17. Beogradska internacionalna nedelje arhitekture – BINA je svečano otvorena

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA svečano je otvoreno u četvrtak, 26. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su govorili Jelena Ivanović Vojvodić, jedna od organizatorki BINE, Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

Jelena Ivanović Vojvodić je na otvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture rekla: “BINA je multidisciplinarna manifestacija, osnovana sa idejom da prikaže kvalitetne primere izgrađenog okruženja iz zemlje, regiona i sveta, kako bi pokrenula diskusije na aktuelne teme vezane za graditeljsku praksu  i podstakla na bolju informisanost javnosti o dostignućima u ovoj sferi. BINA program ove godine obuhvata 38 događaja, a izdvojene događaje imaćemo i u septembru i oktobru. U fokusu 17. BINE su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije „Mis van der Roe“ 2022, zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009. godine”.

Jelena Ivanović Vojvodić, osnivačica BINA, foto Vladimir Živojinović
foto: Vladimir Živojinović / Jelena Ivanović Vojvodić, osnivačica BINA

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, naglasio je da je BINA ove godine postavila konkurse u svojevrsni fokus: “BINA ponovo aktuelizuje tu temu i daje joj na značaju. Imamo šansu da prepoznamo jedan fantastični, vitalni brend naše sredine – višedecenijsku tradiciju organizovanja i završetka konkursa. U poslednjih godinu i po dana organizovano je preko deset konkursa i zanimljivo je primetiti da su to sve velike državne institucije i investicije, kao što su fakulteti, elementi infrastrukture, paviljoni muzeja. Odgovorno tvrdim da se ovoliki broj konkursa za ovakvu vrstu državnih programa, u ovoj meri nigde na svetu ne organizuje”.

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, foto Vladimir Živojinović
foto: Vladimir Živojinović / Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda

Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije, u svom govoru se nadovezao na prethodne pohvale arhitektonskim konkursima: “Mi smo jedina sredina koja uključuje regionalne arhitekte u ove projekte. Na našim konkursima kao članovi žirija su učestvovale arhitekte iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i u tom smislu postigli smo visok nivo standarda. BINA je, kao i svake godine, neka vrsta lokalnog pregleda šta smo uradili u ovoj sezoni. Došli smo do jednog nivoa, ali on nije dovoljan i treba ići dalje”.

Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije
foto: Vladimir Živojinović / Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije

BINA je otvorena izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Na ovoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB predstavljena su pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika ima priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izložbe projekata “Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba”, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

Istog dana od 19 časova na programu je razgovor povodom izložbe “Nagrade i konkursi (2021-2022)” u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić (Udruženje arhitekata Srbije) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet).

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs