Pluta je antialergijski, dugotrajan i vodootporan materijal

Pluta je prirodni materijal koji ima izuzetne karakteristike te je pravo pitanje kako se u enterijeru ne srećemo više sa podovima od plute. U svetu je to rastući trend, tako da možemo očekivati da će uskoro biti zastupljenije i na našem tržištu

Pluta je obnovljivi, i to što je jako važno – u potpunosti prirodni materijal. Dobija se od hrasta plutnjaka, rasprostranjenim u sunčanim predelima Mediterana – Španiji, Portugaliji, Italiji, Alžiru, Tunisu i Maroku. Pluta kao materijal se dobija struganjem spoljneg sloja mrtve kore drveta, i time se ne oštećuje drvo. Prva kora se može oljuštiti sa 25 godina starog stabla, a nakon toga, drvo se može ljuštiti svakih 9 godina, a pri tome se stablo ne oštećuje. Jedan od izuzetno važnih faktora u održivosti plute je i osobina hrasta plutnjaka da apsorbuje ugljenik, odnosno ugljen-dioksid, CO2.

Nije nevažan podatak da stablo plute koje se uredno obrezuje svakih devet godina apsorbuje i zadržava tri do pet puta više CO2 nego neobrezano. Plantaže hrasta plutnjaka u Portugalu postaju pluća Evrope. Najstarije poznato drvo hrastnjaka na svetu nalazi se u Portugaliji i datira još iz 18. veka, iz 1783. godine. Ovo drvo i dalje daje plutu, što svedoči o ekološkoj prednosti ovog materijala.

Karakteristike plute su da se kao sirovi materijal uglavnom sastoji od mikroskopski malih vazdušnih džepova i sadrži 40 miliona ćelija po kubnom centimetru. Sastoji se gotovo 50% iz vaduha, što uzrokuje da kao materijal ima odlične izolativne sposobnosti, kao zvučna i toplotna izolacija, jer je u svojstvima izolacije vazduh upravo presudan element. Zbog međusobne povezanosti ovih vazdušnih džepova i prisustva suberina, voskaste supstance koja je glavni sastojak plute, ona se smatra i nepromočivom, ali istovremeno i prozračnom. Budući da se vazduh može kompresovati pod pritiskom, pa onda ponovo raširiti, jedno od ključnih svojstava plute je i elastičnost, ali treba imati na umu: i plovnost i protivkliznost.

Zahvaljujući tome pluta je prvenstveno elastičan i ugodan materijal za hodanje. Pluta je mekša od drveta, i idealan je materijal za oblaganje dečijih soba ili prostorija u kojima se dugo stoji. Za dečije sobe je ovakva kombinacija toplog materijala, mekanog i udobnog, idealna.

Jedna od primarnih karakteristika plute je i njena trajnost. U tome njen izgled vara, iako deluje neizdrživo, za podne obloge se koristi zapravo i upravo radi izdržljivosti i jer nije sklona habanju. Njen vek trajanja je zapravo neograničen. Pluta je otporna na vodu, teško sagoreva, propušta paru i vazduh i sporo se ugljeniše, što je čini i veoma bezbednim materijalom.

Kao prirodan, pluta je i antialergijski material i otporna je na buđ, bakterije i gljivice, pa je pogodna za ljude sa alergijama. Takođe, ne upija prašinu i laka je za održavanje. Još jedna od karakteristika poda od plute je da zahvaljujući performansama ovog materijala, ovakve podne obloge dosta dobro upijaju zvuk, što ih čini pogodnim i za mesta u kojima je veliki protok ljudi. Takođe, ove podne obloge se i lako čiste, što ih dodatni čini zgodnim za prostorije sa visokom frekventnošću.

Proizvodi se u formi pločica, dasaka, dezena i u varijacije ove tri kombinacije. Uglavnom se podovi od plute proizvode u obliku ploča ili dasaka, koje se mogu lepiti na podlogu ili se izrađuju sa listovima i utorima kako bi se međusobno uklapali, poput laminata. Usled toga održavanje je dodatno olakšano jer se neometano mogu zameniti oštećene ploče. Izvedba poda može biti fiksna, direktno na podlogu, ili plutajuća.

Po načinu postavljanja razlikujemo dve vrste podnih obloga od plute. Jedne su one koje se lepe celom površinom, dok su druge one kod kojih se lepe samo nutevi, kao što su plivajući podovi. Po teksturi dekorativnog završnog sloja razlikuju se podne obloge sa dekorativnim slojem od plute, i one sa dekorativnim slojem od prirodnog drveta, odnosno prirodnim furnirom.

Do sada kao podna obloga nije mnogo korišćena u našoj zemlji kao drugi materijali. Jedan od razloga za ovo je cena, koja i dalje spada među više, ali usled karakteristika ovih podnih obloga očekuje se da će imati sve veći primat.

U zavisnosti od opterećenja prostora, za podove od plute se mogu koristiti različiti zaštitni površinski premazi. Tako na tržištu postoje HPS zaštita površine (high performance surface), koja daje pluti vrhunsku zaštitu. Primerena je za veoma opterećene stambene, poslovne i javne prostore. Zatim tzv. WRT zaštita površine (wear resistance technology), namenjena za polaganje u veoma opterećenom stambenom i manje opterećenom poslovnom prostoru. Takođe, pored navedenih površinskih zaštita, može se naručiti i nelakirana pluta.

Artcomfort pluta podna obloga poznata je pod imenom „print pluta“, gde se, uz pomoć moderne tehnologije RST (realistic surface tecnology), udružuju osobine plute a dobija se autentičan izgled drvene ili keramičke podne obloge, što daje još veće mogućnosti za uređenje i obradu enterijera.

Kao i svaki materijal i pluta ima manje poželjne karakteristike, a u prvom redu je to još uvek raširena potreba da se svakih pet do 10 godina obnavlja zaštitni sloj ovog materijala, koji se najčešće izvodi od tankog filma poliuretana. Nežnim šmirglanjem se ukloni stari sloj, i nanese novi.

Iako je pluta materijal koji je dosta otporan, pa tako i na vlagu, nije preporučljivo ugrađivati je u kupatilima i prostorijama u kojima ima dosta vlage, jer vremenom može ipak dođi do oštećenja.

Prethodni tekstSaradnja privrede i obrazovanja ključna za razvoj domaće privrede
Sledeći tekstEngineered stone – sintetička zamena za mermer i granit