Umreženi podni sistem sportskih podova

Zahvaljujući specijalnoj peni od koje je sportski vinil napravljen, ovaj pod odlično redukuje buku, koja se javlja tokom treninga i apsorbuje udarce koji nastaju u teretanama ispuštanjem tegova. Sportski vinil pod ima meku površinu, čime svojim korisnicima garantuje veliku udobnost i sigurnost.

Evropski standard EN 14904

Sportska podna obloga sa ovim EU standardom, garantuje svojim korisnicima sigurnost, zdravstvenu i higijensku zaštitu, i odličan kvalitet podne obloge prilikom bavljenja sportskim aktivnostima. Najvažniji zahtevi EU standarda u pogledu kvaliteta sportskog poda su:apsorpcija udaraca, frikcija, vertikalana deformacija i povratak lopte na sportskom podu.

Apsorpcija udaraca sportskog poda

Kada igrač dodirne pod, udarna sila se razlaže na dve rezultujuće sile: jednu koju absorbuje spod i drugu, koja deluje povratno na igrača. Što je veća apsorpcija udaraca sportskog poda, to sev povećava ugodnost igre igrača i smanjuje rizik od povreda.

Frikcija sportskog poda

Frikcija sportskog poda je odnos između klizavog i neklizajućeg sportskog poda. Ova karakteristika se koristi za merenje mogućnosti sportskog poda da kontroliše klizanje igrača po površini. Površinsko trenje podova mora biti dovoljno visoko, kako bi se sprečilo prerano i nekontrolisano klizanje sportista po površini, ali i dovoljno nisko, da bi se omogućilo proklizavanje pri ekstremno visokoj sili nastaloj od strane igrača tokom sportskih aktivnosti.

Vertikalna deformacija sportskog poda

Vertikalna deformacija poda meri stepen vertikalnog gibanja poda tokom sportskih aktivnosti. Sportski pod uvek je podrška stopalima igrača tokom trčanja ili skokova. Previše meki ili previše tvrdi podovi su potencijalno opasni po sigurnost i zdravlje igrača.

Povratak lopte na sportskom podu

Sportski pod mora absorbovati doskok, i istovremeno, omogućiti odskok lopte, približno jednak odskoku lopte na betonskoj podlozi.

Sportski podovi zadovoljavaju brojne standarde kada je reč o bezbednosti sportista, smanjuju rizik od povreda i pružaju visok kvalitet sportskih aktivnosti.