Počeo 57. Međunarodni sajam u Beogradu

57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije od 5. do 10. novembra 2019. godine u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4
i
57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije
od 5. do 9. novembra 2019. godine u hali 5

Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi, Beogradski sajam nameštaja, u novom izdanju ostaje dosledan konceptu kreiranja prepoznatljivog vizuelnog i tržišnog identiteta Srbije i regiona.
Okupljajući ugledne kompanije iz ovog dela Evrope i sveta, sajam u fokus stavlja nove ideje, premijere, vrhunski dizajn, inovativne tehnologije, kvalitetan i funkcionalan nameštaj svih vrsta i namena, ali i dizajnere mlađe generacije iz celog regiona koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu.
Sajam je poslovni događaj koji tokom šest dana postaje najvažnija tačka susreta svih učesnika u oblasti industrije nameštaja i onih koji su zainteresovani za nju.

Godišnji pregled kretanja u kreativnoj industriji nameštaja i drvnoj industriji u regionu i svetu i ove jeseni dogodiće se na Beogradskom sajmu.

57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblastidrvne industrije, donosi priliku domaćim posetiocima da se u Beogradu upoznaju sa najatraktivnijim dizajnerskim rešenjima i sagledaju novitete koje su do sada mogli da vide samo na najpoznatijim svetskim sajmovima.

Internacionalni karakter manifestacije ogleda se okupljanju značajnog broja izlagača, poslovnih posetilaca, kupaca, arhitekata, dizajnera i distributera iz regiona i svih krajeva Evrope, kao i sve većem interesovanju kompanija za učešće na sajmu.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 38 zemalja.
Zemlje učesnice: Italija, Nemačka, Švajcarska, Danska, Austrija, Švedska, Turska, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija…

Tematske celine po halama:
Hala 1 – Tapacirani i stilski nameštaj
Hala 1A – Galanterija i dekor
Hala 2B – Dizajnerski nameštaj
Hala 2C – Mladi dizajneri i škole
Hala 2A – Pločasti materijali
Hala 3 – Dizajnerski nameštaj
Hala 3A – Dizajnerski nameštaj
Hala 4 – Nameštaj za uređenje enterijera, repromaterijali, boje, lakovi, okovi, federi, komore za sušenje…
Hala 5 – Mašine i alati za drvnu industriju

Apsolutni noviteti na Sajmu nameštaja

Na sajmu će se ove godine predstaviti novi internacionalni i regionalni izlagači profilisani u artisanskoj izradi sa velikom posvećenošću detaljima i kvalitetu.

Prvi put na sajmu učestvuju dva prestižna italijanska brenda – Colombini Casa i Cappellini, kao i danski Muuto, hrvatski Nunc i Hespo, severnomakedonski Fagus i srpske firme Lesnina S, Emmezeta i mnogi drugi.

Među novitetima na ovogodišnjem sajmu su kolekcije nameštaja koje ne mogu ostati neprimećene, jer predstavljaju vrhunac u pogledu estetike i kvaliteta: spoj najsavremenije tehnologije i drveta, vizuelno sofisticiran, ali i funkcionalan nameštaj, bezvremene forme, nameštaj u koji su integrisani vrhunski svetlosni efekti, reinterpretirani tradicionalni komadi svežom i jednostavnom estetikom, kvalitetan minimalistički dizajn, sofisticirani aksesoari…

Zvezde domaće i regionalne dizajn scene

Posetioci će ponovo moći da vide proizvode kompanija čiji kvalitet predstavlja najvišu normu kada je dizajnirani nameštaj u pitanju: Prostoria iz Hrvatske, zatim švajcarski WOAK i domaći Gir. Ove kompanije svojim povratkom potvrđuju kvalitet manifestacije i činjenicu da Beogradski sajam nameštaja predstavlja regionalni centar u oblasti promocije nameštaja.

Na Sajmu nameštaja predstavlja se izuzetan program domaćih izlagača: Simpo, Extraform, Catra Home Fashion, Atlas, studio Dsignedby, Wood Mood Design, Garda, Rast, Kolarević, Casa Familia, Concept Line, Wood Feel…

Uz kolekcije brojnih izlagača iz zemlje i sveta, posetioci će tokom sajamskih dana moći da uživaju u posebnim događajima posvećenim dizajnu koji su se već ustalili u sajamskoj agendi tokom prethodnih godina.

57. Međunarodni sajam u Beogradu
57. Međunarodni sajam u Beogradu

Izložba mladih dizajnera/Young Designers Exhibition – zvezde u usponu, hala 2C

Tokom sajma posetioci će imati priliku da pogledaju najsavremenija rešenja u oblasti dizajna nameštaja i saznaju kako o dizajnu razmišljaju još uvek neafirmisani dizajneri. U hali 2C nastupaju sveže i mlade snage. Ovo je poseban događaj u okviru Sajma nameštaja u Beogradu koji promoviše nove autore i igra važnu ulogu u povezivanju svih aktera koji učestvuju u kreiranju proizvoda, celokupne industrije i tržišta.

Design Talks – diskusije sa eminentnim govornicima, hala 2C

Razgovori sa dizajnerima i arhitektama postaju sve popularniji događaj na sajmu na kom se okuplja sam vrh eksperata iz oblasti dizajna, arhitekture i industrije nameštaja u celini. Svakoga dana tokom trajanja sajma posetioci se mogu pridružiti razgovorima ili slušati o iskustvima vodećih stručnjaka, proizvođača, konsultanata i svih ostalih aktera koji učestvuju u kreiranju kvalitetnih proizvoda, na domaćem i na svetskom tržištu.

Na Design razgovorima će učestvovati članovi žirija, mladi dizajneri sa izložbe Young Designers Exhibition, predstavnici kompanija Gir, Nunc, Hard Stuff, Rast, Animo, Lilipop, Održivi Prostor, Nova Iskra, Abovus Architects…
Razgovor moderira Vesna Pejović poznata produkt dizajnerka iz Beograda.

NAGRADE SAJMA NAMEŠTAJA 2019: “Zlatni ključ” i „Sajamski ključ“

Nagrada “Zlatni ključ” – Nagrada za najbolja rešenja
Zlatni ključ je nagrada koju žiri sastavljen od internacionalnih eksperata dodeljuje najuspešnijim izlagačima na sajmu, ukazujući na najkvalitetnija i najinovativnija rešenja. Okupljanje internacionalnog žirija Beogradski sajam nameštaja stavlja u međunarodni kontekst i izdvaja ga kao relevantnu instituciju u sferi industrije nameštaja.

Nagrada „Sajamski ključ“

Nagrada Sajamski ključ biće dodeljena za doprinos podizanju kvaliteta manifestacije i ukupan sajamski nastup.

Dodela nagrada Zlatni i Sajamski ključ održaće se u četvrtak 7. novembra, u 18 časova u hali 2C.

Ove godine tim stručnjaka koji će odlučivati o nagradi čine:

Francesca De Ponti
Francesca De Ponti je novinarka, konsultantkinja i ekspert u oblasti industrije nameštaja, dizajna i arhitekture i suosnivačica agencije ADP Comunicazione u Milanu. Poseduje ogromno publicističko iskustvo u oblasti arhitekturi i dizajnu, kao i u strateškim konsultacijama. Dugi niz godina radila je kao glavna urednica u časopisu Design Diffusion World group. Trenutno je koordinator PR kancelarije Salona del Mobile u Milanu, Moskvi i Šangaju.

Branko Nikolić
Branko Nikolić je arhitekta i suosnivač Antipod studija iz Beograda koji se primarno bavi dizajnom enterijera, dizajnom nameštaja i industrijskim dizajnom. Studio je do sada osvojio više nagrada i realizovao veliki broj projekata u oblasti arhitekture, dizajna nameštaja i enterijera za stambene i poslovne prostore, kao i prostore prodajnih objekata i restorana. Antipod sarađuje sa vodećim kompanijama u Srbiji, primenjujući globalna i inovativna rešenja u cilju razvoja visoke funkcionalnosti u okviru radnog i životnog prostora.

Marko Sousa Santos
Marco Sousa Santos je dizajner iz Lisabona, art direktor i kustos aktivan u najrazličitijim projektima u sferi enterijera i dizajna. Pored velikog broja raznovrsnih projekata pokrenuo je PROTO DESIGN i bijenale EKSPERIMENTA DESIGN, gde kao art direktor realizuje neke od najvažnijih izložbi. Njegovi projekti i proizvodi su izlagani u referentnim institucijama, kao što su V&A u Londonu, prodavnica MOMA u Njujorku, trienale u Milanu i Salon du Meuble u Parizu.

Gorazd Malačić
Gorazd Malačič je osnivač konsultantske kuće za produkt dizajn, Asobi, koja je međunarodni debi imala na londonskom festivalu dizajna sa prototipom sofe Isle Lounge. Asobi je nosilac mnogobrojnih prestižnih nagrada u oblasti dizajna. Gorazd je takođe i pokretač brenda TOKIO, svojevrsne platforme u kojoj objedinjuje svoje iskustvo i kreira savremeni dizajnerski brend, sa fokusom na tehnički dobro urađene proizvode.

Tanja Jović
Tanja Jović je ekonomista i brend menadžer za istočnoevropsko tržište u Alba Sales Consulting Agenciji, za uticajne brendove visokog cenovnog ranga, poput Agape, Missoni Home, Vall & Deco i Brokis. Kao agent je sarađivala sa brendovima kao što su Vitra, Cassina, B&B Italia, De Padova kao i sa velikim brojem arhitekata iz Hrvatske i regionu. Uz to, poseduje i veliko iskustvo konsultanta pri razvoju i distribuciji mladih brendova na globalnom tržištu.

57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrijeod 5. do 9. novembra 2019. godine u hali 5

Paralelno sa 57. Međunarodnim sajmom nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije odvijaće se 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije, koji će trajati dan kraće – od 5. do 9. novembra u hali 5 Beogradskog sajma.

Od izuzetne važnosti za drvno-prerađivačku industriju Srbije, sajam prikazuje inovacije, najnovija tehničko-tehnološka rešenja kao i pravce razvoja i perspektivu drvne i industrije nameštaja. Ekspanziji domaće drvne industrije na Sajmu mašina i alata iz oblasti drvne industrije doprineli su veliki prirodni resursi i potencijali Srbije, jasna biznis orijentacija sajma kao i program vrhunskog kvaliteta.

Izložbeni program obuhvata najnovije mašine za visoku preciznost primarne i završne obrade drveta, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate.
Pored reprezentativnih domaćih predstavnika i brendova, zapažen broj izlagača dolazi iz Nemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Austrije…

Sajam predstavlja izuzetnu priliku proizvođačima mašina i alata, uvoznicima i distributerima da svoje proizvode i novitete prezentuju proizvođačima i kupcima nameštaja, trgovcima, dizajnerima, arhitektama i menadžerima, veleprodajnim i maloprodajnim distributerima.

Promocija industrije nameštaja i drvne industrije Srbije

Za strane investitore Srbija je jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje. Beogradski sajam nameštaja utemeljen je kao vodeći generator domaćeg izvoza i mesto promocije najboljih ideja i proizvoda sa ovih prostor. Ova manifestacija je prilika da drvna industrija i industrija nameštaja Srbije predstave svoje aktuelne domete i dalje potencijale.

Drvna industrija Srbije beleži rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom. U ekspanziji je proizvodnja i izvoz nameštaja od punog drveta, visokog kvaliteta, a sve značajnija je i proizvodnja i prodaja pločastog nameštaja.Ova industrija ima izuzetan potencijal zbog kvaliteta sirovinske baze u Srbiji, očuvanih i obnovljivih prirodnih resursa, a njen razvoj podstiče razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj.

Domaće kompanije konstantno modernizuju opremu i prilagođavaju se zahtevnim trendovima i potrebama tržišta. Saradnja dizajnera nameštaja i enterijera sa domaćim proizvođačima nameštaja rezultira visokokvalitetnim proizvodima koji su izvozno orijentisani.

Promocija industrije nameštaja i drvne industrije
Promocija industrije nameštaja i drvne industrije

B2B poslovni portal

Značaj manifestacije za domaću i regionalnu privredu ogleda se u afirmaciji domaćih proizvođača iz oblasti drvne industrije i mogućnosti da svoju produkciju predstave velikom broju kupaca (buyera) iz zemalja u okruženju, Evrope i sveta. U okviru programa Hosted Buyer očekuje se poseta nekoliko hiljada velikih profesionalnih kupaca, uticajnih u domenu industrije nameštaja, koji su u poziciji da spajaju tržišta i kreiraju tražnju na globalnom tržištu.
Za što efikasniju promociju kompanija i efektnije poslovne aranžmane tokom sajma, svim učesnicima dostupan je B2B poslovni portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca Međunarodnog sajma nameštaja i Međunarodnog sajma mašina i alata iz oblasti drvne industrije 2019 http://bff.talkb2b.net/
Usluga zakazivanja B2B sastanaka za sve registrovane učesnike (izlagače i poslovne posetioce) je besplatna.
Za održavanje poslovnih sastanaka predviđen je Business Lounge na galeriji hale 1, dok je Meeting point u hali 2B.

Očekuje se da će tokom šest dana događaj posetiti oko 85 hiljada posetilaca,što potvrđuje kvalitet manifestacije, a Beogradski sajam nameštaja etablira u regionalni centar u oblasti promocije nameštaja.Za sve posetioce događaj je posebno primamljiv zbog ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, a svi učesnici su za kupce na sajmu najavili specijalne popuste i poklone prilikom kupovine.

Radno vreme Sajma nameštaja:
UTO – SRE, 5 – 6. novembar: 10:00 – 19:00
ČET – NED, 7 – 10. novembar: 10:00 – 20:00

Radno vreme Sajma mašina:
UTO – SUB, 5 – 9. novembar: 10:00 – 19:00

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara.
Parking: 150 dinara po satu.

Medijski partneri manifestacije: Furniture News, Mobel Markt, Meubihome, Wood Business Portal com, Archiproducts, BeforeAfter.rs, Designed.rs, Zagreb Desing Week, Bravacasa, Kuća stil, Style.rs, Ego magazine, Podovi, Gradnja.rs i Drvotehnika.

Novinarske akreditacije:
Sve detalje o događaju potražite na sajtu www.sajamnamestaja.rs,
a zahtev za novinarsku akreditaciju popunite na linku:
http://sajamnamestaja.rs/sr/akreditacija/

Dobro došli na 57. Sajam nameštaja!

PRESS Beogradskog sajma press@sajam.rs
Ivana Višković tel: 011 2655 101, 063 395 871 ivana.viskovic@sajam.rs
Tamara Vasiljević tel: 011 2655 828, 063 328 169 tamara.vasiljevic@sajam.rs
Web: www.sajamnamestaja.rs