Samonivelišuće mase – kada je potrebna nivelacija

Mase za nivelisanje, odnosno samonivelaciju, se koriste ne samo pri renoviranjima, za izravnavanje starih podova, po uklanjanju starih podnih obloga, ili za ujednačavanje različitih nivoa površina, već i kod novogradnje za izradu potpuno novih košuljica. Na primer, kada podne obloge poput pločica velikih dimenzija, parketa ili linoleuma, zahtevaju potpuno ravnu površinu.

Na našem tržištu, svojim kvalitetom posebno se izdvajaju samonivelišuće mase Baumit Nivello Quattro i Baumit Nivello 50.

Baumit Nivello Quattro
Baumit Nivello Quattro

Baumit Nivello Quattro je samorazlivajuća masa, izrađena na bazi specijalnog CASUBI veziva. Upotrebljava se pre polaganja svih vrsta podnih obloga, kako bi se dobila izjednačena podloga.

Zahvaljujući veoma brzom vezivanju mase koja se izliva, kretanje preko podloge je moguće nakon dva do tri sata. Postavljanje podnih obloga je moguće već nakon 24 časa, u zavisnosti od tipa obloge kao i debljine nanetog sloja.

Baumit Nivello Quattro se koristi u unutrašnjim prostorima u slojevima maksimalne debljine 1 – 20 milimetara, a zahvaljujući specijalnom vezivu, skupljanje mase je minimalno, tako da ne dolazi do stvaranja pukotina. Baumit Nivello Quattro je pogodna i za podna grejanja, kako zbog dobrog provoda i akumulacije toplote, tako i zbog elastičnosti koja ne dozvoljava pojavu pukotina usled termičkih dilatacija.

Baumit Nivello 50 je samonivelišuća, brzovezujuća masa za izravnavanje, upotrebljiva u unutrašnjim ali i spoljašnjim prostorijama (zaštićene i pokrivene površine). Koristi se za izradu ravnih podnih podloga debljine sloja od 2 do 50 mm. Namenjena je za upotrebu i u renoviranju i u novogradnji, a pogodna je i za podno grejanje. Bez emisija, odličnih izravnavajućih karakteristika, visoke čvrstoće. Prikladna je za većinu podnih obloga. Karakterišu je dobra mehanička svojstva. Pritisna čvrstoća ≥ 30 N/mm².

Baumit Grund
Baumit Grund

Kao sistemsko rešenje uz Nivello Quatro i Nivello 50, koristi se Baumit Grund koji omogućava optimalnu vezu podloge i samoizravnavajuće mase. Ovaj disperzivni visoko kvalitetni predpremaz bez rastvarača, na bazi sintetičke smole, jako dobro suzbija poroznost na izrazito upijajućim podlogama, poput cementnih i kalcijum-sulfatnih estriha, grubih betonskih podova. Specijalno za slaboupojne i neupojne površine kao prajmer preporučuje se Baumit SuperPrimer – specijalni prajmer spreman za upotrebu, žute boje, izuzetno visokog kvaliteta, bez rastvarača, sa kvarcnim peskom. Primenjuje se kao prajmer za zidove, podove i plafone, spolja i unutra.

6 koraka za postavljanje samonivelišuće mase preko kritične podloge:

Za primer postavke Baumit samonivelišuće mase preko kritične podloge koristićemo prostoriju sa neujednačenim podom, sa ostacima lepka od prethodne podne obloge koja je uklonjena.

Baumit SuperPrimer - prajmer za besprekorno prianjanje
Baumit SuperPrimer – prajmer za besprekorno prianjanje

1. SuperPrimer – prajmer za besprekorno prianjanje

Podlogu je pre izlivanja mase neophodno tretirati prajmerom. Za ovakve podloge preporuka za prajmer je Baumit SuperPrimer – visokokvalitetan prajmer spreman za upotrebu, posebno napravljen za slabo upojne površine. Žuta boja omogućava lakšu proveru i kontrolu ujednačenog nanosa prajmera.

Po nanošenju potrebno je ostaviti Baumit SuperPrimer da se osuši
Po nanošenju potrebno je ostaviti Baumit SuperPrimer da se osuši

2. Sušenje prajmera

Po nanošenju potrebno je ostaviti Baumit SuperPrimer da se osuši oko jedan sat. Baumit SuperPrimer je otporan na vlagu, a površina nakon nanošenja prajmera postaje hrapava i brzo se suši. Hemijska reaktivnost specijalnog veziva obezbeđuje visoku prionljivost u prvih 48 sati nakon nanošenja.

Priprema Nivello Quattro/Nivello 50 mase
Priprema Nivello Quattro/Nivello 50 mase

3. Priprema Nivello Quattro/Nivello 50 mase

Baumit Nivello je potrebno sipati u hladnu, čistu vodu i uz pomoć električne spororotirajuće mešalice zamešati u homogenu masu bez grudvica. Vreme mešanja je oko dva do tri minuta. Odnos mešanja: 6,0 l vode na džak od 25 kg NivelloQuattro, odnosno oko 5.25 l vode za džak Nivello 50.

Izlivanje mase - Nivello Quattro/Nivello 50
Izlivanje mase – Nivello Quattro/Nivello 50

4. Izlivanje mase

Svežu masu za nivelisanje treba zaštititi od uticaja promaje, direktnog delovanja sunčeve svetlosti i toplote. Sveže zamešanu masu za nivelisanje je potrebno izliti na podlogu, počevši od najudaljenijih uglova prostorije i pomoću gletarice ili zidarske mistrije za zaglađivanje ravnomerno raspodeliti na željenu visinu.

 Bodljikavi valjak za izbacivanje vazduha
Bodljikavi valjak za izbacivanje vazduha

5. Bodljikavi valjak za izbacivanje vazduha

Nakon izlivanja izbaciti višak vazduha iz Baumit NivelloQuattro/Nivello 50 uz pomoću bodljikavog valjka. Masa će se sama izjednačiti i zagladiti. Baumit samonivelišuće mase se mogu i pumpati kontinuiranim pužnim pumpama. Temperatura vazduha, materijala i podloge za vreme obrade i vezivanja mora iznositi minimalno 5 stepeni.

6. Sušenje Nivello Quattro/Nivello 50 podloge

Ostavite izlivenu masu da se suši i kao rezultat dobićete besprekorno glatku i ravnu površinu. Na slojeve debljine do tri milimetra obloge se mogu nanositi već posle 24 časa. Za svaki dodatni milimetar debljine treba računati sa vremenom sušenja od dodatna 24 časa. Pre postavljanja završne obloge (parket, itison, keramika itd.), sa površine Nivello mase ukloniti pokoricu ili sve materijale koji ometaju prionljivost npr. brušenjem, struganjem ili peskarenjem.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Prethodni tekstŠta biste želeli da pitate Republički geodetski zavod?
Sledeći tekstPostavka parketa i odabir odgovarajućih materijala
Marka Baumit je danas prisutna u svesti građevinara i razvila se u jednu od najpoznatijih marki građevinskog materijala. Jasni ciljevi u poslovanju doveli su Baumit od pionira u građevinarstvu do broja 1 u Austriji i visoko pozicionirane marke u svakoj zemlji gde posluje. U Srbiji Baumit posluje od 2002. godine sa sedištem u Beogradu.