Forma podova od plute

Pluta namenjena podnom oblaganju na tržištu se može naći u vidu rolni koje se lepe celom površinom na podlogu ili kao obrađena podloga višeslojnog sastava. Ova sirova pluta se postavlja suvomontažno ili plivajući, pomoću klik-sistema spajanja. Može se polagati na bilo koju čvrstu podlogu: parket, brodski pod, pločice, vinil, laminat, cementni estrih, te čak i preko podnog grejanja. Važno je da podloga bude kompaktna i dobro pripremljena, odnosno sa saniranim neravninama i iznivelisana. Neposredno pre polaganja nužno je da pluta odstoji u prostoru u originalnom fabričkom pakovanju od 24 do 72 sata kako bi se aklimatizovala.

Danas se najčešće postavlja u vidu kratkih dasaka ili pločica kojima se na vrhu nalazi 3 mm lakirane plute, presovane pod velikim pritiskom i temperaturom kako bi bila što otpornija na habanje, a na kojima se na dnu takođe nalazi 1 ili 2 mm plute koja prianja na podlogu, čime se rešava problem ako podloga nije ravna. Ovako dobijamo plutanu oblogu koja se ponaša kao jedinstvena celina. Načelno, podovi od plute postavljaju se lako, lepljenjem ili kao plivajući pod klik-sistemom. No, u poslednje vreme se lepljenje sve više izbegava zbog potencijalne toksičnosti vezivne supstance.

Pluta se postavlja lepljenjem ili kao plivajući pod po klik sistemu
Pluta se postavlja lepljenjem ili kao plivajući pod po klik sistemu

NIJANSA, DEZEN I STRUKTURA

I pored prirodne nijanse plute, koja neminovno pruža toplinu enterijeru, podovi od ovog materijala mogu biti različitih dezena i boja – od kremastih nijansi do crne ili bele. Čak i ukoliko u vašem enterijeru želite smelije boje, pluta se može naći u tim nijansama, a zahvaljujući varijetetu boja i dezena može se uklopiti u svaki ambijent.

Plutane pločice i daske mogu biti izrađene od delića različitih veličina oblika i tekstura, što širi dijapazon njene primene. U smislu oblika, nalaze se u formi pločica, dasaka, crepa ili listova raznih boja, dakle u najrazličitijem stilu podnog dizajna, te tako ovi podovi mogu imati i apstraktne šare, imitirati teksturu drveta, mermera ili granita.

Zanimljivo je da se od plutanih vinskih čepova može praviti i mozaik, koji podseća na vitraž, ili pak možemo dobiti neki drugi željeni izgled. Pojedini mozaici prave se i od ručno oblikovanih otpadaka plute.

Pluta

Kod plute je važna i tekstura – može biti „ljuštena”, kada su plutane trake postavljene zajedno, u vidu manjih granula, gde nam fino mlevena pluta pruža tradicionalni izgled ili pak granule mogu biti srednje veličine, gde je samlevena pluta pomešana sa nemlevenom plutom a može biti i „talasasta”, nastala mešanjem plutanih komada različitih veličina.

AUTOR TEKSTA: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstIndustrijski podovi sa stilom
Sledeći tekstAtraktivnost parketa u uređenju enterijera