Grafički beton – inovativna tehnologija

Građevinci koriste betonske površine u industrijski proizvedenim fasadama, podovima i zidovima. Grafički beton je patentirana tehnologija stvorena od strane arhitekte unutrašnjeg enterijera, Samuli Naamanka.

Tehnologija je dokazani koncept u prefabrikovanoj betonskoj industriji. Kada arhitekta odluči da koristi grafički beton, kvalitet tradicionalne površine se radiklano menja.

Grafički beton
Grafički beton

Kako radi grafički beton

Tehnologija grafičkog betona predstavlja štampanje površinskog retardera na posebnoj membrani. Beton se baca na vrh membrane, dok retarder usporava podešavanje (stvrdnjavanje). Membrana se uklanja sa površine sledećeg dana. Površina betona se ispira sa vodenom pumpom pod visokim pritiskom.

Inovativni beton
Grafički beton omogućava korišćenje betona na nove i moderne načine

Grafički beton omogućava korišćenje betona na nove i moderne načine dodavanjem raznih efekata na podlogu.

Inovativni beton

Klasični betonski pločnici koji su previše dosadni i koje je potrebno na neki način oplemeniti. Pošto iscrtavanje bilo kakvih tekstura po betonu utiče na njegov kvalitet i doprinose bržem propadanju betona usled smrzavanja, dizajneri su došli na ideju da betonu dodaju hemijski sastojak kojim će se površina zadržati glatkom dok će se istovremeno boja u odgovarajućim uslovima promeniti.

Inovativni štampani beton
Inovativni štampani beton

Na ovaj način dobijen je izuzetno interesantan materijal koji pored grafičkih detalja, sadrži i razne tekstove, sličice i razne druge interesantne oblike koji se mogu pojavljivati i skrivati. Materijal je moguće izlivati na mestu ali se najbolji efekti dobijaju pri prefabrikovanoj izradi opločnika.

Tehnologija štampanog betona
Tehnologija štampanog betona

Ovu inovaciju su otkrili Frederik Molenšot i Suzana Hepl. Ovim otkirćem betonu se kao materijalu daje jedna potpuno nova estetska vrednost.

Suština se sastoji u tome da se na jednoj potpuno običnoj betonskoj površini u uslovima povećane vlažnosti ili pod uticajem atmosferskih padavina pojavljuju skriveni grafički detalji koji su pri suvim atmosferskim uslovima nevidljivi.