Reč urednika: Još jedan sadržajno fenomenalan broj

Poštovani,
Dok brojke rastu iz dana u dan, stručnjaci prognoziraju skoriji završetak i vraćanje života u normalu. Iskreno se nadam da su u pravu i da ćemo na proleće imati bolju situaciju i konačno putovati bez restrikcija, testova i covid pasoša, a do tada svi čekamo sledeće godišnje doba i nadamo se.

Nekako za proleće, mi iz Građevinskog sektora vezujemo i Sajam građevinarstva (strane 142-143) koji je zakazan u terminu od 27-30. aprila 2022. i prema prognozama trebalo bi da se održi. Koliko smo informisani skoro ceo unutrašnji prostor Sajma je rezervisan i uveliko se prodaje spoljni prostor.

Da li se vraća poverenje u ovu instituciju ili su se svi redom uželeli manifestacija ovog tipa i druženja. Definitivno su i naše prognoze išle u tom smeru i prognozirali smo, možda, i najbolji Sajam građevinarstva do sada. Po nama postoji nekoliko ključnih parametara zašto će to biti tako. Prvo, zbog pandemije Korona virusa već dve godine nismo imali manifestaciju ovog tipa, pa su se i izlagači ali i posetioci uželeli. Drugi razlog je to što građevinarstvo u Srbiji rapidno raste u poslednje dve godine, od infrastrukturnih projekata, preko industrijskih objekata, pa do stanogradnje.

Verujem da ne postoji nijedna kompanija iz Sektora građevinarstva a da nije radila bolje ili barem dobro. Tako da i u ovom segmentu ima šta da se prezentuje posetiocima sajma. Treći razlog, po nama možda i najvažniji, je upravo period od dve godine u kojem je dosta građevinskih kompanija došlo u Srbiju privučenih rastom gradnje i potrebe za građevinskim materijalom, pa verujem da svi oni, uključujući i postojeće brendove iz ove oblasti, nakon dve godine imaju šta da prikažu na ovoj manifestaciji i da izlože samo nove proizvode koji su nastali u periodu bez sajma. Definitivno je konkurencija u svetu građevinarstva, ne samo kod nas, postala sve veća i veća, a uz trenutnu tražnju koja isto obara rekorde, ima prostora za sve kompanije.

Rast cena građevinskog materijala je tema koju smo obrađivali u ovom broju, pa možete nešto više o tome pročitati na stranicama 68-73, a svoje mišljenje ili prognozu dali su i stručnjaci iz ove oblasti. Svi negde verujemo da će se poskupljenja, barem, zaustaviti sa završetkom pandemije i da cena neće rasti jer se sve to odražava na povećanje cene kvadratnog metra novogradnje, a o ovoj temi možete pročitati na stranicama 138-139.

Drveni podovi su imali povećanje cene, a prema analizama očekuje se još jedan rast u prvom kvartalu ove godine. O spornim situacijama između investitora, izvođača i kupaca stanova kada se radi o parketima možete čitati na stranama 88-93 u analizi profesora Nebojše Todorovića sa Šumarskog fakulteta, dok je profesor Goran Milić sa istog fakulteta pisao o zanimljivoj temi sušenja lamele za višeslojne podove na stranama 58-63.

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

Gospodin Darko Partalohttps://www.podovi.org/online/br54 vlasnik renomirane kompanije Drvoprodex je bio naš gost u rubrici „Predstavljamo menadžera“ i podelio svoja iskustva sa nama na stranama 16-21. Veliku pažnju posvećujemo pitanjima naših čitaoca koji nam pišu mejlom ili preko društvenih mreža, ili nas pozovu telefonski, pa smo sa gospodinom Goranom Hostonskim iz kompanije DG Disegno odgovarali na pitanja iz segmenta keramičkih pločica na stranama 26-32.

Spremili smo, zaista, još jedan sadržajno fenomenalan broj i verujem da ćete uživati u čitanju stručnih tekstova. Još jednom hvala našim čitaocima, kojih je sve više, a dokaz je i naš Instagram nalog koji ima preko 20.000 pratioca, jer ste vi naš vetar u leđa i zahvaljujući vama koračamo sigurnim koracima u nove pobede i u ispunjenje naše misije!

Čitamo se i dalje!
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja