Nivelisanje podova

Površina betonskog poda je najčešće neravna, što komplikuje postavljanje tepiha, keramičkih pločica, itd. Neophodno je napraviti ravnu, glatku i čvrstu površinu, na koju se može da se postavi bilo koja vrsta podne obloge. Ovakva površina može istovremeno biti i završni pod u prostorijama poput podruma, kućne ostave, hodnika i sl.

Nivelisanje i poravnavanje površina

Za nivelisanje i poravnavanje površina koje nameravamo da pokrijemo nekom podnom oblogom upotrebom samoravnajuće polimermodifikovane cementne košuljice, maltera i lakih betona, potrebno je obezbediti i ravan pod pre lepljenja. Međutim, nivelisanje poda može biti izazovan i dugotrajan proces. Potrebna je primena najsavremenije opreme, kao što su Putzmeister MP 25 košuljice i pumpe za malter kako bi se izravnao pod što efikasnije, štedeći sate i sate vremena rada, kao i novac. Takođe, cementna košuljica može poslužiti kao završna podna obloga.

Priprema podloge

Podloga mora da bude stalna i čista, bez masnoća, trošnih materijala, prašine i sl. U čistu posudu se sipa 6,5 litara vode i postepeno se dodaje sadržaj jedne vreće od 25 kg polimermodifikovane cementne košuljice, uz stalno mešanje, sve dok se ne dobije jednolična masa bez grudvi. Može se koristi i mikser sa niskim brojem obrtaja. Mešavina cementne košuljice se razastire u jednom sloju pomoću velike gumene ravnjače do debljine maksimalno 10 mm. Kako bi se iz mase izbacio eventualno zarobljeni vazduh, površinu treba povaljati posebnim zupčastim valjkom, koji će sprečiti pojavu plikova na površini.

Mogu se javiti problemi prilikom nivelisanja poda zbog neuspeha izazvanim jednim ili kombinacijom sledećih problema: neadekvatnom pripremom površine, nepravilnom selekcijom materijala, nepravilnim projektovanjem i izgradnjom betonske podloge itd.

Priprema je ključ za bilo koju uspešnu instalaciju. Preko 80% neuspešnih podnih oblaganja, može se pripisati nepravilnom pripremom. Važno je obezbediti čistu površinu bez zagađivača i defekata u teksturi.