Završena konferencija ”SFERA 2022: Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge”

XI konferencija ”Sfera 2022: Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge” održana je 29. i 30. Marta 2022 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u suorganizaciji Građevinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Zagreb, te u partnerstvu sa Institutuom za standardizaciju BiH.

22 regionalne kompanije podržale su konferenciju, a učesnici su imali priliku uživati u predavanjima regionalnih stručnjaka, te je na jednom mestu komunicirala struka i nauka, iznosila stavove, mišljenja, i time je otvorena mogućnost za uspostavljanje domaće i međunarodne saradnje.

Cilj organizatora osim konferencijskog i edukativnog dela bio je i osigurati učesnicima kvalitetan ambijent za održavanje poslovnih sastanaka i prezentacija, a sve u cilju unapređenja poslova. Naučno stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture postale su tradicionalne i prepoznate u celoj regiji kao respektabilan događaj koji spaja struku i nauku.

Konferencija je trajala dva dana, te pored predavanja sponzora i partnera, stručnjaka i profesora, drugog dana je održana i panel diskusija o temi konferencije gde se razvila zanimljiva i korisna interakcija, sa naglascima o zaključku konferencije i budućim koracima za poboljšanje rada.

SFERA 2022 sika
foto: SFERA 2022

Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Sponzori konferencije su: Terrasit Insulation, Baumit, Sika, Eps Laštro, Feal, Fundermax, Krug, Alumil.

Partneri: Metal tehnologija, Knauf Insulation, Ejot, Knauf, Iso Span, Xella, Austrotherm, TKK, Laminam.

Izlagači i prijatelji: Lunos, Proventuss, Ceresit, Senigor, Sport net inženjering.

Jedan od noviteta na konferenciji ove godine je što su organizatori u saradnji sa izlagačem Baldinistudio iz Zagreba i kompanijom Baumit d.o.o. nagradili studente Građevinskog fakulteta Džemal Bjedić Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, te Građevinskog fakulteta Sarajevo sa edukacijom.

SFERA 2022 Baumit
foto: SFERA 2022

Konferencija je održana sa ciljem da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju građevinarstva sa naglaskom na fasade u građevinarstvu. Programom konferencije su obuhvaćene raznovrsne i aktuelne teme iz oblasti arhitekture, građevinarstva, trenutnih aktuelnih projekata, te noviteta i trendova u sektoru fasada u građevinarstvu.

Zaključci konferencije

U sklopu konferencije održane su tematske jedinice: Fasadni sistemi, Ventilirajuće obloge, Staklene fasade, Energetska efikasnost u zgradarstvu, Toplinska izolacija, Zvučna izolacija, BIM u arhitekturi fasada, Fasadni sistemi u arhitekturi, te Panel diskusija.

Tokom dva dana održano je ukupno 19 tematskih predavanja iz gore navedenih tematskih jedinica, kao i panel diskusija o temi konferencije tokom koje se razvila dvosmerna i interaktivna komunikacija između govornika i posetilaca.

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze učesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama u sektoru gradnje kada su u pitanju fasade, i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlagača konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogućnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tržištu.

Kroz uvodna predavanja i panel diskusiju održanu drugog dana konferencije, doneseni su i zaključci konferencije, kao primarni cilj nastavka iste i to:

  • Bosna i Hercegovina treba usvojiti standarde i EU kodove, kako bi se što pre uključila u aktuelne trendove
  • Veza između proizvođača materijala, projektanata, izvođača i obrazovnih institucija mora biti intenzivnija
  • Obrazovanje radnika u procesu izrade materijala, gradnje objekata i rekonstrukcija objekata mora pratiti trendove i potražnju na tržištu
  • Energijska efikasnost je imperativ, pogotovu u današnjem svetu – objekti, kako novi, tako i postojeći, moraju imati obzira prema okruženju i pratiti EU zakonodavstvo
  • Neophodno je da se rad inženjera koordinira i objedini, tako da se oforme timovi koji će brže i efikasnije ragovati na sve zahteve (arhitekti, građevinski, mašinski, elektro inženjeri, dizajneri i ostali).

Više informacija i fotografija možete videti klikom na link.

SFERA logo

Sfera d.o.o. Mostar
Čevrina 9a, Mostar 88000
+387 36 578 259
marketing@sfera.ba