LVT – Vrhunski dizajn uklopljen u svetske trendove industrije podova

LVT PODOVI predstavljaju, zapravo, luksuzne vinil ploče, što im i ime kazuje – luxury vinyl tiles. Oni su modularne ploče heterogenog PVC-a, koje odlikuje vrhunski dizajn, uklopljen u svetske trendove industrije podova.

Sastoji se iz nekoliko različitih materijala, te se na osnovu od fiberglasa postavlja vinil po kom se nanosi dizajnirani sloj, a preko njega transparentna zaštita, tj. habajući sloj od poliuretana.

Ovi podovi, pomoću štampe, oponašaju prirodne materijale, poput drveta, kamena, keramike, tekstila, metala, pa čak i kože, a mogu biti toliko verno urađeni da, ukoliko nismo vrsni poznavaoci, na prvi pogled nećemo moći da procenimo da li je posredi kopija. Vrlo su atraktivno rešenje jer se pojavljuju u više desetina hiljada dezena i boja, a njima se mogu formirati i različiti geometrijski oblici. Površinski su zaštićeni zaštitnim lakom, visokog sjaja, te tako pod deluje elegantno i veoma impresivno.

Foto: Tarkett, LVT podovi - Mixonomi prodavnica cipela
Foto: Tarkett, LVT podovi – Mixonomi prodavnica cipela

Nalaze se u vidu ploča, dasaka i nepravilnih uglova, što im omogućava jednostavno korišćenje, kreativnost i široku primenu, a odlikuje ih brza i laka ugradnja, polaganjem plivajućeg poda, pri čemu ne dolazi do pravljenja prašine i velikog nereda. Ugrađuju se na tri načina – lepljenjem, što garantuje stabilnost i dugotrajnost, klik-sistemom, brzim i praktičnim sistemom, gde se ne koriste ni lepak ni masa za izravnavanje, ali za koji je bitna priprema podloge, te se može postaviti preko već postojećih podnih obloga – keramike, parketa, laminata, cementne košuljice i sl., ili sistemom loose lay, za svega nekoliko sati. Pod se, takođe, lako može i demontirati i preneti u novi prostor.

Najnovija varijanta podrazumeva da su umesto PVC-a, donji podložni i srednji sloj od plute, a između njih 6-milimetarski lesonit. Time se usavršava toplotna izolacija i bolja je apsorpcija buke. Ploče se postavljaju po specifičnom klik-sistemu, gde se elementi uklapaju jedan u drugi pomoću žlebova na prednjoj, zadnjoj i/ili bočnim ivicama. Ovaj pod je vodootporan, ublažava vibracije pri hodanju, mehaničke povrede i bolove u nogama, a za razliku od uobičajenih LVT ploča, bolje trpi neravnine.

LVT
Ugradnja LVT-a

LVT je prema svojim karakteristikama vrlo otporan na mehanička oštećenja i temperaturne razlike, vodootporan, akustičan, reciklabilan i ekološki, antibakterijski, lak za održavanje, koje se postiže jednostavnim prebrisavanjem i usisavanjem, ugrađuje se brzo i lako. Naposletku, lepeza izbora dezena i boja omogućava kreativnost i inovativnost pri formiranju podne obloge, koja može biti čak i 3D.

PRE I POSLE SVEGA – SVRSISHODNOST

Savremeno uređenje prostora zahteva vrhunska tehnička i estetska rešenja kada su posredi komercijalni objekti kako bi mogli pružiti potrebnu udobnost svima koji u njima borave. Ono što je zajedničko linoleumu, PVC-u i LVT podnim oblogama, kao odličnim izborima za kancelarije, prodajne objektima ili izložbene prostore, ogleda se upravo u dugotrajnosti i izdržljivosti usled velike frekvencije ljudi, elastičnosti, koja čini hod i stajanje prijatnim i neometajućim za druge, toplotnoj i zvučnoj izolacija, brzom ugrađivanju i lakom održavanju, zadovoljavajućim zdravstvenim parametrima, velikom izboru boja i dezena, što prostor posebno može oplemeniti i učiniti jedinstvenim i atraktivnim, i, naposletku, ekonomičnosti.

Autor teksta: Sanja Dakić