Atraktivnost parketa u uređenju enterijera

Parket je jedan od najstarijih drvenih podova, ali ujedno i jedan od najpopularnijih. Njegova privlačnost ne jenjava i nije podložna uticaju vremena. Nekada je parket bio rezervisan samo za izuzetno imućne ljude, međutim danas to nije slučaj.

Zahvaljujući modernizaciji proizvodnje ova podna površina je postala dostupna širokom spektru potrošača i pogodna za različitu dubinu džepa. Uz sve osobine koje parket ima ovo ga je učinilo veoma privlačnom i veoma popularnom podnom površinom koja se može lako prilagoditi bilo kom stilu uređenja unutrašnjeg prostora.

Parket je zapravo napravljen od više manjih komada drveta koji su na različite načine poslagani kako bi tvorili izvestan dezen ili šaru. Komadi drveta su često isečeni tako da prikazuju različite teksture i strukturu drveta što parket čini posebnim i atraktivnim. Sami komadići drveta od kojih se sastoji parket mogu biti različitih dimenzija, a ovo može značajno uticati na način na koji se parket slaže. Isti dezen može dominirati celom podnom površinom ili se delovi poda mogu slagati u različitim dezenima.

Parket je napravljen od drveta koje daje osećaj topline u prostorima u kojima je ugrađen, kako vizuelno tako i fizički. Toplina i svojevrsna mekoća koju podne površine od parketa nude čine ih izuzetno udobnim za korišćenje, a boravak u prostorijama prijatnim.

Estetski efekat se, takođe, ne sme zanemariti. Parket je izbor materijala za podnu površinu koji će se uklopiti u bilo koji stil uređenja unutrašnjeg prostora, od potpune klasike, preko rustičnog enterijera pa do super modernog dizajna.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.