Kako izabrati podne obloge za dečije igralište?

Pitanje bezbednosti dece uvek i svuda je jedna od najvažnijih tema, bez obzira iz kog ugla je obrađivali. Deca su najdelikatnija starosna populacija kojoj su neophodni odrasli kako bi ih zaštitili od potencijalnih opasnosti, a samim tim i ona na koju smo svi osetljivi. Prema iskrenom priznanju mnogih roditelja, u obavljanju najvažnije životne uloge u prvih nekoliko godina jedan od većih izazova bio je detetov prvi odlazak na igralište.

Sport play - reciklirana guma za dečije igralište
Sport play – reciklirana guma za dečije igralište

Osim što su se pitali da li će detetu prijati boravak u novoj sredini, da li će uspeti da se upozna i združi sa drugom decom, mame i tate ubedljivo je najviše mučilo da li je njihov mališan bezbedan. Klackalice, ljuljaške, tobogani, penjalice, samo su neke od sprava za igranje koje vrlo lako okupiraju dečiju pažnju, ali isto tako su najveća roditeljska noćna mora jer se sa njih može pasti. Ta činjenica u prvi plan ističe, ne samo značaj njihove bezbednosti i kvaliteta, već isto tako (ako ne i više) bezbednost podloge za igru kao presudan faktor.

Sport play – reciklirana guma za dečiju igraonicu

Preciznije, radi se o pločama od kompresovanog recikliranog gumenog granulata velikih dimenzija 50 x 50 cm ili 60 x 60 cm, koje se postavljaju lepljenjem ili pinovanjem, odnosno međusobnim povezivanjem pomoću žlebova. Kod spoljne montaže preporučljivo je dodatno fiksiranje poligona lepljenjem ploča kako bi se eliminisala i najmanja mogućnost pomeranja podloge pod uticajem lateralnih sila, a problem nakupljanja površinske vode poreklom od atmosferalija rešen je pomoću odvodnih useka sa njihove donje strane, tako da ona kroz uzan prostor između dve ploče, pa preko useka, jednostavno ponire u zemlju.

Sport play - reciklirana guma za dečije igralište
Sport play – reciklirana guma za dečije igralište

Debljina podloge kreće se od minimalnih 2,5 cm pa sve do 9 cm, a na koju konkretno će pasti izbor direktno zavisi od visine najviše sprave na igralištu. Gumeni granulat inače zaista dobro amortizuje udarce, što se itekako da uočiti već kod najtanjih ploča. Ukoliko na terenu imate postavljen neki visok tobogan, penjalicu ili kućicu za igru, onda se odgovarajuća debljina podloge mora izračunati proporcionalno u odnosu na tu visinu. Kompaktna gumena podloga postoji i u formi izlivka od takozvanog gumenog humusa, tj. mešavine komadića ili rezanaca od gume i nekog adheziva.

Iako za spoljnu upotrebu osim kompaktnih postoje i rastresite podloge (koje su uostalom i starije), gumene ploče i izlivak definitivno su zavladali igralištima, ali i sportskim terenima za rekreativce. Osim mehaničke bezbednosti, glavni razlog za to je njihovo lako postavljanje, praktičnost (u igraonici ovakav pod jednostavno se usisa i prebriše mokrom krpom) i multifunkcionalnost. Jedini problem, koji je kao takav potvrđen pomoću niza testova i detaljnih ispitivanja, kao i kod ceradnog platna bio je sastav.

Reciklirana guma za dečije igralište
Reciklirana guma za dečije igralište

U gumi koja se dobija reciklažom automobilskih pneumatika mogu se naći već pomenuti ftalati, aromatični ugljovodonici i slobodni radikali – svi visoko toksični, a poslednji poznat i kao kancerogeni. Okidač za njihovu aktivaciju je temperatura znatno viša od temperature vazduha, oko 60 stepeni Celzijusa, ali ima i jedinjenja koja se već na +25 pretvaraju u otrovna isparenja i idu u atmosferu. Verifikovano je da se na spisku spornih supstanci nalazi i nemali broj kožnih, očnih i iritanata respiratornog sistema.

Naznake su da je najmanje štetan sintetički EPDM granulat, prepoznatljiv po jasno oivičenim pločama i uočljivim spojevima. Ipak, tokom leta generalna je preporuka izbegavati odlazak na igralište u najtoplijem delu dana.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar