Detalji za lepši život – prostirke u Vašem domu

Proleće je, tvrde stručnjaci, idealno doba godine za sve vrste radova u stanu. Ukoliko niste baš pri novcu, probajte da kupite novu prostirku za pod ili krevet. Provereno popravlja raspoloženje….

Gotovo da ne postoji prostorija u stanu koja ne žudi za bar jednom prostirkom, stazom ili krparom. Kako god zvali tkanine kojima štitimo parkete i podove, čuvamo se od prašine a istovremeno i uveseljavamo naš dom, one su pre svega korisne i pristupačne. Nikada nisu imale, niti će imati, status koji je kroz istoriju zadobio njegovo veličanstvo tepih, ali baš zbog toga imaju mnogo prednosti u odnosu na njega. Jeftinije su i lakše se održavaju, najčešće jednostavnim pranjem u mašini za veš. Nisu toliko zahtevne i svako može, uz malo dobre volje i ideja, da potpuno oplemeni svoj životni prostor uz njihovu pomoć.

Nekada nezaobilazni detalj svakog seoskog domaćinstva – krpare, vremenom su gubile na popularnosti ali su doživele pravi holivudski «comeback», zajedno s povratkom u modu etno stila, kako u muzici i odevanju, tako i opremanju stana.

Prave krpare nisu industrijske, serijske proizvodnje već tkane na ručnom razboju, od pamučnih materijala. Danas je, naravno, mnogo više onih koje se ne prave ručno, ali su zato jeftinije i takođe veoma lepe. Krpare mogu biti samo ukras ali imaju i upotrebnu funkciju kao podne prostirke, podmetači za stolice, prekrivači za fotelje, sofe, ležajeve. U hodniku ili sobama, svejedno. Svoje, donekle nereprezentativno ime, krpare su dobile jer su se nekada uglavnom izrađivale od ostataka materijala od koga su se pravile posteljina i stolnjaci. Ipak, i nekadašnje ali i današnje, moderne krpare oduvek su onome ko ih prave ostavljale mnogo mesta za kreativnost i maštu.

Jednobojne ili višebojne, sa amblemima, ukrasima, šarama, monogramima, krpare su detalj koji podleže samo jednom zakonu: umeću i kreativnosti onog ko je pravi. Danas se, u prodavnicama tekstila i nameštaja, pijacama i zanatskim radnjama ali i preko interneta, mogu za veoma “jeftine novce” kupiti najrazličitije krpare raznih dužina i širina, u spektru i kombinaciji svih mogućih boja. Čak i one čupave. Po vašoj volji možete izabrati one koje su tkane od prirodnih ili od veštačkih materijala.

U našoj zemlji, kao deo tradicije, najpoznatije su čuvene pirotske krpare – šarenice. “Mlađe sestre” čuvenog pirotskog tepiha, ove krpare, ukoliko nije reč o kopijama, ručno se prave od čiste vune, koja se boji na tradicionalni način prirodnim bojama. Ono što u svetu simboliše “persijski tepih”, za Srbiju je svakako pirotski, ali se ovim poslom, na tradicionalan način danas bavi samo oko tridesetak žena u Pirotu i okolini.

Tradicija kaže da u jednom metru kvadratnom pirotskog tkanja ima oko 1.400.000 tačaka prepleta. Stručnjaci smatraju da je po tehnici tkanja pirotski ćilim savršeniji od zapadnoevropskih tapiserija. Radi se isključivo na vertikalnom razboju, u tehnici klečanja, identičan je sa lica i naličja. Zato se veruje da traje najmanje dva veka.

Za svaki vek po jedno lice. Na originalnom tkanju preovlađuje crvena boja u više nijansi, od svetlocrvene do boje trule višnje. Često je zastupljena plava boja koja se dobija od prirodnog indiga sa malo žute boje kao i zelena u kombinaciji sa drugim nijansama. Takođe, crna i bela, odnosno boja sirove vune. Ornamentika je uvek geometrijska: stilizovana ptica, cvet, predmet iz neposredne okoline tkalja.

Ipak za one koji nisu skloni ovakvim motivima i više preferiraju modernije trendove u opremanju stanja, u radnjama će mnogo lakše pronaći prostirke i staze sa urbanim motivima, veštačkim ali zato atraktivnim bojama od pink roze i tirkiznoplave, do svih ostalih nijansi i njihovih kombinacija. Sve veći broj proizvođača ovih prostirki, kako bi se izborio sa ogromnom konkurencijom uvoznih proizvoda iz Kine i Indije, nudi i mogućnost da izradi prostirku po vašoj želji, po pitanju motiva i boja.

U svakom slučaju, prostirke, pored toga što se bore sa prašinom, pa čak i ublažavaju pad, imaju dekorativnu obavezu. Ako su krpare i staze po pravilu u obliku pravougaonika, prostirke mogu biti i kvadratne, okrugle, elipsaste… Pored poda, sve češće se ovaj detalj koristi i za prekrivanje nameštaja kako bi se očuvao ukoliko je nov, ili ulepšao ukoliko je star i nije po vašem ukusu. Za prostirke koje su namenjene za prekrivanje kreveta, garnitura, fotelja i stolica važno je i to da se previše ne gužvaju nakon sedenja i da ne klize.

Proleće je, tvrde stručnjaci, idealno doba godine za sve vrste radova u stanu. Ukoliko niste baš pri novcu, probajte da kupite novu prostirku za pod ili krevet. Provereno popravlja raspoloženje.

Autor teksta: Jovana Antić