MC Bauchemie-Maas tunel u Rotterdamu

Maas tunel u Rotterdamu je jedan od najstarijih tunela u Holandiji. Dve cevi su rezervirane za automobilski saobraćaj, a druge dve za bicikliste i pešake. Tunel je izgrađen između 1937. i 1942. godine i povezuje obalu Nieuwe Maas, jednim od glavnih tokova delte Rajna-Majna. Zbog svog geografskog položaja i načina gradnje u tunelu često dolazi do prodiranja vode. Trajan izazov kojeg je savladao MC svojim iskustvom.

Oko 75.000 automobila, 45.000 biciklista i bezbroj pešaka, prolazi dnevno kroz 1070 m dugački Maas tunel, pa je on time jedna od glavnih prevoznih “arterija” u Roterdamu. Grad stoga ne može dozvoliti situacije koje bi izazvale da se tunel ne koristi na bilo koje vrijeme. Prodori vode i ostale štete se iz toga razloga popravljaju brzo – često se za to koriste MC proizvodi kao i naši saveti te praktično iskustvo. Kao što je i bio slučaj prošle godine.

U avgustu su otkrivena nadiranja vode na ulazima u tunele koja se nalaze 7 metara ispod površine vode i to velika količina vode, 6.000 litara na sat je iscurila kroz svaki utor dužine 5 metara na ulazima u tunel, pa su oni morali biti brzo zatvoreni kako bi tunel mogao biti siguran za upotrebu. Grad se opet odlučio u korist MC zaštitnog sistema, MC-Injekt Gl-95 TX, koji je već pre bio uspešno korišćen u prošlosti pri sprečavanju prodora vode i za dihtovanje.

Pošto je tunel zbog radova morao biti zatvoren na dva dana, ovo ograničenje vremena je bilo prilično stresno. Radeći blisko jedni s drugima, svi oni koji su učestvovali u projektu su savladali ovaj izazov s odličnom uspehom. Jedan od važnih faktora zaslužnih za ovaj uspeh je bio visok kvalitet rada od strane izvođača radova, firme Tebccon iz Holandije. Tehničko rešenje je bilo unapred utvrđeno, te je time bilo moguće izdubiti rupe za pakere već prvi dan a injektiranje je bilo moguće tokom idućeg dana.

 

Uspešno dihtovanje vode pod pritiskom

MC-Injekt GL-95 TX je dvokomponentna, polimerom modificirana hidrostrukturna smola, koja se zbog svog posebno niskog viskoziteta i visoke reaktivnosti može injektirati u velike šupljine kao i u potpovršine s finim porama. Proizvod poseduje visoki stepen povratne deformacije i veže se izrazito dobro s cementom i mnogim drugim građevinskim materijalima. Ova ga svojstva čine idealnim proizvodom za dihtovanje utora i površina izloženih visokom pritisku vode – što znači da je to takođe bio savršeni proizvod za dihtovanje utora na ulazu u Maas tunel.

Thomas Robbe i Hervy Bosman iz MC tima za podršku u Holandiji, pružili su podršku celome projektu na samom mestu pa su bili „pri ruci“ kako bi dali savet i pomoć. Za izvršenje injekcijskih radova te nakon detaljnog savetovanja, firma Tebccon je postavila prilično velike pakere promera 100 mm duž utora. Injekcijske pumpe su zatim korišćene za injektiranje preko 7 tona MC-Injekt Gl-95 TX. Čim je hidrostrukturna smola počela prskati iz utora, izliv vode se počeo smanjivati sve dok voda nije potpuno istekla.

 

Problem prodiranja vode na utorima je na taj način uspešno rešen, međutim ovaj tunel čiji su krajevi nešto duži, će se opet suočiti s ovakvim problemima i u budućnosti. Ovakve popravke su vrlo česte. Ukoliko se ovi problemi odstrane pomoću proizvoda poput MC-Injekt GL 95-TX, ništa ne stoji na putu daljem korišćenju.

MC Bauchemie d.o.o.