Kreativne ideje za farbanje uskršnjih jaja (FOTO)

Bojenje jaja je uskršnja tradicija i dizajn ne mora biti jednobojan i dosadan. Zato se žene iz godine u godinu trude da ofarbaju jaja na najkreativnije načine.

U nastavku vam predstavljamo neke od ideja kako bismo podstakli vašu kreativnost.

Jaja kao omiljeno voće i povrće

Uskršnja jaja
Voće i povrće jaja

Ukrasite jaja kao svoje omiljeno voće i povrće. Sve što vam je potrebno jesu boja, papir i makaze i pustite mašti na volju.  

Jaja ofarbana akrilnom bojom

uskršnje jaje
Akrilnom bojom možete ukrasiti jaja

Izaberite kombinaciju, izlijte malu količinu svake boje i pomešajte kako biste dobili savršene boje. Pomoću brzog poteza četkicom nacrtajte kratke linije na jajetu (kao i tačke, ali u obliku četkice) preko celog jajeta, ostavljajući prostor između poteza da biste  kasnije dodali više po želji. Ostavite jaje da se osuši, a potom nanesite po izboru druge boje na isto jaje.

Crno-bela jaja

Uskršnje jaje
Moderna crno-bela uskršnja jaja

Poklonici modernog dizajna, ova crno-bela uskršnja jaja sa grafičkim, geometrijskim dizajnom, napravljena su za vas. Grafitnom olovkom skicirajte dezen po izboru grafitnom olovkom, a potom iscrtajte crnim markerom šaru koju ste nacrtali. 

Prirodna uskršnja jaja

uskršnja jaja
Jednostavan i lep način ukrašavanja – belom olovkom

Ova ideja najbolje deluje na smeđim jajima, tako da se belina krede zaista ističe. A budući da će markeru trebati neko vreme da se osuši, ako ukrašavate celo jaje, prvo počnite s vrha, pustite da se osuši, a zatim nanesite ostalo.

Ukrašavanje washi trakama

washi trake
Upotrebite svoju maštu i vešte ruke

Ako ne želite da se bavite bojom, ukrasite jaja washi trakama. Igrajte se sa različitim šablonima washi trake, upotrebite svoju maštu i sa različitim oblicima upotpunite ovaj kreativni poduhvat.

Mermerna indigo jaja

Farbanje jaja lakom za nokte

U plastičnu posudu sipajte vode tako da ispuni 3/4 posude. Zatim dodajte nekoliko kapi laka za nokte, pa lagano promešajte drvenim štapićem kako biste kreirali izgled mermera. Potom umočite jaje pod vodu i pomerajte ga lagano (obavezno nosite gumene rukavice).  Lagano mešajte štapom da biste videli mramor u vodi. Kork 3. Umočite jaje pod vodu i zavrtite. Nosite gumene rukavice. Na kraju ostavite jaje da se dobro osuši. 

Jaja galaksija

jaja galaksija
Obavezno koristiti rukavice prilikom farbanja

Potrebne su vam crna, plava i ljubičasta tempera, kao i alkoholno sirće i rukavice i bela, zlatna i srebrna boja u prahu. Skuvana jaja prvo prebrišite sirćetom, a zatim crnom temperom ofarbajte jaje i ostavite da se osuši. Zatim sunđerom utapkajte plavu boju po jajetu i ostavite da se osuši. Potom preko 2/3 plave boje utapkajte ljubičastu boju i ostavite da se osuši. Potom sunđerom utapkajte ljubičastu boju i ostavite da se osuši. Na kraju, na jaje nanesite boje u prahu u prahu tako što ćete četkicu sa oštrom dlakom umočiti u boju a onda sa svih strana isprskati jaje.

Ukrašavanje svilom

ukrasavanje svilom
Ne bacajte staru svilu, iskoritite je za ukrašavanje jaja

Verovali ili ne, stare svilene kravate glavni su sastojci ovih uskršnjih jaja. Koristite kravatu ili bilo koji komad izrađen od stoprocentne svile jer mogu lakše preneti pigment na jaje. Ostatak potrebnih materijala su muslin, pamučna krpa, topla voda i sirće. Rasparajte kravatu i uzmite samo onaj svileni deo sa motivima. Isecite onoliko materijala koliko vam je potrebno da obmotate jaje, pa na jaje prislonite onaj deo koji je zapravo spoljašnjost kravate. Potom zavežite materijal trakom ili koncem, a zatim vežite preko svilenog materijala još jedno što svetlije parče tkanine. Jaja kuvajte dvadesetak minuta, pa izvadite iz lonca, ostavite ih da se ohlade i skinite tkaninu.

Ukrašavanje zlatnom folijom

jaja s pozlatom
Dekorišite jaja zlatnom folijom

Jaja ofarbajte u nežnije nijanse roze, ljubičaste i plave i ostavite da se dobro osuše. Potom četkicom nanesite lepak na dno jajeta i zlatne konfete. 

Akvarel jaja

akvarel jaja
Ukrasite jaja akvarel bojama

Sanjiva i jedinstvena, ova apstraktna akvarelna jaja su umetničko delo. Upotrebite boju za hranu i malo vode da lagano pa iscrtajte motive jaja po želji.

Jaje sa porukom

uskršnje jaje
Ispišite poruku svojim najdražim

Ispišite poruku na jajetu za svoje najbliže. Ova jaja najlepše će izgledati ukoliko imate mašinu koja seče slova različitih formata. Ali, ako nemate ovo pomagalo, onda možete napisati ili nacrtati na papiru poruku i zalepiti je na jaje.

Ombre uskršnje jaje

ombre jaja
Ombre tehnika farbanja odlična je i za bojenje jaja

Za farbanje jaja ombre tehnikom potrebna vam je jestiva boja po izboru i plitka posuda. U posudu sa bojom potopite skuvano jaje do 1/3, i držite dok ne dobijete željenu nijansu. Potom u posudu dodajte još prst vode, držite jaje oko minut i postupak ponavljajte sve dok tečnost ne prekrije celo jaje.

Prethodni tekstNeverovatna lepota i svestranost mermernih stepenica (VIDEO)
Sledeći tekstACO nastavlja sa radom na Savskom trgu i tokom vanrednog stanja