Savetujemo: Čišćenje i održavanje drvenih podova

Mrlje od kafe, crvenog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostavile trajne posledice. U slučaju da imate teškoće sa odstranjivanjem tvrdokornih mrlja posavetujte se sa prodavcem parketa.

Vaš pod od drveta morate obavezno negovati i održavati na odgovarajući način. Za čišćenje nečistoća kao što je npr. pesak koristite usisivač koji ima mekanu četku, mekanu metlu ili krpu. Na ulaze postavite kvalitetne otirače, koji sprečavaju unošenje peska u prostorije gde se nalazi parket. Na nožice nameštaja nalepite podmetače od filca – tako ćete sprečiti nastanak ogrebotina. Nameštaj nemojte pomerati tako da ga vučete po parketu već ga podignite i premestite. U slučaju da prospete vodu ili neku drugu tečnost odmah je obrišite. Mrlje od kafe, crvenog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostavile trajne posledice. U slučaju da imate teškoće sa odstranjivanjem tvrdokornih mrlja posavetujte se sa prodavcem parketa.

Ako su podovi veoma prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe. Nemojte da koristite mokre krpe iz kojih voda kapa, može doći do oštećenja parketa (parket može da nabubri).

LAKIRANE POVRŠINE

 

Lakirane površine nakon montiranja treba očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može biti u obliku koncentrata koji treba rastvoriti u vodi (pratite uputstva), ili jednostavno upotrebite sredstvo za čišćenje koje se nalazi u raspršivaču i ne treba ga rastvarati. Podove prethodno treba dobro usisati da biste odstranili krupnije i tvrde nečistoće. Zatim navlažite meku krpu i čistite u oba pravca.

Savetujemo vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za negu parketa koje u sebi sadrži i određen procenat laka. Nakon prve impregnacije upotrebljavajte ga i kasnije (1-2 x godišnje), time ćete osvežiti lak i pokriti manje ogrebotine. Po parketu nakon impregnacije nemojte hodati nekoliko sati. Preciznija uputstva u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na ambalaži. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavetujte se s stručnim licem u pogledu upotrebe različitih sredstava za čišćenje koji su namenjeni u tu svrhu.

Nikako nemojte upotrebljavati sredstva koja u sebi sadrže vosak.
Parket nikako nemojte čistiti vodom.

Kada se na praketu pojave tragovi pohabanosti laka, parket treba ponovo brusiti i lakirati. U slučaju kada je lak već potpuno odstranjen s površine problemi s obnovom parketa su veći. Brušenje i lakiranje prepustite stručnom licu – parketaru.

ULJENE POVRŠINE

Pri uljenju parketa upotrebljavaju se ulja koja ističu prirodan izgled drveta i povećavaju otpornost na habanje, prljavštinu i vlagu. Odmah nakon završenog polaganja parket očistite sredstvom za čišćenje uljenih parketa (za natur uljene je natur sredstvo, za belo uljene belo sredstvo za čišćenje). Time je površina zaštićena od prljavštine i pod ima dodatnu zaštitu. Da biste postigli pravi uspeh pratite uputstva proizvođača koja su navedena na ambalaži. Pod treba prvo počistiti, odnosno usisati. Zatim sredstvo razblažite s vodom (pratite uputstva).

Mekom krpom, namočenom u rastvor, nanesite sredstvo na pod. Iz krpe voda ne sme kapati. U slučaju većih površina upotrebite dve kante. U jednoj kanti napravite rastvor sredstva za čišćenje, u drugu kantu sipajte čistu vodu u kojoj ćete ispirati krpu. Krpu uvek prvo isperite u vodi i zatim je namočite u sredstvo za čišćenje. Nakon nanošenja sredstvo ne treba dodatno brisati krpom koja je isprana u vodi jer se tako skida nanesen zaštitni sloj. Pustite nekoliko minuta da parket dobro upije i zatim ga obrišite suvom krpom u pravcu drvenih vlakana.

Podove treba i kasnije redovno održavati sredstvima za čišćenje uljenih površina. Na početku bi postupak trebalo ponavljati nedeljno, odnosno po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je pod opterećen, ali nikako manje od jednom mesečno. Nakon svakog čišćenja s sredstvom za čišćenje uljenih površina vaš pod će biti otporniji na nečistoće i čvršći.

Nakon uobičajenog »vlažnog« čišćenja dublje mrlje možete odstraniti uz pomoć nekoliko kapljica koncentrata sredstva za čišćenje. Koncentrat nanesemo direktno na mrlju i pustimo da deluje oko 5 min. nakon čega pod očistimo uobičajenim rastvorom za čišćenje (voda+sredstvo za čišćenje).

Povremeno uljene površine treba osvežiti uljem za održavanje uljenih parketa. Površine gde je sloj ulja odstranjen habanjem, nakon tretmana ovim uljem, dobijaju opet lep izgled. U zavisnosti od toga da li se radi o belo ili natur uljenim površinama upotrebljavajte odgovarajuće ulje (natur ili belo ulje).

Pre nego što nanesete ulje pod morate dobro očistiti. Da biste odstranili ostatake sredstva za čišćenje, očistite pod intenzivnim sredstvom za čišćenje. Nakon toga možete početi sa uljenjem. Parket morate uljiti pre nego što se potpuno pohaba, jer u tom slučaju ga nećete moći obnoviti u celosti.

Pri uljenju tempertura prostorije mora biti od 16oC do 20oC.

Ulje nanesite na pod i ravnomerno ga rasporedite uz pomoć mašine za poliranje koji ima odgovarajući filc ili ručno pamučnom krpom. Ostavite da deluje 10 do 15 minuta. U slučaju da površina nije dobro natopljena ponovite postupak. Višak ulja s poda odstranite pomoću krpe. Da biste ulje naneli u pravoj količini koristite raspršivač ulja. Nakon sat vremena pod ispolirajte ručno ili mašinom za poliranje (150 obrtaja u minuti) sa belim ili crvenim filcom. Ćoškove i ostale teško dostupne delove ispolirajte ručno. Pod morate polirati toliko dugo dok se pod ne osuši. Poslednje poliranje mora biti u pravcu drvenih vlakana.

UPOZORENJE: Opasnost od samozapaljivosti. Krpe koje su namočene uljem obavezno isprati vodom odmah nakon uljenja i osušiti ih na otvorenom prostoru.

 

Nakon uljenja pod mora da se suši bar 24 sata i za to vreme nemojte gaziti po njemu. Ulje kristalizuje približno nedelju dana i za to vreme budite pažljivi pri pomicanju nameštaja. Ako želite da još dodatno zaštitite parket od nečistoća nakon 7 dana površinu očistite sredstvom za čišćenje. Ne upotrebljavajte krpe koje sadrže mikro vlakna, jer u suprotnom vaši podovi mogu postati grubi i neotporniji na nečistoće. Upotrebljavajte krpe koje su od prirodnih vlakana, kao što su npr. pamuk i čoja.