Šta je BAZEN bez KERAMIKE

Kada letnji meseci i letnje vrućine zauzmu primarnu poziciju u većini domova se traži mesto za rashlađivanje. Neko to uspe da pronađe na reci ili jezeru, neko pak na improvizovanim odmaralištima. Dok malo imućniji to veoma lako reše punjenjem svog bazena. Bilo da se radi o zatvorenom, otvorenom, spa, ili olimpijskom bazenu, skoro nijedan se ne bi mogao zamisliti bez odgovarajuće keramike.

Zorka keramika d.o.o. postavljanje pločica oko bazena
Zorka keramika d.o.o. postavljanje pločica oko bazena

Uloga pločica u bazenima je počela isključivo sa potrebom odvajanja na vodene linije, a zatim se proširila u mnoštvo različitih aplikacija. Kod dizajna bazena evoluiralo se od jednostavnih pravougaonih bazena u bogatije i visoko modifikovane elemente za zabavu u vodi, i integracija pločica je pretrpela potpuni preobražaj. Ipak, uprkos takvim ekspanzivnim promenama, dovelo je do toga da sa modernim materijalima dođe do toga da novi dizajn keramike odgovara ultra savremenom dizajnu doma.

Pošto bazeni često sadrže različito “prečišćene” vode i često su izloženi kako niskim, tako i visokim temperaturama, ove pločice moraju biti posebno proizvedene za ovu namenu. Preporučuje se glazirana mrazootporna keramika tzv. Gres Porcellanato. Pločica može da ulepša ili uništi izgled vašeg novog bazena. Kada je u pitanju veza keramike sa bazenima sa kojima se suočava, izbor pločica može postati ključni materijal za čitavu funkcionalnost od bezbednosti do pejzaža i estetike. To je jedina stvar koju investitor mora dobiti “pravu” u ovom relativno skupom projektu.

Zorka keramika d.o.o. u trendu su svetli i plavi tonovi pločica za bazene
Zorka keramika d.o.o. u trendu su svetli i plavi tonovi pločica za bazene

Odabir keramike jedan od završnih elemenata finalizacije projekta. Veliku ulogu odigrava i sama postavka i odabir materijala za osnovu, kao i kompletna dodatna zaštita, počevši od hidroizolacije preko odabira odgovarajućih materijala za ugradnju keramike.

Da bi popločali kupališta preporučljivo je da pratite vodič objavljen od odgovornih organizacija vaše zemlje. Ali i da pratite uputstva proizvođača odgovarajućih komponenti počevši od pripreme podloge.

PRIPREMA PODLOGE

Pre postavljanja pločica voditi računa o izboru hidroizolacionog sistema. Poželjno je bazen zidati od vodootpornog betona, na koji je potrebno naneti visoko fleksibilni hidroizolacioni premaz. Sve spojeve, prodore cevi i bazene, ojačati armiranjem premaza.

Treba voditi računa o hidroizolacionim sistemima
Keramičke pločice Zorka keramika d.o.o. zatvoreni bazen

POSTAVLJANJE PLOČICA

Na dobro pripremljenu podlogu pločice se postavljaju odgovarajućim lepokovima sa fleksibilnim karakteristikama poput vezivanja i elastičnosti, za šta na tržištu postoje određeni epoksidni lepkovi i/ili lepkovi u kombinacijama sa pratećim emulzijama.

FUGOVANJE

Fuge moraju popunjene masom za fugovanje tako što ćete ispuniti sve fuge i ivice bazena i oblasti koje su izložene prskanju.

Zorka keramika d.o.o. - keramičke pločice - imitacija prirodnih materijala, kamen, drvo
Zorka keramika d.o.o. – keramičke pločice – imitacija prirodnih materijala, kamen, drvo

ODABIR KERAMIKE

Tokom 20. veka, stil bazenskih pločica se ekspanzivno menjao i pločice su prošle kroz nekoliko tranzicija, i svako je naučio lekcije o tome šta funkcioniše, a šta ne i zašto. Ovo ukazuje na jedan od najvećih problema, bazenske pločice koje datiraju iz davnina često su povezane sa prevaziđenim arhitektonskim stilovima. Ono što nikada nije izašlo iz “mode” su svetli tonovi plave boje kojima se postiže izvanredan efekat i užitak.

Širom sveta sada su dostupni proizvođači keramike koji isporučuju kompletne sisteme od poda bazena preko zidova, mesta okretanja plivača, pa i samih skakaonica i ivica bazena slivnika itd. Sve ovo se radi sa ciljem održavanja bezbednsoti, koja je jedan od najbitnijih karakteristika, jer naravno bose noge u dodiru sa vodom mogu da naprave velike nevolje.

Na dobro pripremljenu podlogu pločice se postavljaju odgovarajućim lepokovima
Zorka keramika d.o.o. – postavljanje keramičkih pločica u bazene

Za unutrašnjost bazena i izgled lepih zakrivljenih ivica mogu se koristiti i raznovrsne kombinacije mozaika, od onog sačinjenog od keramičkih pločica kao jeftinija opcija, preko staklenih i kamenih mozaika koji se isporučuju tablama pripremljeni za ugradnju. Odabirom kvalitetne kombinacije možete postići izvanredne vizuelne forme koje zajedno sa podvodnom rasvetom kreiraju kompletan užitak.

Okolinu bazena i sam ulazak u bazen kao i prilaze, takozvanu plažu morate biti spremni da pripremite sa odgovarajućom brigom o sebi i naravno okolini, odabirom protivklizne keramike.

Zorka keramika d.o.o. glazirana mrazootporna keramika tzv. Gres Porcellanato
Zorka keramika d.o.o. glazirana mrazootporna keramika tzv. Gres Porcellanato

Da ne bi sve to tako strašno delovalo i predstavljalo ogroman napor oko organizacije, ali i finasijskih parametara, kako bi nam svima leto bilo lepše, odgovarajuću ponudu keramike možete pronaći i kod domaćeg proizvođača Zorka Keramika, koja u svom asortimanu nudi nekoliko serija pločica baš za vas stvorenih.

Često se za okolinu bazena koriste materijali koji svojim karakteristikama podsećaju na prirodne materijale, kamen, drvo, eventualno beton, neke od pločica koje ne samo bezbednošću već i dizajnom mogu ulepšati vaš dom se mogu videti u serijama Forest, Porfido, Rock u popularnoj dimenziji 30×60.

Pratite uputstva proizvođača odgovarajućih komponenti počevši od pripreme podloge
Prriprema podloge za bazen

Uz pomenute serije pločica pogledajte novi katalog NOVITETA za 2015/2016.godinu, koji uz više detalja možete videti na web sajtu www.zorka-keramika.rs, praćeno popularnim sadržajima i podrškom za društvene mreže.

 

www.zorka-keramika.rs

ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
A. Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs

Prethodni tekstKarakteristike vredne poštovanja: svaki komad je unikatan i neponovljiv
Sledeći tekstKako odabrati odgovarajući deking materijal?
A. Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija T. +381 15 361 000 E. keramika@zorka-keramika.rs