Dizajn enterijera koji podstiče kreativnost

Značajan deo života svi smo proveli u obrazovnim institucijama. Tamo smo naučili prve brojeve, slova, napisali prve sastave i rešili prve zadatke, učili da šetamo po gredi i preskačemo kozlić, sviramo prve kompozicije, kada su bile bitke; tamo smo stekli prve uzore i otkrivali talente, upoznali prve prijatelje i prvi put se zaljubili, ali i iskusili prve nepravde i razočaranja. Ipak, uglavnom svi nosimo drage i lepe uspomene iz školskog perioda i pamtimo anegdote koje se nekada i decenijama prepričavaju.

Kako u školama i vrtićima naši najmlađi provode nekad i najduži deo dana, nužno je da taj prostor bude bezbedan, udoban i prijatan, sa bojama i dizajnom enterijera koji podstiče kreativnost, učenje, maštu, ali i igru, i pruža osećaj sigurnosti. S obzirom na to da podne obloge zauzimaju veliku površinu, na njih se mora obratiti naročita pažnja.

Podovi u školama i vrtićima treba da odgovore i različitim higijenskim parametrima. Treba da budu lako održivi kako bi se čišćenje obavljalo brzo i jednostavno, a samim tim i često jer tu cirkuliše veliki broj dece, i to najpre metenjem, usisavanjem i prebrisavanjem, uz upotrebu vode i blagih hemijskih sredstava. Takođe, podovi u prostorijama namenjenim deci treba da sadrže i antibakterijska i antialergijska svojstva.

Naročito u vrtićima vrlo su prisutni itisoni. Kada pomislimo na ove podne obloge, prvi na pameti su nam hodnici i kancelarije iz 70-ih i 80-ih godina prošloga veka, sivi i svedenog dizajna. Međutim, njihova popularnost ne jenjava jer su izdržljivi, ne kližu se, lako su održivi, udobni i odlični toplotni i zvučni izolatori. Mogu biti u različitim bojama i sa vrlo lepim dizajnom, čime praktično oživljavaju prostor.

Prirodu u prostor mogu uneti i plutani podovi, koji pružaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, ali su, pre svega, udobni i sa antialergijskim i antibakterijskim svojstvima.

Svim vrstama podnih obloga koje se najčešće koriste u školama i vrtićima slično je to što su izdržljivi i laki za održavanje. No, estetika je takođe vrlo važna kada govorimo o školama i vrtićima jer vizuelno i taktilno prijatno okruženje podstiče rad i kreativnost, upotpunjuje igru i druženje.

No, iako je ovo važan aspekat, najpre treba obezbediti funkcionalan prostor. Dakle, usklađivanjem svih parametara, kako mehaničkih i higijenskih, s jedne strane, tako i estetskih, sa druge strane, stvorićemo prijatnu, bezbednu i stimulativnu sredinu za naše mališane.

Prethodni tekstReč urednika: Još jedan sadržajno fenomenalan broj
Sledeći tekstPrednosti WPC dekinga