Nega i održavanje podova od drveta

Drvo se sve više potvrđuje kao primerna podna obloga za spoljne površine i na odgovarajući način zamenjuje kamen i keramičke pločice. Prelaz iz parketa u dnevnoj sobi na drveni pod u bašti ili na terasi veoma je privlačan. Drvene podne obloge na spoljnim površinama (eng. decking) su odraz vraćanja prirodnim materijalima.

Drvo kao podna obloga na otvorenom prostoru, osvaja svet

Mada ne postoji jedinstveno mišljenje stručnjaka da li drvo koje je položeno na otvorenom prostoru zahteva posebnu negu i održavanje, na tržištu je iz dana u dan sve veća ponuda preparata koji održavaju lepotu drveta, izloženog različitim vremenskim uticajima.

Održavanje drvenih podnih obloga na otvorenom prostoru

S obzirom na to da je rasprava o upotrebi različitih sredstava za održavanje otvorena, ovde je nećemo nastavljati. U svakom slučaju naglašavamo da postoje vrste drveta na koje uobičajeni proizvodi za održavanje nemaju uticaja. Drvo kao što je, na primer, tik (ako se radi o pravom tiku) sadrži u sebi neiscrpnu zalihu ulja. Iz tih razloga tikovinu ne treba dodatno uljiti. Sredstva za čišćenje i održavanje su namenjena pre svega održavanju živopisnog izgleda drveta. Proizvodi za održavanje drvenih podnih obloga za otvoren prostor podeljeni su u tri grupe: sredstva za čišćenje terasa, ulja za terase i sredstva za odstranjivanje sivih pega.

Drvene terase
Foto: Innovative World

Sredstvo za čišćenje drvenih terasa

Drvo na terasama često napadaju mahovina i insekti, izloženo je vremenskim prilikama i prlja se. Za odstranjivanje mahovine i nečistoća koristi se sredstvo za čišćenje terasa. Pri čišćenju drvenih podnih obloga ne smeju se upotrebljavati jaka sredstva za čišćenje. Upotrebom agresivnih sredstava za čišćenje vlakna drveta se labave i nepopravljivo oštećuju.

Druga, isto tako česta metoda čišćenja prljavštine i mahovine je ribanje četkom, vodom i sredstvima za beljenje (ponekad se dodaje i kuhinjska so da bi se postigli bolji rezultati).

Takav način čišćenja je veoma efikasan, ali moramo znati dve stvari: drvo dobija svetlo sivu boju i upotreba sredstava za beljenje nikako nije dobra za životnu sredinu. Opcija za čišćenje je upotreba višenamenskog bio-razgradivog sredstva za čišćenje.

Većina preparata za čišćenje se meša sa vodom. U svakom slučaju treba pratiti priložena uputstva za upotrebu. Smesa se nanonosi pomoću četke, tako da se dobro namoči ceo pod. Na veoma umazane podove nanesite više tečnosti. Najbolji rezultati se postižu ako četkom trljate uzdužno po dasci. Nakon završenog čišćenja, ostavite površinu da se suši 3 – 4 dana. Zatim podove temeljno operite vodom i možete ih još jednom isčetkati. Na potpuno čist pod nanesite ulje za drvo za terase.

Ulje za drvo za terase

Kao što smo već napomenuli, neki stručnjaci su mišljenja da velika većina vrsta drveta koje se upotrebljavaju za terase već sadrži dovoljnu količinu ulja. Drugi brane stanovište da je upotreba ulja osnovna nega za sve vrste podova od drveta.

Ulja koja možemo dobiti na tržištu drvo duboko impregniraju, čime stvaraju moćnu i otpornu površinu i ističu prirodnu boju. Osim toga drvo se pomoću ulja štiti od prljavštine i odbija vodu. Neka ulja imaju i funkciju UV zaštite u zavisnosti od toga koliko pigmenta sadrže u sebi. Naime, ulja bez ili sa vrlo malo pigmenata imaju nižu zaštitu od UV zračenja. Ulja za drvo koje se polaže na otvorenom prostoru uglavnom su na bazi prirodnih ulja. Pored toga se na tržištu mogu pronaći i ulja koja se rastvaraju u vodi, pa zato nisu opasna za okolinu.

Pod na koji nanosite ulje mora biti potpuno suv, čist i odmašćen. Stari podovi moraju se dobro očistiti i po potrebi izbrusiti. Ulje nanosimo uz pomoć valjka, četke ili ga rasprskamo. Mora biti naneseno ravnomerno. Ulje nanesite u tolikoj meri da ga drvo dobro upije. Nakon 20 minuta, ulje koje drvo nije upilo treba krpom odstraniti, da ne bi nastale mrlje. Spojevi, raspukline i druga oštećenja zahtevaju posebnu brigu. U slučaju da drvo nije potpuno natopljeno uljem, postupak ponovite. Da biste postigli izgled satena, podove možete ispolirati krpom. Pod se mora sušiti 15-30 h u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha. Savetujemo da ulje nanosite kada su vremnske prilike povoljne, bez kiše, mada ne po veoma jakom suncu, jer se u tom slučaju ulje prebrzo suši. Proizvođači savetuju da se postupak ponavlja dva puta godišnje.

Sredstvo za odstranjivanje sivih pega

Ovo sredstvo pomaže da drvo koje se polaže na terase ne posivi i ne dobije mrlje, a istovremeno služi i za čišćenje. Sva ovakva sredstva čiste drvo i pri tom ne menjaju njegovu prirodnu boju. Upotreba jedne ili druge metode čišćenja je, naravno, stvar ukusa pojedinca.

Pri upotrebi bilo kog proizvoda za negu i čišćenje podnih obloga od drveta na otvorenom prostoru obavezno pratite uputstva proizvođača.

Prethodni tekstDetalji za lepši život – prostirke u Vašem domu
Sledeći tekstSavetujemo: Čišćenje i održavanje drvenih podova