Karakteristike vredne poštovanja: svaki komad je unikatan i neponovljiv

Veoma je veliki uticaj, koji drvene podne obloge imaju na stvaranje prostora prijatnim za boravak. Počevši od izbora drveta, boje, broja čvorova i obrade i sa druge strane izbora nameštaja u prostoru, do osvetljenosti, sitnih dodataka i biljaka.

DRVENE PODNE OBLOGE

Danas lako biramo drvene obloge, s obzirom na ogroman izbor materijala.

Koje osobine čine drvene obloge tako zanimljivim i traženim?

To je prevashodno zato što je drvo prirodni proizvod, uglavnom dobijen putem seče koja se nadzire, radi očuvanja šuma i okoline. Druga važna osobina je da je svaki komad unikatan i neponovljiv.

Najpogodnije drvo za podne obloge je hrast

Nije svako drvo primereno za pod. Koje vrste su najprimerenije, koje najegzotičnije, a koje najosetljivije?

Najpogodnije drvo za podne obloge je hrast. On je najrasprostranjeniji, stabilan je i poprilično je tvrda vrsta drveta. Ranije je bila tražena bukva, za koju se ispostavilo da je manje stabilna vrsta drveta. Sa druge strane su egzotične vrste drveta, čije se nijanse obično kreću od tamno crvenih i braon tonova, a to su: tik, palisander, merbau, afrormosia…, i označavaju tropske vrste drveta u ponudi većine specijalizovanih prodavnica podnih obloga. U osetljivije kategorije spadaju i mekše vrste drveta, kao što su ariš, bor, smreka i druge, koje su manje stabilne na npr. podnom grejanju. Pre upotrebe tih vrsta, moramo biti upoznati sa njihovim karakteristikama.

Koje drvo je primereno za podno grejanje, kakva struktura daske (npr. višeslojnost), kakva debljina i kakav način polaganja je primeren podnom grejanju?

Za podno grejanje su najbolje sve stabilne vrste drveta, u koje spadaju hrast, tik, orah, jasen, dok su manje primereni bukva, kanadski javor, jatoba i maslina. Velika je mogućnost da se daska od manje stabilnog drveta raspukne na podnom grejanju. Što se debljine tiče, najprimereniji su dvoslojni parketi debljine 9-11 mm, a zatim ostali višeslojni parketi debljine do 15 mm, laminati, i ostale podne obloge, za koje proizvođači daju garancije. Potpuno neprimereni za podno grejanje su masivni parketi. Kad je u pitanju podno grejanje, treba upozoriti da je pre početka polaganja podne obloge, potrebno ispoštovati protokol – nedeljni ciklus grejanja i sušenja – zarad isušivanja kapilarne vlage u cevima za podno grejanje. Po završenom protokolu vlaga u cementnom estrihu mora biti manja od 1,8% po CM metodi, a u anhidridnom estrihu do 0,3% CM. Nakon ugradnje podne obloge je obavezno održavati određenu vlagu u prostoru, koja treba da iznosi 50-60%, dok temperatura treba biti 15-25°C.

Na tržištu imamo drvene masivne gotove parkete, lakirane i sirove, zatim dvoslojne, troslojne i višeslojne gotove parkete

Koje strukture drvenih podova su najaktualnije i najčešće?

Na tržištu imamo drvene masivne gotove parkete, lakirane i sirove, zatim dvoslojne, troslojne i višeslojne gotove parkete, drvene daske različitih dimenzija, drvene unutrašnje i spoljašnje podne i zidne obloge, zatim lakiranu plutu ali da se fokusiramo na drvo. Pred kupcima je izuzetno veliki izbor, zato je važno da poznajemo ograničenja i specifične osobine svake vrste podne obloge. Najbitnije je znati za kakvu namenu će se upotrebljevati prostor gde se ugrađuje podna obloga; u neke prostore, recimo, nije dobro upotrebljavati drvenu podnu oblogu; takođe je bitan i način života onih koji će upotrebljavati tu podnu oblogu. Na osnovu toga biramo podnu oblogu, a zatim prema boji, tehničkim karakteristikama i, naravno, finansijskoj mogućnosti.

Drvo je živ materijal i kao takav traži održavanje. Dostupni su različiti načini zaštite i koje su prednosti tih zaštita?

„U osnovi poznajemo dva načina održavanja drvenih podnih obloga. Lakirane površine održavamo deterdžentom koji dodamo u vodu i sa oceđenom krpom čistimo površinu. Uljane proizvode pored suvog čišćenja čistimo deterdžentom, i jedanput u godinu-dve dana osvežimo uljem. Sa tim dodatno štitimo površinu. Obe zaštite se nakon većih oštećivanja mogu ponovo prebrusiti i lakirati, odnosno nauljiti. U principu, imamo nešto manje posla sa lakiranim površinama nego sa nauljenjim, ali nauljena površina ima bolju vezu sa drvetom.“

 Floor Experts

Parkett Centar Novi Sad Futoški put 51, 21000 Novi Sad T. +381 21 47 90 612, F. +381 21 47 80 317 T. +381 21 47 80 316, F. +381 21 47 90 612 Parkett Centar Beograd Jurija Gagarina 36d, 11070 Novi Beograd T. +381 11 2281 406, T. +381 11 2281 407 T. +381 11 2281 408, F. +381 11 2281 409 info@floor-experts.rs www.floor-experts.rs