Drvo čuva drvo od vatre? Kako?

Premaz za drvo od drveta

Drvo, mnogo puta smo se uverili, predstavlja jedan od najstarijih građevinskih materijala koji poslednjih godina dobija sve više na značaju. Ovu tvrdnju dokazuju i sve brojniji projekti koji ga, tradicionalno, stavljaju u prvi plan. Nedavno je drvo proglašeno arhitektonskim materijalom XXI veka, a sam ovaj period proglašen je za „početak drvene ere“.

Pored svih svojih prednosti drvo kao prirodni materijal ima i nedostatke, a najveći je taj što je zapaljivo i lako gori. Zbog ovoga je osmišljeno puno vrsta zaštite za ovaj materijal u vidu premaza, menjana su svojstva drveta i sl. Sada se otišlo i karak dalje i napravljen je novi premaz upravo od ovog materijala – drveta. Razvili su ga naučnici sa VTT Technical Research Centre iz Finske, a rešenje uključuje nanocelulozu, odnosno materijal koji se sastoji od mikroskopskih celuloznih vlakana dobijenih od drvene pulpe.

Kane Meister d.o.o. - Deking, drvo
Kane Meister d.o.o. – Deking, drvo

Proizvedena korišćenjem patentirane tehnologije poznate kao HefCel (High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose) dobijena nanoceluloza jeste nalik gelu i prema tvrdnjama naučnika ima 10 puta veći sadržaj čvrstih komponenti u odnosu na slične materijale. Kada se primeni na drvo, na koje nanoceluloza prirodno prijanja, veoma dobro se formira nepropusna barijera koja sprečava da kiseonik dođe do površine drveta, a to automatski znači da je mala verovatnoća da se drvo zapali.

Smatra se da premaz može biti posebno efektan kada se pomeša sa pigmentom, a zatim nanosi na drvo raspršivanjem ili bojenjem.

Početne serije premaza na bazi HefCel-a su se dobro pokazale tokom laboratorijskih testova tokom kojih je razvijen energetski efikasan proizvodni proces. Naučnici trenutno rade na poboljšanju procesa, čineći ga jednostavnijim, ali istovremeno i još efikasnijim.

Prethodni tekstSaveti za održavanje laminata od EMSAL-a
Sledeći tekstNovi programi dopunskih osiguranja u Sava životnom osiguranju