susret. Ukoliko je zahtev specifičan onda našim klijentima prosleđujemo upit i spajamo ih sa našim saradnicima, a njihovim potencijalnim kupcima. Jedno od pitanja koje nam je postavljeno sigurno više od 50 puta tiče se starog parketa, da li ga vredi hoblovati ili preko njega staviti laminat? Uglavnom su to parketi koji su postavljani pre 30, 40 ili 50 godina i koji po običaju nisu nikada hoblovani.

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Bez obzira na sve prednosti laminata, pristupačnu cenu, laku i brzi postavku, dostupnost modernih dezena i lako održavanje, nekako sam uvek bio pristalica drveta ili parketa.

Smatram da većina naših čitalaca koji imaju stari i rasušen parket u stanu nisu ni svesni po kakvom bogatstvu hodaju.

Drvo staro nekoliko decenija je u većini slučajeva i kvalitetnije od nekih sličnih proizvoda koji se danas mogu naći u prodaji i visoko su klasifikovani od strane prodavaca. Sa malo energije, truda i novca vaš parket će zasijati starim sjajem, a višedecenijsko korišćenje drvetu daje notu rustičnosti i stari šmek dobrog parketa.

Preporuka proizvođača jeste da parket možete za vreme njegovog „životnog veka“ hoblovati nekoliko puta, a to je ujedno i naš predlog. Najvažnije je odabrati dobrog podopolagača koji će se na profesionalan način posvetiti reparaciji vašeg poda, odabrati kvalitetan lepak na mestima gde se parket odlepio. Takođe je bitno odabrati i kvalitetnog proizvođača laka ili ulja u zavisnosti za koju se izvedbu odlučite.

Mašinsko hoblovanje parketa
Mašinsko hoblovanje parketa

Ukoliko želite da vratite parketu stari sjaj onda je naša preporuka lak, ali danas se sve više traže ulje kao završni sloj na parketu jer mu daje prirodni izgled i zaista pod nogama imate osećaj da hodate po drvetu.

Danas imate u ponudi i lakove koji na podu izgledaju kao ulje i to do te mere da i sam nisam mogao uočiti razliku u jednom salonu parketa. U svakom slučaju izbor je na vama i svako odlučuje po svojim afinitetima.

NE ŽELIM DA ME SHVATITE POGREŠNO, nemam niša protiv laminata, jer svako odlučuje po svom ukusu i mogućnostima, ali u ovom slučaju ipak jesam pre za malo podopolagačkih radova koji će učiniti da vaš parket ponovo zablista.

Laminat je možda izbor za tek izgrađene objekte koje je potrebno što pre staviti u upotrebu, a sredstava je sve manje, što je i praksa jer pod uvek dolazi na kraju i bude „žrtvovan“ zbog neplaniranih radova koji su „izvukli“ i poslednji dinar iz novčanika. Nijedan materijal nije savršen, pa tako ni drvo, ali po meni ne postoji bolji izbor za stambene objekte. Nema ništa prijatnije od drveta pod nogama i mogućnosti da u hladnim mesecima hodate bosi po stanu, kako vi tako i vaša deca koja će većinu igranjca obavljaju na podu, a isti će doći opet na red za hoblovanje kada oni porastu i na podu ostave „tragove“ svog detinjstva.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”

Prethodni tekst45. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE – Gradimo budućnost sada
Sledeći tekstTRADICIJA je uvek u TRENDU – parketi VELIKOG formata